adscode
adscode

Yurt dışında eğitime başlama yaşı liseye indi

Ülkemiz eğitim sisteminde yaşanan kalite ve sistem sorunları, veli ve öğrencilerimizin yurtdışında lise eğitimine olan ilgisini arttırıyor.

Yurt dışında eğitime başlama yaşı liseye indi
Yurtdışı Eğitim
Her yıl daha fazla sayıda öğrenci lise eğitimine için yurtdışını tercih ederken, lise eğitimine yurtdışında başlama yaşı da 9 sınıfa kadar indi. Yurtdışı eğitimin, öğrencilerin sorumluluk bilinci kazanarak olgunlaşmalarına, farklı kültürleri tanıyarak daha açık fikirli ve farklı görüşlere daha saygılı bireyler olmalarına yardımcı olduğu zaten bilinen bir gerçektir. Bunun yanında lise eğitimini yurtdışında alan öğrencilerin, gerek eğitim aldıkları ülkenin eğitim sistemine alışma, yabancı dilini geliştirme, okumak istediği bölüm ile ilgili derslere yoğunlaşabilme ve -ABD gibi- üniversiteye geçiş için sınavların olduğu ülkelerde bu sınavlar için özel bir hazırlık yapmasına gerek kalmaması gibi nedenler ile o ülkedeki üniversitelere giriş aşamasında ve üniversite eğitimi boyunca daha başarılı oldukları görülmektedir. Gene bu kişilerin, ezbere dayalı olmayan, hedefe ve araştırmaya odaklı bir eğitim sisteminde yetiştikleri için iş hayatlarında daha başarılı oldukları da bilinmektedir.

Öğrencilerimiz lise eğitimlerinin tamamını yurtdışında alabilecekleri gibi ara sınıfların herhangi birinde de yurtdışına transfer olabilirler. Ancak, üniversite eğitimini yurtdışında almak isteyen öğrencilerin, lise eğitimini aldıkları ülkelerdeki üniversitelere geçiş ile ilgili yukarıda değinilen avantajlardan yararlanabilmesi için lise eğitimlerinin en azından son iki senesini, yani 11 ve 12. sınıfları, yurtdışında okuması tavsiye edilmektedir.

Diğer taraftan, üniversite eğitimine Türkiye'de devam edilmesinin tercih edildiği durumlarda, lise eğitiminin tamamını (9,10, 11 ve 12. sınıfları) yurt dışında okuyan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının herhangi bir sınava girmeden üniversitelere başvuru yapabilme olanağı bulunmaktadır. Ülkemizdeki ilgili üniversitelerin kendilerinin belirlediği kabul kriterlerini sağlayan öğrenciler, başvurdukları üniversite ve bölümlerde eğitim almaya hak kazanmaktadır. 

Yurtdışında birçok ülkede lise eğitimi, ülkemizdeki özel liseler ile karşılaştırıldığında daha ekonomiktir. Öyle ki kimi ülkelerdeki devlet okulları seçildiğinde, yurtdışındaki konaklama ve yemek gibi diğer masraflar ile ortaya çıkan yıllık toplam bütçe bile, ülkemizdeki kimi özel okulların bir yıllık eğitim ücretinden ucuz olabilmektedir. Lise eğitimlerini yurtdışında alacak öğrencilerin, ailelerinden uzakta geçecek zamanın yaratabileceği psikolojik durum ile daha kolay başa çıkabilmeleri için öncesinde bir yaz okulu programına katılarak tatillerini dil eğitimi ve yurtdışı eğitim tecrübesi ile birleştirerek değerlendirmeleri yararlı olacaktır.

Bunun yanında, yurtdışında başarılı bir eğitim süreci için öğrencilerin, tecrübeli bir yurtdışı eğitim danışmanından yardım almaları ve bu danışmanın rehberliğinde gerekli ön çalışmayı yapmış olmalarının gerektiği değerlendirilmektedir. Zira lise seçiminde öğrencinin akademik düzeyi, yabancı dil seviyesi, üniversite ve kariyer hedefi, spor veya kültürel faaliyetler gibi diğer ders dışı ilgi alanları, kişisel özellikleri ve ailesinin bütçesi gibi birçok farklı değişkenin dikkate alınmalıdır. Bu konularda detaylı bilgi ve danışmanlık arayan velilerimiz kendilerine en yakın UED üyesi eğitim danışmanlık firması ile temasa geçebilirler

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)