adscode
adscode

Yabancı öğrenci için ihracat teşviki önerisi

Yabancı öğrenci için ihracat teşviki talep eden Bahçeşehir Eğitim Kurumları Başkanı Yücel, “Bir yabancı öğrencinin Türkiye’ye yıllık bıraktığı para 40 bin dolar” dedi.

Yabancı öğrenci için ihracat teşviki önerisi
Eğitim
Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, üniversitelere yabancı öğrenci çekerek, ülkeye döviz kazandırmak için teşvik talebinde bulundu. 85 bin yabancı öğrencinin Türkiye’de eğitim aldığını anlatan Yücel, şöyle konuştu: “Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek üniversitemize geldiğinde, ‘Bunu teşvik edelim, ihracat kapsamına alalım’ dedi.”

‘TEKSTİLCİ BİR ÜLKEYE GİTTİĞİNDE DESTEK ALIYOR’
Türkiye’de 85 bin yabancı öğrencinin örenim gördüğünü ifade eden eğitimci Enver Yücel, “Bundan 10 sene önce bu rakam 20 binlerdeydi. Sadece Bahçeşehir Üniversitesi’nde 3 bin yabancı öğrenci okuyor. Bir yabancı öğrencinin Türkiye’ye yıllık bıraktığı para 40 bin dolar. Ben ihracat yapıyorum. İthalat kısmı hiç yok. Kendi kültürümü de ona transfer ediyorum. Tekstilci bir ülkeye gittiği zaman ‘ihracat getirisi’ şeklinde destek alıyor. Öğrenciler de geliyorlar, eğitim alıyorlar, dilini, dinini ve kültürünü öğreniyorlar, 40 bin dolar da para bırakıp gidiyorlar” diye konuştu.

‘STANFORD, MIT, HARVARD MEZUNLARIMIZ VAR’
Eğitim sisteminin değişmesi gerektiğini kaydeden Yücel, şöyle devam etti: “Biz ‘Google kafalı’ çocuklar yetiştirmeyi bırakmalıyız. ‘Google kafa’ her şeyi bilen çocuktur. Her şeyi bilen çocuk yetiştirmekten öte bir konuda uzman çocuklar yetiştirmeliyiz. Problem çözen bireyler yetiştirmeliyiz. Bunun adı da bugün STEM modelidir. Yani fen, teknoloji, matematik ve mühendislik alanlarına ağırlık verilmesi anlamına geliyor. Biz 2 yıl önce bu modele geçtik. 10 yıl önce de Türkiye’nin ilk STEM modelli okulunu açtık. Şimdi bu arkadaşlar Stanford, MIT ve Harvard gibi üniversitelerden mezun oldu.”

‘ANAOKULUNDA KODLAMA ÖĞRETMEK ZORUNDAYIZ’
Artık öğrenmenin oyunla yapılmaya başladığını dile getiren Enver Yücel, “Öğrencilere oyun yapmayı öğretiyoruz. Öğrenci kendi oynayacağı oyunu yazmaya başladı. Yani kodlama dersleri veriliyor. 17 milyon öğrencimiz var. Bir an önce eğitimdeki paradigmaları değiştirmemiz ve fabrikasyon eğitimden vazgeçmemiz lazım. Sınavların yapılandırılması gerekiyor. Sınav dünyanın her yerinde var. Sınavlar öğrencinin neleri bilmediğini ölçüyor. Öğrencinin neleri bildiğine bakmamız lazım. Müfredatın içini de değiştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

‘OBAMA 150 BİN STEM ÖĞRETMENİ YETİŞTİRİLMESİ TALİMATI VERDİ’
Milli Eğitim Bakanlığı’nın da STEM modelini uygulamak için harekete geçtiğini kaydeden Yücel, modelin detaylarını şöyle anlattı: “Modelin özü, anlattıklarını uygula demektir. Anaokulunda başlayan bir öğrenci 30 yıl sonra iş hayatına atılıyor. 30 yıl sonra şu andaki mesleklerin yüzde 65’ini yapmayacak. O zaman sen bu çocuğu bugüne göre değil yarına göre eğiteceksin. ‘Ankara’nın kaç ilçesi var’ gibi bir eğitim modeli bitti. ABD’nin en fazla uğraştığı konu eğitim. Obama’nın son dönemde en çok ilgilendiği konuların başında STEM öğretmeni yetiştirilmesi geliyor. 2 yıl için 150 bin STEM öğretmeninin yetiştirilmesi talimatını verdi.”

Habertürk

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)