adscode
adscode

YÖK KPSS skandalını itiraf etti!

YÖK Denetleme Kurulu’nun tartışılacak KPSS-KPSS raporu: O sınavda adaylardan mühim bölümü sorulardan önceden haberdardı.

YÖK KPSS skandalını itiraf etti!
Sınavlar
2010 senesinde KPSS-KPSS Eğitim Bilimleri Sınavında kopya çekildiği iddiaları üzerine Başkent Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan ve 4 yıldır süren soruşturmada, YÖK Denetleme Kurulu’nun ÖSYM Yetkilileri hakkında hazırlamış olduğu kural soruşturması raporuna ulaşıldı.

Ağustos 2011 tarihli YÖK raporunda, savcılıkça görevlendirilen bilirkişiler tarafından hazırlanan rapora da değinildi. Raporda, sual kitapçıkları üzerinde gercekleşen tetkik neticesinde adaylardan mühim bir kısmının önceden sorular hakkında ayrıntılı veri (bilgi) sahibi oldukları tespitine yer verildi.

Grihat.com’dan İstek Yıldız’ın yaptığı habere göre ; Genel Beceri sınavında tüm soruları doğru yapan adayların kitapçıklarını inceleyen kurul, “kitapçıkların kapağındaki yazı karakterleri” ile “iç sayfalarında gercekleşen işlemlerin yazı karakterlerinin birbirinden değişik olduğunu” saptadı .

Raporda söz konusu tespite dair bilgiler şöyle paylaşıldı:
“Bilirkişi raporunda, 2010 Eğitim bilimleri alanında 120 tam sual yapan 350, Genel Beceri alanında 60 tam sual yapan 1029 adayın sual kitapçıkları da incelenmiştir. Bunlardan, Eğitim Bilimleri alanındaki 74, Genel Beceri alanındaki 68 kitapçığın bazılarında, sual çözme gayreti olmaksızın doğru cevabın sual kitapçığı üzerine işaretlendiği veya sual kitapçığında yeterince faaliyet yapılmadan doğru cevapların işaretlendiği, bazılarında ise gelişigüzel ve ya anlamsız karalamalar yapıldığı tespitine yer verilmektedir. Bu durum da, adaylardan mühim bir kısmının önceden sorular hakkında ayrıntılı veri (bilgi) sahibi oldukları kanaatini güçlendirici bulunmuştur.”

“Kitapçıklardaki karalamalarla işlem yapılmış havası verilmeye çalışıldı”
Kurulun raporunda, “ sual kitapçıklarında aslında soruların çözümü ile çok fazla da ilgisi olmayan, ‘görünürde’ hesaplamalarla abartılı bir şekilde kitapçıkların karalamalarla işlem yapılmış havası verilmeye çalışıldığı yönünde kuşkular bulunmaktadır” söylendi :
“Heyetimiz, 2010 senesinde Genel Beceri alanında bütün sorulara doğru yanıt veren adayların sual kitapçıklarını incelemiştir. Bu incelemede, bazı sual kitapçıklarının kapağındaki yazı karakteri ile kitapçığın iç sayfalarında gercekleşen hesaplamalarda, rakamlar ve diğer yazı karakterlerinin ciddi olarak birbirinden değişiklik gösterdiği izlenimleri gözlemlenmiştir. Bu durum, sual kitapçıkları üzerinde, KPSS-KPSS soruları hakkında kamuoyunda tartışmaların yoğunlaşması üzerine, kopya izlenimi verebilecek belirtilerin sual kitapçıkları üzerinde giderilmeye çalışıldığı kuşkusunu doğurmuştur. Zira söz konusu sual kitapçıklarından hemen hiç işlem yapılmayan 68′i bir yana bırakılacak olursa, diğer sual kitapçıklarında aslında soruların çözümü ile çok fazla da ilgisi olmayan, ‘görünürde’ hesaplamalarla abartılı bir şekilde kitapçıkların karalamalarla işlem yapılmış havası verilmeye çalışıldığı yönünde kuşkular bulunmaktadır. Hatta bazı kitapçıklarda bütün hesaplama işlemlerinin silgi ile silindiği ve kapaktaki yazı karakterine makul yazılarla sayfalar üzerinde tekrardan işlem yapıldığı izlenimleri edinilmiştir.”

TİB’e, 10 bin lira maaşla sınavsız 75 kişi alındı!..

 Sözcü Gazete İnternet Yayını

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)