adscode
adscode

Yeni Yurtlar Yapılmadan Barınma Sorunu Çözülemez

Üniversite öğrencilerinin en büyük sorunu barınma sorunudur. Bu sorunun çözülmesi için yıllardır Hükümetleri uyarmamıza rağmen bir arpa boyu mesafe alınmamıştır.

Yeni Yurtlar Yapılmadan Barınma Sorunu Çözülemez
Sendikalar
Özellikle son yıllarda yurt sorunu had safhaya ulaşmıştır. Nitekim Anadolu’ya dağıtılmış olarak yeni üniversiteler açıldıkça, eskiden belli başlı birkaç şehre giden öğrenciler şimdi bütün Türkiye’ye dağılmaktadır ki bunun sonucunda da hem eskiye nispetle daha fazla sayıda hem de son derece dağılmış bir öğrenci yelpazesi ortaya çıkmış bulunmaktadır. Öğrencilerimizin çok az bir kısmı resmî kurumların tahsis ettiği yurt ve burs imkânlarından yararlanabilmektedir. Özellikle kız öğrencilerimiz ve yeni yüksek öğretime başlayan erkek öğrencilerimiz yurt bulamamakta, bir yıl veya iki yıl sonra bulunan yurtlar da öğrencilerin barınabileceği konumda bulunmamaktadır.    

Üniversite öğrenci sayısı sürekli arttığı halde, bu öğrencilerin barınma sorununun çözülmesi için aynı oranda yatırımların yapıldığını söylemek mümkün değildir. Nitekim son 10 yılda üniversite sayısı %120’ye yakın, öğrenci sayıları da %100 artarken, devlet yurtlarının yatak kapasitesindeki artış oranı ise %30 nispetinde kalmıştır. Kredi Yurtlar Kurumuna ait 345 yurtta son yerleştirilenlerle birlikte yaklaşık 300 bin öğrenci kalabilmektedir. Yurt Kur, yaklaşık 4 milyon örgün eğitimde okuyan üniversite öğrencilerinden % 8’ine barınma imkânı sağlayabilmektedir. Geriye kalan öğrenciler ya özel yurtlarda kalmakla ya da ev kiralamakla yüz yüzedir.

      Üniversite öğrencilerinin barınma sorununun hat safhaya ulaştığı bir dönemde Başbakan’ın kalkıp bazı özel yurtlarda kalan öğrencilerin bu yurtlardan ayrılması noktasında çağrıda bulunması abesle iştigalden başka bir şey değildir. Sayın Başbakan, öğrenciler bu yurtlardan ayrıldığı takdirde nerede kalacaklardır? Devlet yurtlarında yer var idi ise şimdiye kadar müracaat eden öğrenciler neden yurtlara yerleştirilmedi? Hala yurda girmek için sıra bekleyen öğrencilerin durumu ne olacaktır?
      Birçok il ve ilçede bırakın devlet yurdunu, özel öğrenci yurdu bulunmazken, bulunanların da pahalı olması,  ev kiralarının da tavan yapması birçok öğrencinin kayıt dondurmasına neden olduğundan haberiniz var mı?
     Bugün yüksek öğretim öğrencilerinin barınma sorununun çözülmesi için çok sayıda Devlet Yurduna ihtiyaç bulunmaktadır. Bunun yanında bu yurtlarda görev yapacak yeterli sayıda personelin atamasının da yapılması gerekmektedir. Mevcut Devlet Yurtlarında yeterli eleman bulunmadığından büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalınmaktadır. Mevcut memurların yurtlara dağılımı dengeli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Ankara’da ve bazı illerde 100 öğrenci için on personel nöbet tutarken İstanbul’a yeterli memur ataması yapılmadığından dolayı 1000 öğrenci için dört-beş personel nöbet tutmakla karşı karşıyadır. Haddinden fazla nöbet tutulmasından dolayı personel fiziksel ve ruhsal sıkıntılar yaşamaktadır. Yurtlarda gece nöbeti tutan personel, başta bayanlar olmak üzere, servis bulunmadığından eve gitmede büyük sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunların yanında bazı şımarık öğrencilerin aslı astarı olmayan ve isimsiz olarak ilgili Bakana attığı tivitler de yurt müdürlerini töhmet altında bırakarak verimlerinin düşmesine,  düzen ve intizamı sağlamalarına engel olmaktadır.
     Üniversite öğrencilerinin sağlıklı yerlerde barınması ve barınma sorunlarının çözülmesi için Hükümet, Belediyeler ve Üniversiteler başta olmak üzere bütün devlet kurumları, vakıflar, dernekler ve hayırseverler harekete geçmekle yükümlüdür. Bir seferberlik başlatılarak üniversite öğrencilerinin barınma sorunu bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Başta İstanbul olmak üzere Devlet Yurtlarının ihtiyaç duyduğu personel alımı bir an önce gerçekleştirilmelidir.

Afakî sözlerle üniversite öğrencilerinin yurt sorununun çözülemeyeceğinin artık farkına varmalıyız.


Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen
İstanbul İl Başkanı



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)