adscode
adscode

"YGS başvurusu yapamayanların başvuru ücretleri ödendi"

Bakan Avcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığının 2016 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

"YGS başvurusu yapamayanların başvuru ücretleri ödendi"
Eğitim
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ara dönem tatilinde Batman, Diyarbakır ve Mardin il merkezinde uygulanan telafi eğitimlere 12 bin 524 öğrencinin katıldığını söyledi. 

Bakan Avcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığının 2016 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Avcı, bir soru üzerine 19. Milli Eğitim Şurası'nda alınan kararların istişari kararlar olduğunun altını çizerek, daha önce yapılan şuraların yüzde 2'sinin uygulandığını belirtti. 

Şuradaki tavsiye kararlarının henüz Tebliğler dergisinde yayımlandığını dile getiren Avcı, "Yayınlayacağız ama yani onlar neticede kayda geçmiş tavsiye kararlarıdır" değerlendirmesinde bulundu. 

Bakan Avcı, eğitim öğretim desteklerine ilişkin bir soru üzerine, desteğin amaçlarına değinerek, 2015-2016 öğretim yılında 185 bin 306 öğrencinin temel liselerde öğretim gördüğünü bildirdi. 

-Telafi eğitimleri

Terör örgütüne yönelik operasyonlar nedeniyle eğitimden mahrum kalan öğrenciler için düzenlenen telafi eğitimleri kapsamında alınan tedbirlere ilişkin bilgiler aktaran Avcı, Sur, İdil, Silopi, Cizre, Dargeçit ve Nusaybin ilçelerinde güvenlik tedbirleri, boykot ve engellemeler nedeniyle eğitim öğretim faaliyetlerinde sorun yaşayan 8 ve 12. sınıf öğrencileri toplamının 19 bin 404 olduğunu bildirdi. 

Ara dönem tatilinde uygulanan telafi eğitimlerinin, Batman, Diyarbakır ve Mardin il merkezinde uygulandığını ve bu eğitimlere 12 bin 524 öğrencinin katıldığını anlatan Avcı, şöyle devam etti:

"2. dönemin başlamasıyla birlikte Dargeçit, Nusaybin, Silopi ilçelerinde bütün öğrencileri kapsamakla birlikte 8 ve 12. sınıf öğrencilerini merkeze alan telafi eğitimleri hafta içi ve hafta sonu olarak hayata geçirilmiştir. Batman, Diyarbakır ve Mardin il merkezlerinde 8 ve 12. sınıf öğrencilerinin sınav takvimini gözeten 2016 Haziran sonuna kadar devam edecek yatılı telafi programı için bütün öğrencilere ulaştık. 10 Şubat Çarşamba itibarıyla 7 bin 514 öğrenci programa katılacağını bildirdi. Cizre, Sur ve İdil başta olmak üzere bütün sorun yaşanan ilçelerde eğitime dair güven ortamı oluşmasıyla öğrencilerimizin eğitime dair kayıplarının telafisi gerçekleştirilecek inşallah. Şu anda da isteyen öğrencilerimizin farklı il ve ilçelerde eğitimlerini devam ettirebilmeleri için nakil işlemlerini kolaylaştırdık. Boş pansiyonu olan yatılı okullarımızı duyurduk.

Telafi eğitimlerine katılan her öğrenciye temel ihtiyaç maddelerini verdik. Ayrıca sömestr tatilinde öğrenci başına 250 lira nakdi yardımda bulunuldu. İhtiyacı olan öğrencilere de giysi, ayakkabı verildi, öz bakım ihtiyaçları giderildi. Öğrencilere genel sağlık taraması yapıldı. Ayrıca telafi eğitimleri kapsamındaki öğrenci ve öğretmenlere yönelik psikolojik rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunuluyor."

"Öğretmenler İdil'den İstanbul'a çekildi" diye yayınlanan haberleri dile getiren Avcı, "Doğru değil. 12 il merkezinde, öğretmenevi imkanı olan illerimizde bu hizmet içi eğitimi yapıyoruz" diye konuştu. 

Telafi eğitimine katılan 12. sınıf öğrencilerinin tamamına YGS ve LYS seminerinin verildiğini bildiren Avcı, "YGS başvurusunu yapamayan öğrencilerin YGS başvuru ücretleri ödenmiştir. Diğer yandan TEOG kapsamında ortak sınavlara yönelik rehberlik faaliyetleri yapılmıştır. Bu işler için, Diyarbakır, Batman ve Mardin illerinde toplam 672 öğretmen görevlendirilmiştir. Bu görevlendirmeler gönüllük esasıyla yapıldı" dedi. 

Söz konusu ilçeler dışında terör nedeniyle eğitimi aksayan ilin bulunmadığının altını çizen Avcı, "Sanki güneydoğuda ve doğuda eğitim durmuş gibi bir intiba uyandırılması yanlıştır" dedi. 

-Kürtçe eğitim veren özel okulların açılması

Bakan Avcı, bölgeden bazı milletvekillerinin "Kürtçe eğitim veren özel okul açabilir miyiz? Bunun için ne yapmamız gerekiyor? diye sorduklarını aktararak, "Evet açabilirsiniz" ifadesini kullandı. 

Bunun için MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerektiğini belirten Avcı, "Nasıl İngilizce, Almanca, Fransızca bazı derslerin yabancı dillerde okutulduğu özel okullar varsa benzer okullar açmak için de müracaat edilebilir. Bu okullarda İngilizce, Hollandaca, Japonca gibi hangi dillerin zazaki, lazca gibi hangi dillerin bu bağlamda okutulabileceği konusu için bakanlar kurulu kararı gerekiyor. Bizim de bakanlık olarak bakanlar kuruluna gönderdiğimiz şu dillerde özel öğretim kurumları açılması teklifleri var, bunun bakanlar kurulu değerlendirmesi diye gönderdiğimiz bir bakanlar kurulu taslağı var. "
Sömestr tatilinde atlı karıncanın üzerinde ödev yapan öğrencileri gördüğünü hatırlatan Avcı, "Öyle öğretmenlere soruşturma filan açmadık. Ben de kitabın üzerine bir not yazdım öğretmenimiz için. 'Sevgili öğretmenim' ve ardından 7-8 tane soru işareti ve altına da 'Nabi Avcı...' demiş oldum. Özel okulun öğrencileriymiş, okulun koordinatörünü aradım. 2 tane özel okulun ikaz edilmesini istedim. Ama öyle öğretmenlerimize soruşturma filan açmadık" ifadelerini kullandı. 

-İntihar haberleri özendirici etki yaratıyor

Görevlendirilemeyen öğretmenler ve bazı öğrencilerin intiharlarına ilişkin ifadelere değinen Bakan Avcı, bu tür haberlerin verilmemesinin, özendirici olması nedeniyle genel kabul gören bir kural olduğunun altını çizdi. 

Avcı, bir çocuğun intiharının da milli eğitim komisyonu üyeleri olarak yaptıkları bir toplantıda kendisine iletildiğini ve buna çok üzüldüğünü dile getirerek, aileyle de görüştüğünü aktardı. 

Olayın TEOG sonuçları açıklanmadan önce oluştuğuna dikkati çeken Avcı, "Kaldı ki olsa bile farzı mahal bunun bu kadar kamuya açık bir ortamda, bu kadar çocuğumuzun bir şekilde haberdar olabileceği bir ortamda hem de hekimler tarafından konuşulması uygun değil" değerlendirmesini yaptı. 

Konuşmaların ardından, Milli Eğitim Bakanlığı ile ÖSYM, YÖK ve üniversitelerin bütçeleri, komisyonda oylanarak kabul edildi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)