adscode
adscode

YÖK'ten Üniversitede Bölüm Değiştirme Müjdesi

Her yıl 500 bine yakın öğrencinin, kazandığı bölümden memnun olmadığı için yeniden üniversite sınavına girdiğini belirleyen YÖK, öğrencilerin istedikleri bölüme sınavsız girebilmelerinin önünü açtı.

YÖK'ten Üniversitede Bölüm Değiştirme Müjdesi
Eğitim
Bunun için tek şart, LYS'deki tüm sınavlara girilmiş olması...

Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'dan, okuduğu bölümden memnun olmayan üniversite öğrencilerine müjde. Çetinsaya, "ÖSYM sınavlarının ideal olarak nasıl yapılabileceğinin tartışıldığı bir zeminde, sürece nasıl bir katkı sağlayabiliriz diye düşündüğümüzde yaptığımız analizde şunu gördük; liselerden 800 bini aşkın öğrenci mezun olmasına rağmen sınava, 1 milyon 900 bin kişi giriyor. Bu dengesizliği analiz ettiğimizde, sayıları değişmekle birlikte 500 bin mutsuz öğrencinin varlığını tespit ettik. Yani öğrenci bir programı kazanıyor ama mutsuz olduğunu anladığında da, idealindeki asıl bölümü kazanabilmek için tekrar sınava giriyor. Şimdi bu 500 bin öğrenciyi yeniden sınava sokmadan ama adalet prensibinden de vazgeçmeden, eğer şartı uyuyorsa istediği bölüme geçmesine imkan tanıyacağız. Ama bunun şartı, öğrencinin LYS'deki tüm sınavlara girmiş olması. Çünkü bu sistem ancak öğrenciler tüm sınavlara girdiği zaman işleyebilir" dedi. Ek yerleştirmenin amacından çıktığını belirten Prof. Dr. Çetinsaya, "Bu yılki amacımız, ek yerleştirmeyi orijinal manasıyla uygulamak. Her üniversite nisan ayına kadar kontenjanlarını bildirecek, haziranda da boş kalanlar için ek yerleştirme yapılacak" diye konuştu.

ÇEKİRDEK DERS SİSTEMİ

YÖK'ün hayata geçirmeyi planladığı uygulama bazı özel üniversitelerde farklı şekillerde uygulanıyor. Sabancı Üniversitesi'nde tüm öğrenciler ilk sene, bir çekirdek ders grubuna tabi tutulurken, ikinci sınıfta belirli bir bölüme odaklandıktan sonra, ikinci sınıfın sonunda programlarını seçebiliyorlar. Koç Üniversitesi'nde de, iç yatay geçiş uygulaması yapılıyor. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, en erken birinci akademik yarı yıllarının sonunda ve en geç altıncı akademik yarı yılları öncesinde başvuruda bulunuyorlar.

Sabah

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)