adscode
adscode

YÖK'ten "Başarı Sırası Sınırlaması" şartı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç: - "Bu yıl üniversiteye girişte, ilk kez tıp ve hukuk programlarına başarı sırası sınırlamasına göre öğrenci alınması kararlaştırıldı"

YÖK'ten "Başarı Sırası Sınırlaması" şartı
Eğitim
 - YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç: - "Bu yıl üniversiteye girişte,  ilk kez tıp ve hukuk programlarına başarı sırası sınırlamasına göre öğrenci  alınması kararlaştırıldı" - "2015 ÖSYS'de, Türkiye'deki yükseköğretim  kurumlarına yerleştirme işlemlerinde, tıp programlarına başarı sırası en düşük 40  bininci sırada olan, hukuk programlarına ise başarı sırası en düşük 150 bininci  sırada olan adayların yerleştirme işlemine alınarak kontenjan dahilinde  yerleştirilmesine karar verildi"
 
-YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta  Saraç, bu yıl üniversiteye girişte, ilk kez tıp ve hukuk programlarına, "başarı  sırası sınırlamasına" göre öğrenci alınmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
 
 
    Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yükseköğretim kurumları tıp  ve hukuk programları kontenjanlarına ve yerleşen öğrenci sayılarına ilişkin bir  çalışma yapıldığını, bu çalışma sonunda da bu programlara yerleşen ve aynı  bölümde okuyan öğrenciler arasındaki puan farkının yıllar geçtikçe açıldığının  gözlemlendiğini ifade etti. Yekta Saraç, tıp programına 2010 ÖSYS'de, 20 bin  200'üncü, 2014 ÖSYS'de 101 bininci, hukuk programına 2010 yılında 177 bininci,  2014 ÖSYS'de ise 366 bininci adayın yerleştiğini kaydetti.
 
 
    -"Uygulama, eğitim seviyesinin yükselmesine katkı sağlayacak"
 
 
    YÖK tarafından "hukuk ve tıp fakültelerine başarı sırasına göre" bir  sınırlama getirildiğini bildiren Saraç, bu uygulamayla, bu bölümlerin belli bir  aralıkta yer alan öğrencilerden oluşmasının ve bu şekilde eğitim seviyesinin  yükselmesine katkı sağlanmasının amaçlandığını vurguladı.
 
 
    Saraç, "Ayrıca, dileyen vakıf yükseköğretim kurumlarının bu programlar  için daha üst başarı sıralaması koymasına da imkan tanındı" dedi.
 
 
    Yükseköğretim kurumlarındaki tıp ve hukuk programlarına son yıllarda  yerleşen öğrencilerin başarı sıraları da dikkate alınarak yapılan çalışmaya  ilişkin, Saraç, "Çalışma sonucunda, 2015 ÖSYS'de, Türkiye'deki yükseköğretim  kurumlarına yerleştirme işlemlerinde tıp programlarına başarı sırası en düşük 40  bininci sırada olan, hukuk programlarına ise başarı sırası en düşük 150 bininci  sırada olan adayların yerleştirme işlemine alınarak kontenjan dahilinde  yerleştirilmesine karar verildi" açıklamasını yaptı.
 
 
    -KKTC'den yatay geçişte de dikkate alınacak
 
 
    Vakıf yükseköğretim kurumlarının da senato kararıyla söz konusu başarı  sıralarına ilişkin daha üstte başarı sırası belirleyebileceklerini dile getiren  Saraç, şunları kaydetti:
 
 
    "Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hukukuna Göre  Kurulmuş Olan Üniversitelerin Karşılıklı Tanınmasına Dair Milletlerarası Anlaşma  dikkate alınarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan üniversitelerdeki tıp  ve hukuk programlarına 2015 yılından itibaren yerleşerek kayıt yaptıran  öğrencilerin de Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilmesi  için 'Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar  Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması  Esaslarına İlişkin Yönetmelik' şartlarının yanı sıra birinci maddede belirlenen  başarı sırası şartını da sağlamaları gerekecek."
 
 
    YÖK Başkanı Saraç, yükseköğretimde eğitim öğretimin niteliğini  yükseltecek faaliyetler kapsamında, üniversiteye girişte bu yıl ilk kez tıp ve  hukuk programlarında gerçekleştirilecek olan bu uygulamanın, önümüzdeki yıllarda  diğer yapılandırılmış mesleklerden başlanarak yaygınlaştırılacağını sözlerine  ekledi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)