adscode
adscode

YÖK Başkanı: Çok önemli tehditlerle mücadele etmekteyiz

YÖK Başkanı Saraç: 'Yükseköğrenim sürecimize yönelik çok önemli tehditlerle de mücadele etmekteyiz"

YÖK Başkanı: Çok önemli tehditlerle mücadele etmekteyiz
Eğitim
YÜKSEK Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, '15 Temmuz gecesi gördük ve yaşadık. Türkiye'miz, ülkemiz, vatanımız, memleketimiz 15 Temmuz'da bir facianın eşiğinden döndü. Doğrudan milli varlığımıza ve anayasal düzenin üzerine kabus gibi çöken bir karanlığı yaşadık o gece. Türk milletinin iktidarı ve muhalefetiyle iradesi, karşı duruşu, askeriyemizin meşru düzeninin bu girişimi reddetmesi Sayın Cumhurbaşkanımızın olağan üstü kararlı duruşu ve liderliği etrafında kenetlendi ve bu liderlik ertesi gün bizi yeniden aydınlığa taşıdıö dedi.

Amasya Üniversitesi'nin organizasyonunda Kültür ve Sanat söyleşileri programına katılan Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 'Üniversiteler, değerli kurumlardır. Asırlar boyu uygarlığımızda merkezi bir konumları vardır ve refahımızın önemli bir kaynağını oluştururlar. Genel anlamda kültürümüzün de taşıyıcılarıdırlar. Bu nedenle üniversitelerimizi zamanın gereklerine uygun duruma getirmek için gündelik yönetim anlayışımızın da üzerinde görevlerle çalışmamız gerekiyor. Biz de, hep birlikte değerli rektörlerimiz ve bilim dünyamızla 'Yeni YÖK" olarak önümüze koyduğumuz hedeflere ulaşabilmek için durmaksızın çalışırken bir yandan da yükseköğrenim sürecimize yönelik çok önemli tehditlerle de mücadele etmekteyizö dedi.

Saraç, 'Nasıl ki, eğitimin bir ülkenin istikbali için esas unsur olduğunu kabul ediyorsak, eğitim ve öğretimin bütün kademelerinde ve boyutlarında nitelik ve liyakatten sapıldığında bir amaç değil kamu kurumlarında hakimiyet için bir araç halini aldığında o ülke için güvenlik zaafı noktası olabileceğini de 15 Temmuz gecesi gördük ve yaşadık. Türkiye'miz, ülkemiz, vatanımız, memleketimiz 15 Temmuz'da bir facianın eşiğinden döndü. Doğrudan milli varlığımıza ve anayasal düzenin üzerine kabus gibi çöken bir karanlığı yaşadık o gece. Türk milletinin iktidarı ve muhalefetiyle iradesi, karşı duruşu, askeriyemizin meşru düzeninin bu girişimi reddetmesi Sayın Cumhurbaşkanımızın olağan üstü kararlı duruşu ve liderliği etrafında kenetlendi ve bu liderlik ertesi gün bizi yeniden aydınlığa taşıdı. Hepimizin görevi, bu yapının yerleştiği kurumları zedelemeden, bu terörist yapıdan kurumlarımızı temizlemektir. Üniversiteler olarak bu dönemin, yıllardır kat ettiğimiz yolları tahrip etmesine, bizi tekrar geri götürmesine izin vermeyeceğizö diye konuştu.

Fakat bir diğer görevimiz ise bu tür yapıların tekrar devlete sirayet etmemesi için gerekli tedbirlerin dikkatle alınmasıdır diyen Saraç, sözlerine şu şekilde devam etti: 'Yükseköğretimde atama ve yükseltilmelerde liyakatin esas alınması aslında bu yapının yükseköğretimin bünyesinden temizlenmesi için en önemli araçtır. Bütün üniversitelerimize bu kültürün, liyakat ve ehliyet anlayışının, devletimize, milletimize sadakat anlayışının yerleşmesi için çalışacağız. Üniversiteler insan değerlerini yücelten, bireyin bütün yeteneklerinin geliştirilmesi amacını taşıyan kurumlardır. Üniversite eğitiminin insana, insani duygulara eşit değer verip adalet peşinde koşmayı size öğretmesini diliyoruz. Hep birlikte bunun için çalışıyoruz. Artık giderek daha fazla küreselleşen dünyamızda çok farklı kültürler ve yaşam tarzları ile baş etmek zorunda olan gençler yetiştirmek durumundayız. Gelecekteki uğraş alanlarınız, mesleklerimiz yoğun bir şekilde disiplinler arası özellik taşıyor olacaktır. Karmaşık bir dünyanın fertleri olarak yetiştiğinizi unutmamalısınız. Üniversitelerimizin size vereceği eğitim, yalnızca mesleki uzmanlık edindirmek için değildir, sizleri günümüzün vatandaşlık değerleri ile de donatmak istiyoruz. Sadece kendi bölgemize, ülkeye ve yakın çevreye değil, tabi ki bunları önde tutacaksınız. Ancak aynı zamanda içinde yaşadığımız dünyanın bütününe karşı sorumluluk duyacaksınız. Kendimizi başkalarının yerine koyabilmeyi ve dünyayı başkalarının gözüyle de görebilmeyi ve bunu kolaylaştıran felsefi derinliği, estetik zevki ve edebi de öğrenmeli ve öğretmeliyizö ifadelerini kullandı.

Türkiye genelinde bütün üniversitelerde uygulanan akademik çalışmalar kapsamında Amasya Üniversitesinden 6 akademisyen 100 tam puan alarak akademik teşvik ödülü almaya hak kazandılar. Konuşmaların ardından Amasya Üniversitesi'nde 6 akademisyene akademik teşvik ödülleri Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından verildi. Programa Yüksek Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, akademik ve idari personel ve öğrenciler katıldı.

DHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)