adscode
adscode

Yurt Dışındaki Saygın Üniversitelerde Okumak İsteyenler SAT Sınavını Kaçırmayın

Ülkemizdeki birçok sınava kıyasla ismi çok bilinmemekle birlikte SAT, yurt dışındaki saygın üniversitelerde eğitim hayali kuran milyonlarca öğrenci için çok önemli bir sınav.

Yurt Dışındaki Saygın Üniversitelerde Okumak İsteyenler SAT Sınavını Kaçırmayın
Özel Okullar

İngilizce uygulanan SAT sınavına ( Scholastic Aptitude Test), ABD ve Avrupa’daki 3200 üniversitede eğitim görebilmek için mutlaka girilmesi gerekiyor. Harvard, Oxford, Yale gibi saygın üniversiteler tarafından kabul gören SAT sınavına ilgi günden güne artsa da yeteri kadar bilinmiyor. 

SAT Nedir? 

SAT sınavları, SAT I (Reasoning Test ) ve SAT II ( Subject Test) olmak üzere iki ayrı sınavdan oluşuyor.

SAT I (Reasoning Test ); Okuma, Yazma ve Matematik bölümlerinden oluşan 3 saat 45 dakika süren çoktan seçmeli bir sınavdır. Öğrencinin sayısal ve sözel yeteneğini ölçer. Her dersin skoru 200 ile 800 arasında değişmektedir.

SAT II ( Subject Test) ise Biyoloji, Kimya, Fizik, Edebiyat, Tarih ( Dünya tarihi-Amerikan tarihi ), Matematik, Yabancı Diller alanlarından oluşur ve her biri 1 saat sürer. Aynı günde en fazla 3 dersten sınava girilebilir. Soruların çoğunluğu çoktan seçmelidir. Bu test öğrencinin özellikle bir akademik konu üzerindeki bilgisini ölçmeye yöneliktir. Test skoru 200-800 arasında değişiyor.

Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye üniversitelerinde öğrenim görmeleri için SAT sınavına girmeleri gerekiyor. 

YÖK’ün, SAT 1 belgesine sahip adayların, Türkiye’deki merkezi üniversite sınavına girmeden yurt dışındaki üniversitelerde okuyabilmelerine yönelik kararı bulunuyor.

2015 ÖSYS kılavuzunda da SAT 1 için minimum puan 1000 olarak yer alıyor.

Oğuzkaan Koleji Dünya’nın En Saygın Üniversitelerinin Kapılarını Açıyor

Türkiye’de SAT sınav merkezi olmaya hak kazanmış az sayıda merkez bulunuyor.  Oğuzkaan Koleji de bu merkezlerden biri olmayı başarmış bir eğitim kurumu özelliği taşıyor. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, SAT sınav merkezi olabilmek için zorlu bir süreçten geçtiklerini belirterek The Collage Board’un SAT sınav merkezi olacak okulları nasıl titizlikle seçtiğini ve SAT sınav merkezi olmanın Oğuzkaan Koleji’ne kattığı artıları anlattı;

SAT sınavlarının adil gerçekleşmesi ve bütün üniversiteleri kapsayacak düzeyde olması gerektiğinden sınav merkezi olacak okullar da titizlikle seçiliyor. Başvuruda bulunan okulların öğrenci sayısı, uluslararası ve ulusal başarıları, güvenirliği, bakanlığa bağlı resmi bir kurum olup olmadığı gibi kriterlere bakılarak SAT merkezi olup olamayacağına karar veriliyor. Oğuzkaan Koleji olarak bütün bu aşamalardan geçerek üyelik başvurusunda bulunduk. SAT belgesi için başvuruda bulunduğumuzda Collage Board tarafından okulumuza gözetim ve denetim yapan bir eğitimci gönderildi. Aday olarak kabul edildikten sonra da  gelişmeler, belgelerin istenmesi, yazışmalar doğrultusunda deneme sınavları yapılarak süreç devam etti. Bütün bu çalışmaların ardından okulumuz SAT üyeliğine kabul edildi. Böylece öğrenci ve öğretmenlerimiz de uluslararası bir işbirliği ortamına adım attı. College Board üyeliği öğrencilerimizin pek çok eğitim hizmetinden yararlanmasına olanak sağlayıp, öğretmenlerimizin de kendilerini geliştirmelerine fırsat yarattı.

SAT sınavı sayesinde öğrencilerimiz sosyal sorumluk projelerinde daha fazla yer alırken, bu projeler sayesinde kültürel, sportif ve sanatsal etkinlikler konularında da kendilerini geliştirme imkanı buluyor.

SAT, öğrencinin bilgi ve becerisini ölçmeye yönelik bir sınav olduğundan bu sınavda amaç formül ezberlemek değil, verilen formülü nasıl kullanacaklarını ve nasıl çözeceklerini ölçmek. Eğitimimizi bu sınavın öğretim modeline göre yapıyoruz. Öğrencilerimizin başarıları ve kişisel gelişimleri üzerindeki etkisi çok büyük. 

SAT’ın bana göre en iyi yönü ise öğrencileri sadece tek bir sınava göre değerlendirmiyor. Sınav sonucu dışında saygın üniversiteler için önemli kriterler arasında bulunan öğrencinin sosyal aktiviteleri, projeleri, yetenekleri, özgüveni gibi alanların da ölçülmesine katkı sağlıyor. Keşke ülkemizde de üniversiteye girişte SAT bazlı bir sınav uygulansa.

SAT Sınavına Başvurular Nasıl Yapılıyor?

Lise mezunu veya son sınıf öğrencileri başvuruda bulunabiliyor. Belli bir ücret karşılığında sınava girmek istedikleri ülke ve şehri seçiyorlar. Sınav ise SAT merkezi olan okullarda düzenleniyor.

Sınavlarda yoğun güvenlik önlemleri alınıyor. Sınav görevlileri daha önceden yapılan yeterlilik sınavına göre seçiliyor.

Türkiye’de SAT sınav merkezleri arasında Oğuzkaan Koleji ile birlikte Amerikan Robert Koleji, Bilkent Üniversitesi, Özel İzmir Amerikan Koleji, Özel Tarsus Amerikan Koleji, Türk Amerikan Derneği bulunuyor.

SAT sınavına katılmak isteyenler, http://sat.collegeboard.org adresinden e-posta adresiyle hesap oluşturarak online kayıt yapabiliyor.

Engelli adaylar, https://www.collegeboard.org/students-with-disabilities adresinden sınava giriş şartları hakkında bilgi alabiliyor.

Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Mayıs ve Haziran aylarında girilebilen SAT sınavlarının geçerliliği 2 yıldır.

SAT Sınav Tarihleri

2014-2015 SAT sınavlarının ilk dördü, 11 Ekim, 8 Kasım ve 6 Aralık 2014 ve 24 Ocak 2015’’de gerçekleşti.

2015’in ilk yarısındaki SAT sınav tarihleri:

2 Mayıs 2015  / E-mail ile son başvuru tarihi: 17 nisan / Telefon ile son başvuru son tarih: 21 nisan 

6 Haziran 2015

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)