adscode
adscode

YÖK'ten bir günde iki uluslararası anlaşması

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç dün bir gün içerisinde iki farklı ülkeyle yükseköğretim alanında çok önemli ve stratejik işbirliğini öngören mutabakat zaptlarına imza attı.

YÖK'ten bir günde iki uluslararası anlaşması
Eğitim
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç dün bir gün içerisinde iki farklı ülkeyle yükseköğretim alanında çok önemli ve stratejik işbirliğini öngören mutabakat zaptlarına imza attı.

İlk olarak Pakistan Yükseköğretim Komisyonu (HEC) ile imza

Başkan Saraç, YÖK’ün resmi davetlisi olarak ülkemizi ziyaret etmekte olan Pakistan Yükseköğretim Komisyonu (HEC) Başkanı Prof. Dr. Mukhtar Ahmed’i YÖK Başkanlığında ağırladı. Ziyarette Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti arasında yükseköğretim alanında işbirliğini öngören ve geçtiğimiz yılın Nisan ayında Pakistan’da YÖK Başkanı Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç ve HEC Başkanı Prof. Dr. Mukhtar Ahmed tarafından her iki ülke hükümetleri adına imzalanmış olan anlaşmanın bir uygulama belgesi niteliğini taşıyan mutabakat metnini imzalandı.

Pakistan HEC Başkanından Türkiye’de doktora eğitimi talebi

Bilindiği üzere YÖK Başkanı Saraç’ın geçtiğimiz yıl Pakistan’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Pakistan HEC Başkanı Prof. Dr. Mukhtar Ahmed, Pakistan üniversitelerinde doktoralı akademik personel açığı bulunduğunu ve bunu kapatmak için her yıl Türkiye’ye yaklaşık 500 doktora öğrencisi göndermek istediklerini dile getirmiş ve bu hususta prensipte anlaşmaya varılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pakistan ziyaretinde de gündeme gelmişti

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’da, 17 Kasım 2016 tarihinde Pakistan’a gerçekleştirmiş olduğu resmi ziyaret sırasında Pakistan Ulusal Meclisi ile Senato’nun ortak oturumunda yaptığı konuşmasında “Yükseköğretim Kurulumuz ile Pakistan Yükseköğretim Kurulu arasında her yıl 500 Pakistanlı öğrencinin ülkemizde doktora yapmasını öngören mutabakat zaptını da çok kıymetli buluyorum.” diyerek antlaşmaya verdiği önemi belirtmişti.

Pakistan’ın akademik kadrolarını Türkiye yetiştirecek

Pakistan HEC ile imzalanan Mutabakat Belgesi ile, yaklaşık 500 Pakistanlı öğrenci, Pakistan hükümeti burslusu olarak Türkiye’deki üniversitelerde doktora eğitimi

yapabilecek. Böylelikle Pakistan üniversitelerinin gelecekteki akademik kadrolarının Türkiye’de yetiştirilmesi de sağlanmış oldu.

Pakistan HEC Personeline YÖK’ten eğitim

Ayrıca iki ülke arasında yükseköğretim odaklı yeni girişimlerin başlatılması konusunda mutabık kalınarak Pakistan’ın seçilmiş üniversitelerine Türkiye’deki teknopark deneyiminin paylaşılması, ortak araştırma merkezi kurulması ve Pakistan HEC Personelinin YÖK tarafından yükseköğretim odaklı konularda eğitimine yönelik programlar düzenlemesi de yer aldı.

Öğleden sonra Ukrayna ile stratejik işbirliği antlaşması imzalandı

YÖK Başkanı Saraç, sabah saatlerinde Pakistan HEC ile YÖK’te gerçekleşen mutabakat zaptı imza töreni sonrasında, öğleden sonra Başbakanlığa geçerek, Başbakan Sayın Binali Yıldırım ve Ukrayna Başbakanı Volodymyr Groysman’ın huzurunda Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen imza törenine katıldı.

Törende T.C Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ile Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile yükseköğretim alanında stratejik işbirliğine yönelik mutabakat zaptı, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ile Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Lilia Hrynevych tarafından imza altına alındı.

Antlaşma yapılması Saraç’ın Ukrayna ziyaretinde kararlaştırıldı

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Ukrayna’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirerek Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Lilia Hrynevych ve Bakanlık yetkilileri ile görüşmüş, bu görüşme neticesinde iki ülke arasında yükseköğretim alanında stratejik işbirliğine yönelik Mutabakat Zaptı imzalanmasına karar verilmişti.

Nükleer Enerji Bilimi, Havacılık ve Uzay Teknolojileri programlarında işbirliği

İmzalanan mutabakatla özellikle nükleer enerji bilimi ve teknolojileri, nükleer enerji güvenliği ile havacılık ve uzay teknolojileri programları başta olmak üzere iki ülkenin yükseköğretim kurumları arasında öğrencilerin ve öğretim elemanlarının eğitim, staj ve araştırma hareketliliğinin, kısa süreli araştırma programlarına katılımının, eğitim materyallerinin değişiminin, ortak çalıştaylar, konferanslar ve seminerler düzenlenmesi, karşılıklı üniversite ziyaretlerinin teşviki ve desteklenmesi kararlaştırıldı.

Ortak diploma programları açılacak

Her iki ülkedeki yükseköğretim kurumları arasında, mevzuat hükümlerine uygun olarak lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde özellikle nükleer enerji bilimi ve teknolojileri, nükleer enerji güvenliği ile havacılık ve uzay teknolojileri programları başta olmak üzere ortak diploma programlarının açılması, uygulanması ve geliştirilmesinin teşvik edilmesi kararlaştırıldı.

Lisans ve lisansüstü seviyelerinde öğrenci değişimi yapılacak

Mutabık kalınan yöntemlerle, ülkelerin mevzuatları çerçevesinde birbirlerinin yükseköğretim kurumlarına lisans ve lisansüstü seviyelerinde öğrenci gönderimi ve kabulünün desteklenmesi kararlaştırıldı.

Ukrayna’daki üniversitelerdeki Türkçe dil eğitimi için akademisyen desteği

Her iki ülkenin yükseköğretim kurumlarında Türkçe ve Ukraynacanın yaygınlaşmasının desteklenmesi; ayrıca Yükseköğretim Kurulu, Ukrayna yükseköğretim kurumlarının programlarında Türkçe dil eğitimi için öğretim üyesi ve okutman ihtiyacını karşılaması kararlaştırıldı.

Ukrayna’ya taşınacak Kırım Üniversitelerine akademik destek verilecek

Kırım’da iken, Ukrayna ana karaya taşınarak kurulacak üniversiteye akademik bilgi, deneyim paylaşımı ve kısa süreli akademik personel hareketliliği vasıtasıyla destek olunması kararlaştırıldı.

Ukraynalı Bakan’dan YÖK Başkanına ziyaret

Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Lilia Hrynevych imza töreni sonrasında YÖK Başkanlığını ziyaret ederek YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal ile görüştü.

Görüşmede Ukraynalı Bakana Türk Yükseköğretimine ilişkin bir sunum yapan YÖK Başkanı Saraç, “Yeni YÖK” olarak ilk kez imza attıkları projeler hakkında da bilgi verdi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)