adscode
adscode

YTÜ gençler için 'Kuluçka Merkezi'ni açtı

Yıldız Teknopark A.Ş'nin Türkiye 2023 hedefleri doğrultusunda, ileri teknolojiye dayalı yeni fikirler ve genç girişimcilere destek olmak amacıyla oluşturduğu Kuluçka Merkezi açıldı.

YTÜ gençler için 'Kuluçka Merkezi'ni açtı
Eğitim
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsü Teknopark Binası'ndaki merkezin açılışını yapan Rektör Prof. Dr. İsmail Yüksek, görevi ilk aldığında üniversiteyi Ar-Ge ve inovasyon konusunda Türkiye'de ilk sıraya götürme hayali olduğunu belirterek, Teknopark'ın geliştiğini, 200'e yakın firma olduğunu, 2 bin 500'ün üzerinde Ar- Ge mühendisinin çalıştığını söyledi.
Dışarıdan da firmalarla işbirliği yapan 150'ye yakın hocanın olduğunu, öğrencilerin de firmalarda hem staj yapma hem de mezun olunca iş bulma imkanları bulduğunu ifade eden Yüksek, YTÜ'nün, üniversite ve sanayi arasındaki işbirliğini geliştirmek için oluşturulan ve devlet tarafından desteklenen teknoloji transfer ofisinin desteğini alan ilk 10 üniversite arasında yer aldığını kaydetti.
Yüksek, TÜBİTAK'tan da eğitim programı desteği aldıklarını, İstanbul Sanayi Odası, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Ticaret Odası gibi bir çok kurumla da işbirliği içerisinde olduklarını kaydetti.
Genç girişimcilerin kendi istedikleri projelerini hayata geçirme imkanına sahip olacakları TİM ile yapılacak olan Ar-Ge İnovasyon Atölyesi'nin de 4-5 ay sonra hayata geçeceğini dile getiren Yüksek, "Türkiye'nin hayali dünyada ilk 10 ekonomiye girebilmek. Bunun da yolu katma değer sahibi inovatif ürün üretmekten geçiyor. Yani ne kadar çok domates, karpuz üretirseniz üretin, ithalat, ihracat açığını kapatma imkanımız yok. Tek yolu katma değerli ürünler üretmektir. Bunun yolu da üniversitelerden, Ar-Ge merkezlerinden, teknoparklardan geçiyor. Türkiye'de 150'nin üzerinde Ar-Ge merkezi, 50'nin üzerinde de teknopark var. Ar-Ge merkezlerine eleman geliştirmemiz lazım. İnovatotif ürün üretilmesi, nitelikli, eğitimli insanlardan geçiyor. Üniversite olarak bu işe talibiz" dedi.
Sanayi bölgesinde teknopark
Türkiye'nin Ar-Ge'ye verdiği desteğin arttığını ifade eden Yüksek, sanayi kuruluşlarının da buna önem verip, bu sektöre para yatırmaları gerektiğini söyledi. Kuluçka Merkezi'nde 35'in üzerinde firmanın yer aldığını, bunun bir başlangıç olduğunu belirten Yüksek, İkitelli organize sanayi bölgesindeki teknopark inşaatının tamamlanmak üzere olduğunu, kurulacak kuluçka merkezinde 50'ye yakın firmanın yer alacağını kaydetti.
Teknopark AŞ. Genel Müdürü Mahmut Karaman da, genç girişimcilere ev sahipliği yaptıklarını belirterek, Türkiye'de kuluçka merkezlerinin yeni bir olgu olduğunu ve geçmişinin birkaç yıla dayandığını söyledi. Bilim insanlarının geleceğin Ar-Ge ve inovasyon projelerine imza atabilmeleri için başlangıç aşamasında desteklenmeleri gerektiğini vurgulayan Karaman, merkezde ileri teknolojide fikri olan genç girişimcileri ve geleceğe yön verecek ileri teknoloji projelerini desteklediklerini anlattı.
Karaman, merkezdeki firmalarda çalışan öğrencilerin bir kısmının diğer üniversitelerden, bir kısmının da kendi üniversitelerinden olduğunu belirterek, yine tamamen dışarıdan bağımsız olup, fikirleri iyi olanların da yer aldığını söyledi.
Antivirüs maskesi-yapay deri
Açılışın ardından, Kuluçka Merkezi'ni gezen Rektör İsmail Yüksek, firma çalışanlarından geliştirdikleri ürünlerle ilgili bilgi aldı.
Merkezde üzerinde çalışılan projeler arasında ray hattı geometrisini ölçme sistemi, fizik tedavi görmesi gereken hastalar için egzersiz yaptırabilen robot, dokunma hissine sahip yapay deri, bitmeyen batarya, uzaktan kontrol ile evlerde enerji tasarrufu, kara taşıtları için karakutu ve gıda saklama ömrünü uzatan nano teknolojik antibakteriyel gıda ambalajı yer alıyor.
Uluslararası patent bekleyen, cihaz ve robotlara dokunma hissi sağlayan projesi hakkında bilgi veren Yadr. Doç. Dr. Lütfi Büyükşahin, bir robotun kovaya atacağı kutuyu hissetmeden büzüştürdüğünü, dokunma hissine sahip robotların ise dokunduğu anda algılayarak kırıştırma, buruşturma yapmadığını söyledi. Büyükşahin, çalışmasının protez bir bacağın bu yapay deriyle kaplanması durumunda, insanlara protezlerini kendi uzuvlarıymış gibi hissetme imkanı sağlayan teknolojinin ilk adımı olduğunu kaydetti.
Virüslere karşı etkili maske üzerinde çalışan Nano Star firmasından Ahmet Özkan da, nano boyutta tozlar üreterek, çeşitli filtreleme sistemleriyle kapladıkları maskelerin antiviral özellik taşıyacağını söyledi. Özkan, tozlar kullanarak üretilecek maskelerin, grip gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen hastalıklardan korunmak için kullanılabileceğini belirtti.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)