adscode
adscode

Vücuttaki Benlere Dikkat

Hemen herkesin vücudunda görülebilen bazı benler, erken müdahale edilmediğinde cilt kanserine yol açabiliyor.

Vücuttaki Benlere Dikkat
Sağlık
Hemen herkesin vücudunda görülebilen bazı benler, erken müdahale edilmediğinde cilt kanserine yol açabiliyor.
Vücudun her yerinde görülebilen genellikle kahverengi, oval ya da yuvarlak olan benler, cilde renk veren melanosit hücrelerinden kaynaklanan cilt kanserine neden olabiliyor. Uzmanlar, renk ve şekil olarak benin bir yarısının diğer yarısına benzememe, düzensiz ve renk olarak alacalı olması durumlarında dikkatli olmanın önemini vurguluyor. Erken müdahaleye dikkat çeken uzmanlar bu belirtilerden birkaçının bulunması halinde kişinin bir dermatologa başvurmasını öneriyor.

Koyu renkli benlerden oluşan kanser türlerinin son yıllarda arttığını belirten uzmanlar, "Cilde rengini veren melanin maddesi, melanosit adı verilen hücreler tarafından üretiliyor. Melanosit hücrelerinin bir küme oluşturacak şekilde toplanmasıyla koyu renkli oluşuyor. Çoğu zararsız olan benlerin, cilt kanserine dönüşmesinin en önemli nedeni olarak cildin güneşe fazla maruz kalması görülüyor. Güneşin zararlı UVA ve UVB ışınları sonucu cilt benleri değişime uğrayıp kanserli hücre üretebiliyor. Yüksek koruma faktörlü kozmetik ürünlerinin ve güneş kremlerinin sadece deniz kenarında değil, şehir içinde de güneşli havalarda kullanılmalı" ifadelerini kullanıyor.

BEN KANSERİNDE RİSKLİ GRUP

Benlerin neden olduğu cilt kanseri bakımından riskli grubu, doğuştan olan ve doğumsal (konjenital) adı verilen benler oluşturduğunu açıklayan uzmanlar, "Yeni doğan bebeklerin yüzde birinde görülen bu benlerin doktor tarafından takip edilmesi gerekiyor. Benler genellikle sağlığı bozmuyor. Ben, kanıyorsa, kaşınıyorsa, ağrıyorsa ve şekil, renk ve boyut açısından hızlı bir değişime uğruyorsa melanom olma olasılığı nedeniyle sağlık sorunu oluşturabilir. Bu durumda benin alınması gerekebiliyor. Sonrasında mutlaka patolojik (mikroskobik) değerlendirmeye gönderil¬mesi gerekiyor. Erken tedavide bir diğer önemli faktör ise, ben aldırmak olarak söyleniyor. Bu işlem sanılanın aksine kansere neden olmuyor. Tam tersine böylece erken teşhis edilme şansı oluyor. Benlerin nedeni genetik faktörler de olabiliyor. Doğuştan kızıl saçlı ve beyaz tenli kişiler kötü huylu benlerin oluşması açısından riskli grupta yer alıyor. Ailesinde cilt kanseri vakası olan kişiler de bu grupta yer alıyor" açıklamasını yaptılar.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)