adscode
adscode

Yeni liselere geçiş sisteminin en büyük sakıncası ne?

Yrd. Doç.Dr. Sakin ÖNER, liselere girişte yeni sistemi değerlendirdi:

Yeni liselere geçiş sisteminin en büyük sakıncası ne?
Eğitim
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz TEOG'un yerine getirilen yeni liselere giriş sistemini açıkladı. Buna göre, yüzde 10 Nitelikli Lise dışındaki yüzde 90 liselere, eğitim bölgesine ve tercihine göre adrese dayalı kayıt yapılacak. Yüzde 10 Nitelikli Lise(600 lise civarında) için isteğe dayalı sınav yapılacak. Sınava katılanlar 5 tercih yaparak ona göre yerleştirilecek. Nitelikli liselere sınavla öğrenci alınması doğrudur. Yabancı okullar ile özel okulların isterlerse kendi sınavlarını yapabileceği gibi, Bakanlığın sınavını baz alabileceklerini açıkladı. 
Fakat adrese dayalı yerleştirmede şu sorunlar çıkacak: 
1. Her eğitim bölgesinde her tür okul (Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi gibi) bulunmayabilir. Öğrenci tercihi gerçekleşemez. 
2. Okul kontenjanları korunursa, okul türlerine göre sınıf mevcutların 25, 30, 34 olmak zorunda. Talep bu kontenjanları aşarsa yerleştirme nasıl olacak?
3. Bu durumda sahte adres değişiklikleri, torpil gibi unsurların ön plana çıktığı görülecek. Okul idareleri ile veliler arasında çok yoğun sürtüşmeler yaşanacak.

Yeni liselere yerleştirme sisteminin en büyük sakıncası, bakanlıkça seçilecek 600 "Nitelikli  okul" dışında kalacak 10 bin 500 okulun örtülü olarak "Niteliksiz okul" kabul edilmesi. Bu okulların ıdareci, öğretmen, öğrenci ve velilerinin moral, motivasyon ve psikolojisi bozulacak ve verim düşecek. Kendilerini dışlanmış hissedecekler. Akademik başarıları yükselmeyecek. Halbuki yapılacak olan akademik başarısı düşük olan liselerin genel liselere dönüştürülmesi ve bu liselere sınavsız öğrenci alınacağının açıklanmasıydı.

Yeni liselere geçiş sisteminin önemli bir yönü de,  TEOG'un son uygulamasında sadece 8. Sınıf müfredatından soru soruluyordu. Getirilen yeni sistemde 6-7-8. Sınıf müfredatından soru sorulacak. Yani TEOG'un ilk uygulamasına dönülmüş. TEOG' tan iki fark var: 1. Her okul için sınava girilmiyor. 2. Sınava girmek zorunlu değil.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)