adscode
adscode

Yabancı Öğrenci Cenneti Olabiliriz

​Son yıllarda, dünyadaki en önemli ihraç kalemlerinden biri de, eğitim ve eğitilmiş insan gücü oldu. ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya gibi ülkelerin eğitimden elde ettikleri gelir, pek çok ülkeyi kıskandıracak…

Yabancı Öğrenci Cenneti Olabiliriz
Milliyet Diyalog

Bu ülkelerin bazılarına yüz binlerce yabancı öğrenci geliyor ve oluk oluk para akıtıyor. Üstelik en parlak beyinleri yakalama ve onlardan en iyi şekilde yararlanma olanağına da sahip olabiliyorlar... 11 Eylül felaketinden sonra başta ABD olmak üzere birçok ülke, yabancı öğrenci trafiğini en alt düzeye indirdi. Her ne kadar yeni yeni o kısıtlamalar tümüyle kaldırmaya çalışılsa da, hâlâ o günlerin tedirginliğini üzerlerinden atabilmiş değiller.

İşte o dönemde, bu kapılar, yabancı öğrencilere kapanınca, gençler yeni ülke aramaya başladılar. Ortadoğu, Orta Asya, Afrika, Balkanlar ve daha pek çok ülkeden ülkemize ciddi bir öğrenci akışı gerçekleşti. Bu dönemde sağlanan teşvikler de, üniversiteler için can simidi oldu. YÖK’ün pozitif desteği de, bu konuda üniversiteleri yüreklendirdi.

Yabancı öğrenciler, üniversitelerimize sadece evrensel olmaları gerektiğini hatırlatmakla kalmadı, yabancı dil ve eğitim kalitelerini yükseltmeleri konusunda da lokomotif oldular. Başta vakıf üniversiteleri olmak üzere tüm üniversitelerimizin bu konuya çok daha fazla önem vermeleri gerekiyor. Çünkü yükseköğretimde iç piyasa doyuma ulaşmak üzere ve boş kontenjan sayısı her geçen gün artıyor.

Yazının devamı için tıklayınız !

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)