adscode
adscode

YÖK'ten Çan'a 3 Müjde

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) talebi üzerine Çan Meslek Yüksekokulu’nda 3 yeni programa öğrenci alınmasına onay verdi. Buna göre 2012-2013 eğitim-öğretim…

YÖK'ten Çan'a 3 Müjde
Üniversite

Bu kararla Çan Meslek Yüksekokulu’nun öğrenci sayısı ilk yıl 150, ikinci yıl ise 300 öğrenci artmış olacak. ÇOMÜ Rektörlüğü’nün Çan Meslek Yüksekokulu için belirlediği stratejik hedef ise en az 2.500 öğrenci. Halen Çan’da 1.000 öğrenciden daha az sayıda öğrenci bulunuyor.

Bilgisayar Programcılığı da Yolda

YÖK ayrıca ÇOMÜ’nün talebini yerinde bularak Çan Meslek Yüksekokulu’na ‘Bilgisayar Programcılığı’ programının açılmasını da onayladı. Gerekli diğer hazırlıkların tamamlanmasıyla birlikte bu programa da öğrenci alınabilecek.

Çan'a da Uygulamalı Bilimler Geliyor

Geçtiğimiz yıl 4 yıllık Biga Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun açılmasına onay veren YÖK, bu yıl da yine 4 yıllık Çan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun açılmasına onay verdi. Ancak bu onay okulun hemen açılması için yeterli değil, sürecin tamamlanabilmesi için bakanlar Kurulu’nun da kararı gerekiyor. Eğer süreç tamamlanırsa Çan’da ÇOMÜ’ye bağlı okul sayısı 2’ye çıkmış olacak ve meslek yüksekokulu 2, yüksekokul ise 4 yıllık eğitim verecek.

Hedefler Büyük

Konu ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ise şunları söyledi:

“Çan ilçemiz ÇOMÜ yatırımlarından geçmişte yeterince istifade edememişti. Oysaki Çan’ın sanayi tesisleri ile özellikle meslek yüksekokulları için önemli avantajları var. Son 1 yılda Çan’daki okul kapasitemizi bir hayli arttırdık, öğrenci sayısını 1.000’e kadar çıkardık. Ancak en verimli ölçeğin tutturulabilmesi için öğrenci sayısının 2.500’e çıkarılması, öğretim elemanı sayımızın da buna bağlı olarak en az 3 misline çıkması gerekiyor. Belli bir noktaya kadar öğrenci sayısının azlığı avantaj değil, dezavantaj haline gelebiliyor. Ayrıca Çan’daki eğitim-öğretim altyapısının da geliştirilebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Laboratuvar, kütüphane ve diğer iyileştirmeler bu bağlamda sayılabilir. YÖK’ün en son kararları bizleri de ziyadesiyle sevindirdi. Hem 4 yıllık yeni bir okul çabamız sürüyor, hem de Çan’daki koşullara ve yeni taleplere uygun bölümler açmaya çalışıyoruz. En son açılan bölümler ile birlikte önümüzdeki 3 yıl içinde öğrenci sayısının minimum 1.300’e gelmesini bekliyoruz.”

Prof. Dr. Laçiner gelişmenin sadece ÇOMÜ’nün çabalarıyla olamayacağını, yerel desteğin de bu hususta hayati olduğunu ifade ederek;

“ÇOMÜ olarak biz Biga, Çan ve Yenice’ye bir ortak havza olarak bakıyoruz. Çan ve Yenice’de hedefimiz her birinde en az 2.500 öğrencinin eğitim alması ve eğitimin 2 yıldan 4 yıla yayılması. Ayrıca bilgisayar, internet, kütüphane ve laboratuvar altyapılarının da eksiksiz tamamlanması. Biga’da ise halen 2’si faal 3 okulumuz bulunuyor. Bunlardan biri 4.600 öğrencisi ve güçlü öğretim kadrosuyla Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi. Biga’da halen öğrenci sayısı 6.000’e yaklaşıyor. Yeni bölümler ile Biga’da en az 10.000 öğrenci hedefliyoruz. Bu konuda mekân ve öğretim elemanı sorunlarını aşabilirsek hedefimize daha kısa bir sürede ulaşabileceğiz. Ayrıca Biga’da tüm okulların aynı kampüste birleştirilmesi gayretimiz de var. Çan’da da mekân ve öğretim elemanı sorunlarını aşmaya çalışıyoruz. Hedeflere ulaşmada Çan, Biga ve Yenice belediyeleri ile işbirliği halindeyiz. Ancak yerel desteğin daha da artması, özellikle sivil toplumun, iş dünyasının elini taşın altına koyması gerektiği kanaatindeyiz. Eğer bu ilçelerimizde üniversitenin büyümesini öncelikli hedef olarak kabul ettirebilirsek üç ilçemizde en az 15.000 öğrencilik, fiilen bir üniversite büyüklüğünde, yüzlerce öğretim elemanından ve çok güçlü bir altyapıdan oluşan bir ÇOMÜ oluşturabiliriz. Üniversitenin söz konusu ilçelerde güçlenmesiyle buralarda hemen her sektörde niteliğin ve niceliğin artacağına dair hiçbir şüphemiz yoktur.” dedi.
 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)