adscode
adscode

'Yurtdışında Eğitim' Küresel Bir Sektör Oldu

Dünyada ülkesi dışında eğitim yapan 4 milyon öğrenci 150 milyar dolar harcarken, Türk öğrencilerin bu rakamdaki payı yaklaşık 4 milyar dolar.2020 yılında tüm dünyada yabancı öğrenci sayısının 8 milyonu…

'Yurtdışında Eğitim' Küresel Bir Sektör Oldu
Yurtdışı Eğitim
UNESCO verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 4 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında bir ülkede eğitim alıyor. Tahminlere göre, 2020 yılında yıllık yabancı öğrenci sayısının 8 milyonu geçmesi bekleniyor. Türkiye'den de ciddi sayıda öğrenci yurtdışında eğitim yapmayı tercih ediyor. Yurtdışında eğitim yapan Türk öğrenci sayısı yılda 100 bine ulaşıyor. Her geçen yıl gelişen bu küresel sektörde, ülkesi dışında eğitim yapan yaklaşık 4 milyon öğrenci 150 milyar dolar’lık bir harcama gerçekleştiriyor.
Geçmiş yıllarda sadece burs kazanan veya ailesinin maddi imkanları iyi olan öğrencilerin katılabildiği Yurtdışı Eğitim veya Staj Programları artık Türkiye’deki tüm öğrenciler için bir alternatif oluşturuyor. Bu çerçevede, yurtdışındaki üniversitelerde Lisans, Yüksek Lisans ve Dil Eğitimi en çok tercih edilen programlar. Maddi imkanları kısıtlı olan öğrencilerin ise ilk tercihleri “Work and Travel (Çalış ve Gez)” ya da “Staj Programları” oluyor. 
7 ilde 1-13 Ekim 2012 tarihleri arasında yapılacak IEFT Fuarları Türkiye Genel Müdürü Deniz Akar konuyla ilgili şunları söyledi: “Ülkemizden yurtdışına en fazla 3 büyük şehirden öğrenci gitmesine karşın, son yıllarda Gaziantep, Konya, Kayseri, Eskişehir, Bursa gibi illerden de büyük ilgi olduğu görülüyor. Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği programlar arasında İşletme, Pazarlama, Finans gibi alanlar ağırlıklı olmasına rağmen, Tıp ve Mühendislik gibi dallara da yoğun talep var. Türkiye’de istedikleri Tıp, Dişçilik ve Mühendislik bölümlerine yerleşemeyen öğrenciler yurtdışında özellikle Doğu Avrupa ve İskandinav ülkelerinde bu bölümlerde eğitim yapmayı tercih ediyorlar.”
Uluslararası eğitimin küresel bir olgu haline geldiği günümüzde pek çok üniversite kendini tanıtmak için ciddi tanıtım faaliyetleri sürdürüyor. Bazı ülkeler, özellikle ABD, İngiltere ve Avustralya uluslararası öğrenci sayısını artırmayı hükümetler seviyesinde destekliyor. Ancak son yıllarda, Avrupa ülkeleri (Almanya, Fransa, İsveç, Hollanda), Rusya ve Çin de uluslararası öğrenci sayısını artırmak için büyük bir çaba içindeler. Halen yurtdışına en fazla öğrenci gönderen ülke Çin. Buna rağmen Çin’in hedefi, 2020 yılında ABD‘yi geçerek, hem en fazla öğrenci kabul eden, hem de gönderen ülke konumuna gelmek. (En fazla yabancı öğrenci alan ülkeler: ABD, İngiltere, Avustralya, Fransa, Almanya, Çin).
Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler ise şöyle: ABD (25.000), İngiltere (30.000), Almanya (10.000), Fransa (4000), Kanada (3.000), Avustralya (3.500), Çin (1.000), Rusya (1.500), Ukrayna (1.000), İtalya (800).
Türk öğrencilerin önemli bir kısmı yurtdışına kendi olanaklarıyla çıksa da, bir kısmı da Türk veya yabancı kurumlardan almış oldukları burslarla eğitimlerini sürdürüyor. Burs veren kurumlar; British Council, Fullbright, Campus France, DAAD, China Scholarship Council, Swedish Institute, Nuffic gibi, ülkelerin eğitim ve kültür tanıtım kurumları olabildiği gibi, doğrudan üniversiteler veya özel kurumlar tarafından da burs sağlanabiliyor. Ekim ayında düzenlenecek IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları’nda, 25 farklı ülkeden 150 civarında eğitim kurumundan burs sağlaması mümkün olacak. 
“22. IEFT Yurtdışı Eğim Fuarları” 1 Ekim’de başlıyor
Gençleri, öğrencileri ve ailelerini yurtdışındaki eğitim kurumlarıyla buluşturan ve bu kurumların sunduğu burs ve benzeri imkanları ziyaretçilere tanıtan IEFT Fuarları (International Education Fairs of Turkey) kapılarını 1 Ekim 2012 tarihinde yeniden açıyor. 
Her yıl yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği IEFT Fuarları, 1-13 Ekim 2012 tarihleri arasında Bursa, Ankara, İzmir, İstanbul, Adana, Antalya ve Gaziantep’te gerçekleştirilecek. ABD, Kanada, Avustralya ve İngiltere’den çok sayıda saygın üniversite ve kolejin katılacağı fuarlarda, İspanya, İtalya, Yunanistan gibi ekonomik kriz yaşayan ülkeler başta olmak üzere 25 Avrupa ülkesinden eğitim kurumları da hazır bulunacak. Gözlerini Türk öğrencilerine çeviren kurumlar, sundukları burs ve benzeri eğitim imkanlarını Türk öğrenci ve ailelerine tanıtacaklar. 
IEFT Fuarları’nda bu dönem 25 ülkeden toplam 150 eğitim kurumunun temsilcisi biraraya gelecek. Eğitimini yurtdışında planlamak isteyenler için ideal bir bilgilenme ve karar verme platformu oluşturan bu organizasyon, gençlerin okullarla birebir temas kurmasına aracılık ediyor ve her türlü imkan hakkında birinci elden bilgi alma fırsatı sunuyor. Bu özelliğinden dolayı, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da 8 ila 10 bin kişinin yurtdışında lisans, yüksek lisans, doktora, dil, staj, sertifika, diploma vb. programlara katılma fırsatı yakalaması bekleniyor. 
“22. IEFT Yurtdışı Eğim Fuarları”na ABD, Kanada, Batı ve Orta Avrupa, Avustralya, Balkanlar, İskandinavya, Hindistan ve Baltık ülkelerinden toplam 150 kurum katılacak. Fuarlara gelen ziyaretçiler, üniversite hazırlık, ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora, üniversite transfer, dil okulları, yaz okulları, sertifika-diploma programları, staj, lise eğitimi ve burslu yurtdışı eğitim konularında kurum temsilcilerinden bilgi alabilecek, ülkelerin eğitim ortamları konusunda merak ettikleri soruları yöneltebilecek, ücretsiz eğitim seminerlerine katılabilecekler.
IEFT Fuarları Ekim Dönemi Takvimi IEFT Fuarları: 2 Ekim ANKARA (Sheraton Oteli); 4 Ekim İZMİR (Hilton Oteli); 6-7 Ekim İSTANBUL (Hilton Oteli); 9 Ekim ADANA (Hilton Oteli)  IEFT Yurtdışı Eğitim Günleri: 1 Ekim BURSA (Almira Oteli); 11 Ekim ANTALYA (Divan Oteli); 13 Ekim GAZİANTEP (Grand Otel)
Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenen fuarlar, 12:00-18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Ziyaretçiler, www.ieft.com.tr adresinden veya 0212 244 42 13 numaralı telefondan bilgi ve online davetiye alabilecekler.
www.egitimajansi.com


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)