adscode
adscode

YGS’de adayların kafası iyice karıştı!

Bu yıl ÖSYS sınavlarından ilki olan YGS’de , “Şifre” ve dolayısıyla “kopya” iddiaları ortaya atıldı. Çok sayıda, ciddi teknik ve işletim hataları yapıldı...

YGS’de adayların kafası iyice karıştı!
Genç Blog

 

Cezaevinde eksik Fen testleri nedeniyle 130 adayın testi sınav sonuçları açıklandıktan sonra yapıldı. Sıralamaları etkileyeceği düşünülemedi. Engelli olmadığı halde özel durumu nedeniyle engelli sınıfında sınav giren adayların puanları ve sıraları yanlış hesaplandı. Münferit de olsa bazı adayların baremi geçmedi denilen ilk açıklamaları değiştirildi. Adaylardan hatalara ilişkin şikâyetler gelemeye de devam ediyor.

 

Bana görev yaptığım kurumlarda ve web sitelerinde gelen sorulardan anladığım kadarıyla, üniversite adaylarının kafası hem bu konularda çok karışık hem de çok temel bazı konuları ya bilmiyorlar ya da tam anlamamışlar.

 

Aydınlatmak adına bazı konulara değinme gereği gördüm:

 

1- Bu açıklanan sonuçlar ister YGS ile ister LYS puanları ile tercih yapılacak olsun ham puanlar ve sıralardır. Tercihlerde kullanılacak Yerleştirme (Y) puanları ve başarı sıraları LYS’ler bittikten, AOBP’ler beli olduktan sonra 14 Temmuz 2011’de açıklanacak ve tercihler bu değerlere göre 25 Temmuz- 5 Ağustos 2011’de yapılacaktır.

 

2-YGS ile alan önlisans ve bazı lisans programlarında Y-YGS puanlarında YGS Türkçe, matematik, Sosyal ve Fen Netleri ile AOBP kullanılacaktır. Her Y-YGS puanında YGS test netlerinin katkısı farklı olacaktır. AOBP alan içi 0,15; dışı 0,12 ve ek mesleki alanda 0,21 ile çarpılarak ham YGS puanlarına katılacaktır. Bu programlar için LYS’lere girmeye gerek yoktur.

 

3-AÖF kontenjansız önlisans ve lisans programları için de LYS’lere girmeye gerek yoktur. YGS puanlarından herhangi birinden 140 ve üstü alan adaylar tercih edip yerleşebilecektir. AÖF diğer bölümler için ilgili puan türü koşulları geçerli olacaktır.

 

4-Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu (MTOK) kontenjanlarına ilişkin Danıştay’ca yeni bir karar verilmiştir. Kararda mühendislik bölümleri için YGS yerine LYS puanları kullanılacağı, dolayısıyla da LYS’lere girme zorunluluğu getirilmiştir. Ancak bu sadece mühendislik için geçerlidir. Diğer YGS ile alan lisans programları için geçerli değildir. MTOK mühendislik dışındaki YGS ile alan lisans programları LYS’lere girme zorunluluğu yoktur.

 

5-YGS deki 180 baremi LYS puanları için kullanılmayacaktır. Bu barem sadece LYS’ye girme hakkı için kullanılacaktır. Aday LYS’lerde hangi sınav girecek olursa olsun, ileride hangi LYS puanın ile tercih yapacak olursa olsun, belli bir puan türü aranmaksızın herhangi bir YGS puanından 180’i aşmış olması yetecektir.

 

6-YGS sıraları elbette LYS puan ve sıra için fikir verebilir. Ancak henüz sistemde oluşmamış AOBP ve LYS netleri var. Bu Y puanlarında % 70-75 oranında etki demektir. Hem olumlu hem olumsuz LYS puan ve sıraları adayların AOBP ve LYS performansına bağlı olarak çok değişebilir. Tercihler de bu ölçülerle yapılacağı için tercih yorumları için biraz erkendir.

 

7-YGS-2011 puanları 2010 verilerine göre hesaplamalardan Türkiye test ortalama ve standart sapmalardan dolayı biraz (10-15 puan) düşük geldi. Adaylar beklediklerinden düşük almış olabilirler. Bu tüm Türkiye’deki adaylar için geçerli. Endişelenecek bir durum yok. Ancak, netlerinizin sayısı beklediğinizden farklı geldiyse, sınav sonucu yeniden değerlendirme için ÖSYM’ye başvurmalısınız. Başvuru için bankaya 5 TL. yatırılması gerekiyor.

 

8-Kamuoyu hala haklı olarak ÖSYS skandallarıyla ilgileniyor. Ancak adayların LYS’ye hazırlık süresi gittikçe daralıyor. Adayların tüm bunların dışında bir an önce LYS’lere odaklanıp, sıkı bir 45 günlük kampa girmeleri gerekiyor. Daha henüz oluşmamış % 60’lik bir puan dilimi var. AOBP’yi de katarsak bu oran % 75’lere kadar çıkıyor.

 

9-Başarı sıralarında tüm adaylar var. Kendi alanınızdan kaç kişi arasında kaçıncı olduğunuzu ancak net olarak 15 Temmuz 2011’den sonra görebileceksiniz. Ancak her aday kendi alanına göre diğer adayların tümünün kendi alanından olmadığını bilmelidir. Sosyal alanı için sıralamalarda % 60; TM için % 40-50 Fen için % 20-25 diğer alanlardan adayarın da olduğu söylenebilir.

 

10-Okulunuzdaki danışmanlar ve ÖSYM’nin resmi açıklamalarını dikkatlice takip edin, fısıltı gazetesine pek rağbet etmeyin. YGS test netlerinin katkısının azaltılacağı, YGS puanlarının sil baştan yeniden hesaplanacağı doğru değildir.

 

11-YGS puanlarından herhangi birinden 180’i aşmış olan adaylar, hedeflerine diledikleri LYS’lere katılabilirler. MF-1-2-3-4 için LYS-1-2; TM-1-2-3 için LYS-1-3; TS-1-2 için LYS-3-4 ve DİL-1-2-3 için LYS-5’e katılmanız gerekiyor.

 

12-MF-1-2-3-4 için LYS-1-2; TM-1-2-3 için LYS-1-3; TS-1-2 için LYS-3-4 ve DİL-1-2-3 için LYS-5 test netleri yanı sıra YGS’deki, T, M, S, F test netleri, farklı katsayılarla kullanılacaktır. YGS puanları doğrudan LYS’lere katılmayacak.

 

13-Elinizden geleni ortaya koymak, çalışmak ve 15 Temmuz 2011’e güçlü çıkmak elinizde. Çok yoruldunuz, bunaldınız, sisteme güveniniz kalmadı doğru, ama az kaldı son gayretlerle hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Bu sıkıntılı süreç 14 Ağustos 2011’de bitmiş olacak.

Bol sabır, şans ve başarı dilerim.

 

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)