adscode
adscode

Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi!

YÖK, 2018-2022 için kendisine önemli hedefler koymuş. Bunlardan biri de dünyaya açılma!

Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi!
Milliyet Diyalog
YÖK Başkanı Saraç, “182 üniversite, 7.2 milyon öğrenci ve 150 bin öğretim elemanıyla niceliksel olarak yeterince büyüdük, şimdi sıra nitelikte” diyor.


Strateji belgesinin üç ana teması var:

Yükseköğretime erişim: Bu konuda artık sorun kalmadı, hatta kontenjanların üçte biri boş kalıyor.

Kalite: Kat edilecek daha çooookkkk uzun bir yol var.

Kurumsal kapasite: Uluslararası kurumsal bir kimlik ara ki bulasınız!..

Niyet iyi ama!

Strateji belgesinin hazırlanması bu işin ciddiye alındığının önemli bir göstergesi. Ama sanki aceleye getirilmiş, biraz da şişirilmiş ve çelişkilerle dolu!

Geleceğe damga vuracak böylesi önemli belgeler hazırlanırken, devletin klasik yapısının dışına çıkıp, farklı fikirlere de kapı aralansa ve eleştirilere daha açık hale gelinse. Keşke o toplantılara, bak yine uçtunuz diyecek birileri de katılsa!..

Bir rektörümüz, “3 yılda, doktora yapan öğrenci sayımızı üç kat artırdık” diye övünüyor, birileri de “Hangi altyapıyla?” diyeceğine, alkışlıyor!

Strateji belgesi de aynı kafayla hazırlanmış! Üç dört yılda üçe katlanan rakamlar nasıl gerçekleşecek, sorgulayan yok!

Sorgulamanın olmadığı yerde ise bilimden söz etmek mümkün değil!..

OECD verilerine göre, dünyadaki toplam uluslararası öğrenci sayısı 1975’te 800 bin iken, 1990’da 1.3 milyona, 2000’de 2.1 milyona, 2010’da 4.2 milyona ulaşmış. 2022 için öngörülen rakam ise 8 milyon!

Sayı artar mı, azalır mı, o ayrıca tartışılır. Batılı ülkelerde azaldığı kesin, gelişmekte olan ülkelerde ise hormonlu bir artış söz konusu. Yani gelişmeleri iyi izlemek ve rakamları doğru okumak gerekir!..

Tespitler, çelişkiler!

İşte o rapordan bazı çarpıcı tespitler, çelişkiler, şişirilmiş hayaller ve minik anekdotlar:

- Uluslar- arası öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler: ABD, İngiltere, Avustralya, Fransa, Almanya, Rusya, Japonya, Kanada, Çin, İtalya (Neden, çünkü ilk 500’teki üniversiteler onlarda)

- ERASMUS’tan en fazla yararlanan 10 ülke: Polonya, Almanya, İtalya, İspanya, Fransa, Hollanda, Çekya, Portekiz, Macaristan, İngiltere (Türkiye nerede?)

- Türkiye’ye en fazla öğrenci gönderen 10 ülke: Suriye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Afganistan, Irak, Almanya, Yunanistan, Kırgızistan, Bulgaristan (Bir şekilde göbek bağımız olan ülkeler, keşke yelpaze tüm kıtalara yayılsa)

- En fazla uluslararası öğrencisi olan 10 üniversite: İstanbul, Anadolu, Gaziantep, Uludağ, Sakarya, Aydın, Marmara, Ankara, 19 Mayıs, Selçuk.

Yazının devamı için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)