adscode
adscode

YGS 9.45 mağdurlarına yeni sınav hakkı!

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), YGS mağdurları için yeni arayışlar peşinde.

YGS 9.45 mağdurlarına yeni sınav hakkı!
Milliyet Diyalog
Sınava girmelerine rağmen, sınavları iptal edilen 50 öğrencinin kazanılmış haklarına kavuşmalarını sağlayan KDK, şimdi de başvurduğu ve sınav harcını yatırdığı halde sınava giremeyen 102 bin adaya yeni bir sınav hakkı tanınması için ÖSYM’ye tavsiye kararında bulunacak. 

ÖSYM ve YÖK’ün yeni bir sınav hakkına önce sıcak bakmadığı ama eskisi kadar karşı çıkmadığı dile getiriliyor. KDK’nin ÖSYM’ye tavsiyeleri içerisinde, YGS ve LYS’nin gelecek yıldan itibaren, eskiden olduğu gibi yine saat 10.00’da başlaması ve sınav başladıktan 15 dakika içerisinde gelenlerin de eski ismiyle “şaşkınlar sınıfı”na alınmaları öngörülüyor...
 

KDK Başkanı Şeref Malkoç ile eğitim, kültür ve gençlikten sorumlu Kamu Denetçisi Arif Dülger önceki gün gazetecilerle görüş alışverişinde bulundu. Bugüne kadar yaptığı çalışmaları anlattı. İzleyecekleri yol hakkında bilgi verdi.
Kapımız         herkese açık?
Kamu Denetçiliği Kurumu, aslında bir devlet kurumu gibi gözükse de, devlet karşısında aciz duruma düşen vatandaşların haklarını, devlete rağmen, devlete karşı koruyor.
Başvurularda kesinlikle bir harç almıyor ve yapılan başvuruları 6 ay içerisinde sonuçlandırıyor.
Başkan Malkoç, “Vatandaşın dostuyuz ama idarenin düşmanı değiliz” diyerek, bulundukları hassas noktaya dikkat çekerek, halkın vicdanı olmaya gayret göstereceklerini söyledi.
İşte toplantıdan önemli bazı satır başları:
Tüm kişi ve kurumlar bizim istediğimiz belgeleri vermek zorunda. Devlet sırrı sayılan belgeleri ise görme hakkına sahibiz.
Dört konuda yetkimiz yok. Yargıya intikal etmiş davalar, Meclis’in çıkarttığı kararlar, askeri faaliyetler ve cumhurbaşkanlarının vatana ihanet dışında yargılan- mamalarına yönelik uygulama. Ama Anayasa değişirse o da mümkün olacak. Yasama organının aldığı kararlara karışamıyoruz ama uygulamalardaki aksaklıklar ilgi alanımıza giriyor...
Kurumu- muzda beş denetçi bir de baş denetçi görev yapıyor. Ayrıca, ilgili konularda uzmanlardan yararlanılıyor.
Hak arama özgürlüğü çerçevesinde görev yapıyoruz. Vatandaşın hakkını korurken, idarenin de ufkunu genişletiyoruz.
Dostane çözümler
Kurumlar ile zıtlaşmak yerine, dostane çözüm arayışı içindeyiz.
Mahkemeler davaya dosyadaki verilere göre bakıyor, KDK ise kamu vicdanı çerçevesinde yaklaşıyor.
YGS sonrasında üç defa ÖSYM ile, birkaç defa da YÖK Başkanı ile görüştük.
Öğrencileri harcamak değil, kazanmak gerekir..
Sözleşmeli öğretmen mülakatları ya da     parçalanmış öğretmen aileleriyle ilgili şikâyetler geldiğinde, o konularla da ilgileniriz. 
Sınava girmek için başvurusunu yapıp, parasını yatırdığı halde YGS’ye girmeyen aday sayısı iki kat arttı. Belki hepsi 9.45 kuralından kaynaklanmıyor ama ortada ciddi bir sorun var ve çözülmesi gerekir.
Tüm adaylara, bir defaya mahsus bir sınav hakkı tanınarak, gelecek yıldan itibaren, eski sisteme dönülmesi şikâyetleri ortadan kaldıracaktır.
Bu çerçevede, puanların yeniden hesaplanması ve sıralamanın yeniden yapılması doğru olacaktır.
Bu konudaki nihai karar birkaç gün içerisinde kamuoyuyla paylaşılacak...
Özetin özeti: Keşke, böylesi bir toplantı yapmaya, akıl tutulması yaşayan ÖSYM de cesaret edebilseydi!..

 
MİLLİYET

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)