adscode
adscode

Yurtdışı burslarına rekor başvuru

Yurtdışında lisansüstü eğitim alan öğrencilere verilen bursluluk programına rekor başvuru yapıldı. Bakanlık, bu yıl 67 ülkeye 416 farklı lisans öğrencisi gönderecek.

Yurtdışı burslarına rekor başvuru
Burslar
Tuğba Ceyhan-Star
Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) tarafından ülkemizde yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla yurtdışında lisansüstü eğitim alan öğrencilere verilen bursluluk programı için ilan edilen bin 500 kontenjana bu yıl 10 bin 661 kişi başvuruda bulundu. Başvuran adaylardan 4 bin 91’i sözlü sınava çağırılmaya hak kazanırken kontenjan yerleştirmelerinin önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor. Bu yıl Bakanlık tarafından 67 farklı ülkeye 416 farklı lisans alanında öğrenci gönderilecek.

DİL EĞİTİMİ VAR

Bakanlık bursuyla şu anda toplamda 25 ülkede 2 bin 646 kişi lisansüstü eğitim alıyor. Eğitim türlerine bakıldığında öğrenciler tarafından bin 320 kişiyle en çok doktora programı tercih edildi. Doktora programını 747 kişiyle yüksek lisans takip etti. Bakanlık yurtdışındaki üniversitelerden kabul alacak yeterli yabancı dil puanına sahip olmayan öğrencileri öğrenim süreci hazırlamak için yurt içi ve yurt dışında burslu olarak 18 aya kadar yabancı dil öğrenimi hakkı da veriyor. Buna göre şu anda 559 öğrenci yurtdışında dil eğitimi alıyor.

MEB, tarafından yürütülen Yurt Dışı Lisansüstü Öğrenim Bursluluk Programı (YLSY ) başvurmak isteyen öğrencilerin; en az lisans mezunu olması, lisans mezuniyet notlarının en az 2.50/65 olması, ALES puanlarının en az 70 olması gibi şartları karşılamaları gerekiyor. Öğrencilerin başvuruları alındıktan sonra seçme ve yerleştirme süreci başlıyor. Sözlü sınava giren öğrencilerin ALES puanlarının yüzde 40’ı, sözlü sınav puanlarının yüzde 40’ı ile lisans mezuniyet notlarının yüzde 20’sinin hesaplanmasıyla yerleştirme puanları belirleniyor. Yerleştirme puanı 70 ve üzere olan öğrenciler kontenjanlara yerleştirme tercihi yapmaya hak kazanıyor. Öğrencilere yüksek lisans için en fazla 2 yıl, doktora için en fazla 4 yıl süre tanınıyor.

ÜLKE TERCİHLERİ

Program kapsamında 2013 yılından itibaren dünyanın hemen hemen tüm bölgelerine öğrenci gönderiliyor. Öğrenciler, lisansüstü programlar için başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Asya ve Afrika’daki üniversiteleri de tercih edebilir.

Verilecek burs miktarı

Öğrencilere verilen burs miktarları ülkelere göre değişiklik gösteriyor. Buna göre, ABD için bin 780 dolar, İngiltere için bin 200 Sterlin, Kanada için bin 870 Kanada Dolar, İran için bin 150 Euro, Almanya için bin 490 Euro, Rusya için bin 530, Çin için bin 220, Singapur için bin 340, Lübnan için bin 340, Hindistan için 900, Etiyopya için 850, Meksika için 930 ve Güney Kore için 1.350 dolar aylık burs ödeniyor. Burs miktarları her yıl yeniden belirleniyor.

Eğitimden sonra iş imkanları

YLSY Programı kapsamında yetiştirilmek üzere yurt dışına gönderilen öğrencilerden, hangi kurumlar adına yurt dışına gönderilmişlerse yurt dışındaki öğrenim sürelerinin iki katı süreyle bu kurumlarda görev yapmaları isteniyor. Lisansüstü öğrenimlerini başarıyla tamamlayan öğrenciler, yurt dışına gönderildikleri kurumlarda uzman, uzman yardımcısı, araştırma görevlisi, mühendis, biyolog, mimar, istatistikçi, araştırmacı gibi kadrolara atanıyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)