adscode
adscode

YENİ SINAV SİSTEMİNE “YANIT BEKLEYEN FARKLI SORULARLA” YAKLAŞIMLAR

YKS açıklanalı, birkaç gün oldu ama, ne akıllardaki soru işaretleri silindi, ne de tartışmalar son buldu.

YENİ SINAV SİSTEMİNE “YANIT BEKLEYEN FARKLI SORULARLA” YAKLAŞIMLAR
Konuk Yazar
Aksine tartışmalar gün geçtikçe daha da büyüyor. Sistemin hemen uygulamaya geçecek olması, soru sayısının azlığının geçerlilik-güvenilirlik açısından sıkıntı yaratacak olması, iki sınavında aynı gün uygulanması gibi bir çok konuda her kesimden eleştiriler geliyor.

Ben de, genel olarak gördüğüm sıkıntı ve problemlerin yanında, tespit ettiğim ve değerlendirilmesi gerektiği düşündüm soruları sayın yetkililere buradan sormak istiyorum.

-Eşit ağırlıkçıları 2.oturumda sosyal bilimler sınavından muaf tutarken, psikoloji, sosyoloji gibi bölümlere yine mi eşit ağırlıktan girilecek, yoksa sözel puandan mı öğrenci alacak?  Alan ve bölümlerle ilgili bu belirsizliklerin çözülmesi gerekiyor. 



-Daha önce ilk oturumda yapılan ygs sınavı ile öğrenci alan sağlık yüksekokulları, bu sistemde fen bilimlerinden de sorumlu tutulmak adına, sağlık fakültelerine mi dönüştürülecek?  Yüksekokulların yeni sistemde kendine hangi puan türünde yer bulacak, çok geçmeden açıklanması gerekiyor.



-Öğrenciler bir bölümü kazansa ve kayıt yaptırmazsa, seneye de tyt puanını kullanabilecek mi, yoksa, başkasının hakkına girdiği için, yeniden tyt'ye mi girecek? Buradaki ayrımım yapılması, puan avantajını kullanacak adayların, hangi koşullarda kullanıp/kullanamayacağının detaylı bir şekilde izah edilmesi gerekiyor. 



-Sınav ve puan türleri değiştiği için, önümüzdeki tercih döneminde, geçen senenin başarı sıraları, yeterli ve doğru bir ölçüt olabilecek mi? Ya da örnek puan ve başarı sıraları mı yayımlanacak? Öyle yapılacak ise, bu uygulamanın 2010 yılında tercihlerde kaosa yol açtığı unutulmamalı, daha dikkatli davranılması gerekmektedir.



-Adaylara tyt puanını seneye kullanması ve bu sınavdan muaf olma gibi bir avantaj

verilirken, aynı sınava, elinde olmayan nedenlerle, son 15 dakika mağduriyeti yaşaması muhtemel öğrencilere yönelik bir çalışma yapılacak mı? Geçen sene yaşanan bu mağduriyetin, bu sene yaşanmaması adına, kalıcı çözümler şart.



-Tıp, mühendislik, hukuk gibi bazı önemli bölümler için başarı sıralaması sınırı getirilmiştir. Yeni sistem ile, yeni sıralamalarda olacağı için, bu sıralamalar ile ilgili bir güncelleme getirilecek mi? Mesela, hukuk fakültesine, eski sistemde en son 150binden giren bir öğrenci, bu sistemde, bu sıralamayla hukuk okumak için aynı başarı ve ölçüte sahip olabilecek mi?

-Bu sene tyt puanı olan bir öğrenci, seneye ön lisans programlarını da, aynı puanla tercih edebilecek. Ancak, bu seneki başarı sırası, seneye oluşacak başarı sırası ile birebir ölçüt olacak mı? Yani , diyelim ki, adayın tyt başarı sıralaması 135bin. Hemşirelikler de 140bin ile kapattı giremedi. Gelecek sene, soruların kolaylığı ve zorluğuna göre, hemşirelik başarı sıralaması düşmez ise, bu mesleği düşünen öğrenci açıkta kalmayacak mı?

Sonuç olarak, yeni sınav sisteminin daha çok tartışma getireceği aşikar, bu sebeple yetkilileri en kısa sürede çözüm ve öneri sunmalarına davet ediyor, siz değerli adaylara da sonsuz başarılar diliyorum.

Özkan Göğercin

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)