adscode
adscode

Yenilenebilir Enerjide Eğitim Projesi

Gönen Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Yenilenebilir Enerjide Eğitim Projesi Proje Özet Bilgileri

Yenilenebilir Enerjide Eğitim Projesi
Lise

Enerji, Dünyamızın en önemli ihtiyaçlarından biridir. Türkiye’nin  son otuz yılda enerji talebi yıllık ortalama %8 artış göstemiştir.(Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı)  Ülkemiz elektirik enerjisinin %38 lik kısmını doğal gazdan sağlamaktadır.(EPDK ) Ülkemizin 2011 enerji ithalı 50 milyar $ seviyesine gelmiştir. (M.Şimşek Maliye Bakanı)

Enerjinin  yerli, güvenli ve çevreyi kirletmeyen kaynaklardan sağlanması devletimizinde hedefleri arasında dır. Ülkemizde rüzgar türbinlerinde kurulu güç 1600 mw seviyesine ulaşmıştır. 2023 hedefi ise en az 20 000 mw seviyesine ulaşmaktır.(Enerji Bakanlığı 2023 hedefleri). Bölgemiz rüzgar verimliliği bakımından ülkemizin en verimli bölgesidir. Bölgemize yapılan rüzgar türbini lisansları binlerce megavatı bulmuştur. Güneş enerji sistemlerinde ise kurulu güçümüz mgw’ın altında olup 2023 hedefimiz 600mgw ‘ı yakalamaktır. İlçemizin güneşlenme süresi 2430 saat/yıldır. (Gönen kapalı Pazar yeri güneş tarlası fizibilitesi 2010 TWE enerji)

Ülkemizde kurulu bulunan rüzgar türbini tarlalarının % 30’u ilimiz sınırları içerisindedir.

Ülkemizde Yenilenebilir Enerji Sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda personel yetiştiren bir okul yoktur.  Hızla gelişen bu sektörde en önemli ihtiyaçlardan birisi de yetişmiş personeldir. Bu tesislerin bakım, onarım ve yeni kurulacakların montaj işlemleri ile bölgemizde kurulan imalat fabrikalarının ihtiyacı olan personel  yurt dışından getirtilmekte veya  uzun süreli stajlarla yurt dışına yollanmak kaydıyla eğitilmektedir

Projemiz Dünya’da hızla gelişen ‘Yenilenebilir Enerji’ konusunda  okulumuzun elektrik  ve makine bölümleri içerisinde   ‘Yenilenebilir Enerji ‘ eğitim kiti alarak öğrencilerimizin bu konudaki eğitim ihtiyaçlarını karşılamaktır. Uygulama alanı  eğitim binasının çatı kaplaması üzerine güneş enerji panelleri koyarak ve bir adet rüzgar türbini kurularak karşılanacaktır. Yapılacak  hibrit enerji üretim santrali, okulumuz enerji ihtiyacının tamamını  karşılayacaktır. Bu tesis aynı zamanda öğrencilerimizin uygulama ve staj alanı olacaktır. Projemiz iş gücünün bölgedeki sektörlere kanalize edilmesini ve okulumuzun enerjisini kendi sağlayarak hizmet kalitesini yükseltmeyi amaçlamaktadır.

Bu proje ile yenilenebilir enerji iş koluna yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacı karşılanmasına katkı sağlanacaktır. Ayrıca okulumuzun elektrik ihtiyacının da tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanıp, çevreye duyarlı yeni bir okul konseptinin ilk örneği yapılacaktır.

Proje Hakkında

Yenilenebilir enerji çalışmalarına 2007 yılında başlayan Proje uzmanı Numan ÖZGÜLER   ‘Yenilenebilir Enerjinin Yaygınlaştırılması’ ‘Biyolojik Atıkların Değerlendirilmesi’, ‘Biyogaz’ , ‘Tarımsal Sulamada Rüzgar Enerjisi’… gibi pek çok proje hazırlamış bunların bir kısmı destek görerek hayata geçmiştir.

Proje danışmanı ve Eğiticilerin eğitimi Balıkesir Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Cemal OKUYAN tarafından verilecektir.11-12 mart 2011 tarihlerinde İlçemizde yapılan ‘Rüzgar Enerjisi  ve Rüzgar Türbinleri’ Sempozyumunun da hazırlama komitesinde bulunan birlikte uyum içerisinde çalışan bu ekip bölgemiz için daha pek çok projeler hazırlayacaklardır.

Yapılan çalışmaların  bölgemize  ‘Yenilenebilir Enerji Teknoloji Lisesinin‘bir ihtiyaç olduğu sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Bu alanda ülkemizde bir lise olmamasına rağmen ülkemiz ve bölgemiz için çok önemli bir ihtiyaçtır. Milli Eğitim Bakanlığı’da   eğitim müfredatı çalışmalarına başlamıştır.

Projenin toplam bütçesi 130,700 tl dir. Bunun %88 lik Kısmı GMKA Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanacaktır. Proje ortaklarımız Balıkesir Üniversitesi Meslek yüksek okulu, Gönen Meslek Yüksek okulu ve Naturel enerji derneğidir.

*****

 

Proje Kapsamında Yapılacak Faaliyetler

1-Eğiticilerin Eğitimi (Prof  Cemal OKUYAN tarafından  öğretmenlerimizin eğitimi)

2- Okulumuza Rüzgar ve Güneş alanında eğitim kitlerinin alınması

3-Öğrencilerimizin eğitimi

4- Uygulama alanı olarak okulumuz içerisinde güneş ve rüzgar türbinlerinin kurulması

5-Okulumuz içerisinde enerji üretim tesisleri kurarak elektrik   enerjisi üretilmesi

Proje Kapsamında Ülkemizde Yapılacak İlkler

1-Yenilenebilir enerji alanında ortaöğretimde yapılan ilk eğitim

2-Kendi enerji ihtiyacını karşılayan ilk meslek lisesi

Daha Sonraki  Hedeflerimiz

1-Yenilenebilir Enerji Teknoloji Lisesini ülkemize ve İlçemize kazandırmak

2-AB ile müfredat birliğinin sağlanmak

3-En kısa zamanda yenilenebilir enerji bölümünü okulumuz bünyesinde açmak

4-Balıkesir Üniversitesi Balıkesir Meslek Yüksek Okulu  bünyesinde açılacak olan  Yenilenebilir Enerji  bölümüne öğrenci yetiştirmek.

 

 

           

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)