adscode
adscode

Yurtdışında Okuyacaklar Aman Dikkat!

Üniversite sınavlarından bunalan gençler, rotalarını yurtdışına çevirmeye başladılar. Ancak uzmanlar uyarıyor: YÖK tarafından denklik verilmeyen üniversiteleri tercih etmeyin!

Yurtdışında Okuyacaklar Aman Dikkat!
Yurtdışı Eğitim

 

Sürekli değişen üniversite sınav sisteminin yanı sıra her yıl artan aday sayısı nedeniyle üniversiteye girişin zorlaşmasıyla, pek çok genç tercihini yurtdışı üniversitelerden yana kullanmaya başladı. Önceki yıllarda Türkiye’deki gençler çoğunlukla ABD ve Avrupa üniversitelerini tercih ederken, günümüzde Balkanlar’dan Malezya’ya kadar dünyanın farklı bölgelerine üniversite eğitimi almak için gidiyorlar. Ancak bu noktada, gençlerin dikkat etmesi gereken önemli bir konu ortaya çıkıyor: Denklik.

YÖK, bu konuda tek kaynak!

Yurtdışı üniversite eğitimi almak isteyenler için seçenek çok. Uzmanlar bu kadar seçenek arasından karar verirken, üniversitenin eğitiminden önce Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) denkliği olup olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini dile getiriyorlar. Çünkü denkliği olmayan üniversitelerden alınan diplomalar, YÖK tarafından tanınmıyor, yani geçerli sayılmıyor ya da öğrenci mezun olduktan sonra, sınava girerek denklik almak zorunda kalıyor.

Denklikle ilgili bilgi alınabilecek tek kaynak, YÖK ve başvuruların doğrudan YÖK’e yapılması gerekiyor. Para karşılığı denklik işlemlerini yapabileceğini ya da kolaylaştırabileceğini söyleyen kişilere itibar edilmemesi gerekiyor. Çünkü bu konuda kurallar kesin ve bunun değiştirilmesi mümkün değil.

Üniversite, kendi ülkesinde de tanınmalı!

Bu konuda görüş aldığımız, CDS Yurtdışı Eğitim Danışmanlık Şirketi’nden Çağlayan Özer öğrencilerin tercih edecekleri üniversitelerin bulunduğu ülkede de denkliği olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğine dikkat çekiyor ve ekliyor:

“Örnek vermek gerekirse American University of Paris, Fransa’da üniversite olarak tanınmadığı ve American University at Rome, İtalya’da tanınmadığı için Türkiye’de denkliğe sahip değil, ayrıca American Intercontinental University’nin ABD’de bulunan kampüsü YÖK denkliğine sahip değilken İngiltere’de bulunan kampüsü denkliğine sahip. Bu nedenle de en sağlıklı yöntem YÖK’e bir dilekçe ile başvurmak. Yaklaşık 2 hafta içinde öğrencilerimiz rahatlıkla gidecekleri okulun denkliği olup olmadığını öğrenebiliyorlar.”

Üniversitelerin yanı sıra bölümlerin denkliğinin de dikkate alınması gerektiğini kaydeden Özer, bu konuda şu açıklamalarda bulunuyor:

“Bologna Deklarasyonunun tarafı olan Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye, aday ve bağlantılı (Andora, Rusya,  Ukrayna, İsviçre, İzlanda & Norveç, vb)  ülkelerden ve ayrıca ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya & Güney Kore’de bulunan üniversitelerden alınan diplomaları, eğitimi veren üniversite kendi ülkesinde denkliğe sahipse, en kısa sürede tanıyor. Hukuk, tıp, eczacılık, diş hekimliği gibi alanlarda ise Türkiye’ye özgü derslerin alınması koşulu başta olmak üzere, ek kriterler yerine getirildikten sonra alınan diplomaya denklik veriyor. Bologna Deklarasyonuna kabul edilmeyen Kosova, Kırgızistan, KKTC ve İsrail Üniversiteleri için ise YÖK’ün okul bazında ayrıca denklik kararı söz konusu.”

*****

Denkliği yoksa diploma da yok sayılıyor!

Denkliği olan üniversitelerden mezun olanların, diplomalarını geçerli sayabilmek için yapabilecekleri çok fazla bir şey olmadığını söyleyen Çağlayan Özer, “Denkliği olmayan bir okulda eğitim alan öğrenciler, bu notları denkliği olan bir okula da transfer edemedikleri için üniversite mezunu olarak kabul edilmiyorlar.” diyor.

Özellikle ABD’de ve Avrupa’da tamamen kâr amaçlı kurulan çok sayıda üniversite olduğunu sözlerine ekleyen Özer, bu üniversitelerin bulundukları eyalet veya ülkede denkliğe sahip olmadıkları için Türkiye’de de hiçbir şekilde tanınmadıklarını söylüyor. 

“Kesinlikle şu ülke problemlidir” şeklinde net bir tanım yapılamayacağına dikkat çeken Özer, “Güncel bir örnek vermek gerekirse geçtiğimiz yıllarda Bulgaristan’da eğitim başlayan ve kısa süre önce mezun olan öğrenciler arasında diploma almasına karşın denklik alamayan çok sayıda öğrenci var. Avrupa’da “Amerikan Üniversitesi” adı altında eğitim veren okulların bazılarından diploma alan öğrenciler denklik alamıyorlar. Son olarak, Orta Asya Cumhuriyetleri,  Ortadoğu ülkeleri ve az gelişmiş ülkelerdeki bazı üniversitelerden alınan diplomaların denkliğinde sorunlar yaşanıyor” diyor.

YÖK, listeyi her yıl yeniliyor!

Yurtdışına gitmeye karar verdikten sonra, gideceğiniz üniversitenin ve programın tanınıp tanınmadığını YÖK Denklik Kurumu’na başvurarak öğrenebilirsiniz. Ancak bu noktada, yurtdışındaki üniversitelerin YÖK tarafından sürekli olarak değerlendirildiğini belirtmekte yarar var. Yani birkaç yıl önce denklik verilen bir üniversite, sonraki yıllarda listeden çıkarılabiliyor. O nedenle, yurtdışına gitmeye karar veren öğrencilerin, mutlaka YÖK Denklik Kurumu’na başvurarak, gideceği üniversitelerin ve programların tanınıp tanınmadığını öğrenmesi gerekiyor.

Çağlayan Özer de öğrencilerin gitmeye karar verdikleri üniversitenin denkliğinin olup olmadığını ve seçecekleri bölümün ek koşullarını mutlaka iyi incelemeleri gerektiğinin altını çiziyor ve bir ayrıntıya dikkat çekiyor:

“Yurtdışında eğitim alan öğrencilerin örgün bir eğitim kurumunda bile olsalar online dersler konusunda çok dikkatli olmaları gerekiyor. Kimi öğrenciler yaz aylarında Türkiye’ye gelmelerine karşın online ders alıp takıntılı derslerini yaz içinde bitirmeye ya da daha kısa sürede mezun olmak için fazla ders almaya yöneliyorlar. YÖK denklik başvurusu sırasında öğrencilerin Türkiye’ye giriş çıkış tarihlerine kadar sıkı bir araştırma yapıyor ve online alınan derslerin tanınması konusunda bu süre içinde Türkiye’de ise çok katı davranabiliyor.”

*****

 

 

Denklik nasıl kabul ediliyor?

Yurtdışı üniversitelerden alınan diplomalara YÖK, aşağıdaki durumlara göre denklik belgesi veriyor:

* Diplomanın alındığı kurumun ilgili ülke makamları ve YÖK tarafından tanınmış bir kurum olduğu, eğitimin yapıldığı programın benzeri Türk yükseköğretim programına denk olduğu, eğitim düzeyi ve öğrenim alanı açıkça tespit edilenlere denklik belgesi veriliyor.
* ÖSYS Kılavuzu’nda yer alan, yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının kılavuzdaki programlarına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yerleştirilen öğrencilerin alacakları diplomalar da yapılan incelemeler sonucunda denklik alabiliyor.
* Mezun olunan lisans programının Türkiye’deki eşdeğer programa göre alınması zorunlu görülen derslerinde eksiklik tespit edilenler, Türkiye’deki bir üniversitede tamamlama eğitimi alıp, başarılı olmaları halinde denklik belgesi veriliyor. Öğrencilerin hangi üniversitelerde bu eğitimi alacakları, tamamlama eğitiminin süresi ve öğrencinin almak zorunda olduğu dersler Komisyonca belirleniyor.
* Mezun olunan lisans programının eğitim düzeyi ve içeriğinin yeterli bulunmaması durumunda, mezun olan öğrenci, usul ve esasları kurul tarafından belirlenen Seviye Tespit Sınavı’na (STS) tabi tutuluyor. 6 Kasım 2010 tarih ve 27751 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği” uyarınca, STS her yıl, YÖK Genel Kurulunca belirlenen tarihlerde, yılda bir kez iki aşamalı olarak yapılıyor.

Milliyet/ Eğitim Vitrini

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)