adscode
adscode

Yks Sınav Sistemi Nasıl Olacak?

Eğitim sisteminde yapılan yenilemeler ile sınav sistemlerinde de bir takım değişiklikler oldu.

Yks Sınav Sistemi Nasıl Olacak?
Eğitim

Yks sınavı nedir?

Eğitim sisteminde yapılan yenilemeler ile sınav sistemlerinde de bir takım değişiklikler oldu. Daha önce üniversiteye yerleşmek için önce Yükseköğretime geçiş sınavı olan ygs ye ardından belli bir puan barajını geçtikten sonra lisans yerleştirme sınavı olan lys ye giriliyordu. Bunlardan ygs puanı ile genelde 2 yıllık ön lisans programları tercih edilebilirken, lys puanı ile de 4 yıllık bölümler tercih edilebiliyordu. Sınav sisteminin değişmesi ile ygs ve lys sınavları sistemden kaldırıldı ve yerlerine Tyt ile Yks sınavları getirildi. Yks sınavı, yükseköğretim kurumları sınavı 'nın kısaltmasıdır.. Yks sınavından önce tyt sınavı yapılacak ve tyt sınavında adaylara matematik ve Türkçe konularından oluşan bir sınav uygulanacaktır. Adaylar tyt sınavında toplamda 80 soruyu cevaplandıracaklar ve tyt sınavında barajı geçen adaylar 2 yıllık ön lisans bölümlerinde tercih yapma hakkına sahip olacaklar. Daha sonra adaylar Yks sınavına girecekler ve burada lys sınavında olduğu gibi adaylar matematik, fen, Türkçe ve sosyal bilgiler derslerinden oluşan 160 soruluk test sorularını cevaplayacaklar. Sınavlar sonucunda önceden 18 tane puan türü belirlenirken yeni sistem ile 5 puan türü belirlenecek ve adaylar 5 puan türü ile tercih yapabilecekler. Tyt sınavındaki puan tercih aşamasında etkili olacak ve 150 puan barajını geçemeyen adaylar tercih haklarını kullanamayacaklar. Tyt sınavı ile 2 yıllık ön lisans programlarının yanında bazı 4 yıllık lisan programları da tercih edilebilecek. Tyt ve Yks sınavları toplamda üç oturumdan yapılacak ve adaylar daha az oturuma katılarak sınav stresinden kurtulmuş olacaklar.  

2018 Yks Sınavı Konu Dağılımı

2018 yılında uygulanmaya başlayacak Tyt ve Yks sınav sistemleri ile adaylar soruların nerelerden geleceğini de merak etmeye başladı. Yks konuları Matematik ve Türkçe ağırlıklı olacak bunların yanında sosyal bilgiler ve fen konuları da belirleyici rol oynayacak. Tyt sınavında 40 matematik ve 40 Türkçe dersinden soru sorulacak ve adaylar toplamda 80 soruya cevap verecekler. Yks soru dağılımı ise 160 sorudan oluşacak ve adaylar 40 matematik, 40 Türkçe, 40 fen ile 40 sosyal bilgiler dersinden sorulara cevap verecekler. İki sınavda da en belirleyici dersler Matematik ve Türkçe derslerindeki sorular olacak.

Yks puanlaması nasıl olacak?

Yks puan hesaplama işleminde farklı olarak 4 puan türü hesaplanacak, Tyt sınavında ise 1 puan türü hesaplanacak. Toplamda 5 puan türü hesaplamaya katılmış olacak ve adaylar tercih aşamasında 5 puan türünden istediğini kullanarak tercihlerini yapabilecekler.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)