adscode
adscode

Yaşam Kılavunuz Genlerinizde Gizli

Aynı hastalığı taşıyan pek çok kişi, aynı tedavi uygulanmasına rağmen tedaviye farklı yanıt verir. Bir ilaç bir hastada tamamen etkin olurken, başka bir hastada etki göstermeyebilir veya bir hastada etkin…

Yaşam Kılavunuz Genlerinizde Gizli
Sağlık
Günümüzde hastalar arasında oluşan bu farklılıkların genetik temellerinin ortaya konduğunu belirten Liv Hospital Genetik Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Hakan Cangül “Artık hipertansiyon ve kanser gibi sık görülen hastalıklarda kişilerin hangi ilaçlara hangi dozlarda daha iyi yanıt vereceği genetik testlerle önceden belirlenebiliyor. Özellikle kanserlerde tümöre özgü genetik profiller belirlenerek gereksiz agresif kemoterapilerden kaçınılıyor. Bu yaklaşım tedavilerin etkinlik ve güvenliğini maksimum noktalara taşıyor” diyor.
Herkesin genetik şifresi kendine özeldir ve her açıdan biricik olmamızı sağlar. Bu durum, en basit bir enfeksiyonu bile kendimize özgü yaşamamıza neden olduğu gibi aramızdaki fiziksel, fizyolojik, kişilik yapısı, sportif ve sanatsal beceri açısından oluşan farklılıkların da önemli bir kaynağıdır. Genetik şifremiz organlarımızın oluşumu ve fonksiyonu ile ilgili bilgiler içerdiği gibi sık görülen hastalıklara olan eğilimin önceden belirlenmesi ve önlenmesi, vücut ağırlığının ve hormonal dengenin düzenlenmesi, sağlıklı ve uzun bir yaşama sahip olunmasını sağlayacak bilgiler içerir. Üstelik genetik testler bir kez yapılır ve sonuçları yaşam boyu geçerlidir.

Genetik şifreyi bilmek ne gibi avantajlar sağlar?

·        - Metabolizma faktörlerinizin belirlenmesi (Vücut ağırlığına etki eden faktörler, gıda intoleransları, diyetetik ihtiyaçlar)
·        -  Cildin ve organların genç kalmasıyla ilgili genetik faktörler (Genetik yaşınızın ve anti-aging ihtiyaçlarınızın belirlenmesi, sağlıklı yaşam)
·        - Sık görülen hastalıklarla (kanser, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, Alzheimer, osteoporoz vb.) ilgili risklerinizin belirlenmesi ve bunlara karşı önlem alınması
·        - Üreme problemlerinin nedenleri ve çözümlenmesi
·        - Ailevi kanserlerin belirlenmesi ve önlemesi
·        - Kanserlerin bireye özgü tedavisi
·        - Alerjilerin genetik olarak belirlenmesi

Genetik şifreni öğren, daha kolay kilo ver
Kişiler arasındaki genetik farklılıklar, sağlığımızı ve formumuzu korumak için alacağımız önlemlerin de farklı olmasını gerektirir. Teknolojinin geldiği son noktada bir kişinin genetik şifresinin tamamı çözülerek o kişinin uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olması için öncelikle yapması gerekenler kendisine özgü biçimde ortaya konabiliyor. Kişilere özgü öncelikler artık genetik yapılara uygun olarak belirleniyor. Günümüzde bir kişinin kilo vermesi ve beslenmesi kendi genetik profiline uygun olan programlarla düzenlenebiliyor.

Riskler hastalık ortaya çıkmadan belirlenebiliyor
Kişilerin genetik şifresinin ortaya çıkarılması, hastalıklardan korunmak için de bireyin önceliklerinin belirlenmesini sağlıyor. Genel sağlık tavsiyelerinin bazen kişinin bir konuda önemli bir riski varken, kendisi için önceliği olmayan konularda gereksiz yere endişelenmesine yol açabilir. Asıl üzerinde durulması gereken konular bu nedenle gözden kaçabilir. Günümüzde kişilerin sık görülen hastalıklarla (kanser, kalp-damar hastalıkları, obezite, diyabet vb.) ilgili risklerinin önceden belirlenip bu hastalıklar daha ortaya çıkmadan önlem alınabiliyor.

Genomik bireysel tıp nedir?

Genomik bireysel yaklaşım, sadece hastalarda değil artık sağlıklı kişilerde de sağlığın devamı için yaşam biçimlerinin ve özellikle dikkat etmeleri gereken konuların tamamen kendilerine özgü biçimde ortaya konmasını gündeme getirmiştir. Geleneksel tıpta tanı ve tedavide kişiler-arası farklar göz önüne alınmazken, güncel tıpta bu farklar moleküler düzeyde göz önünde bulundurularak kişiye özgü tanı ve tedavi yaklaşımı ortaya konuyor. Tıbbi genetik alanı önceden sadece nedir görülen genetik hastalıklarla ilgilenirken, genomik bireysel tıp bugün tıbbın ve yaşamın her türlü alanıyla ilgilidir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)