adscode
adscode

Yurtdışında Sınıf Atlatan Üniversite Hazırlık Programları

Türk Eğitim Sisteminin farklılıklarını yurtdışındaki üniversitelerde avantaja dönüştüren hazırlık programları sayesinde 3 yılda üniversiteden mezun olunabiliyor.

Yurtdışında Sınıf Atlatan Üniversite Hazırlık Programları
Yurtdışı Eğitim
Türk Eğitim Sisteminin farklılıklarını yurtdışındaki üniversitelerde avantaja dönüştüren hazırlık programları sayesinde 3 yılda üniversiteden mezun olunabiliyor. 
ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi Anglosakson eğitim sistemindeki üniversitelere sadece Türkiye’den değil, dünyanın her yerinden birçok öğrenci başvuru yapıyor. Bu üniversiteler diğer ülkelerden gelen öğrencilerin seviyelerini ve eğitim sistemindeki farklılıkları tam olarak değerlendiremedikleri için, sadece bu konularda uzmanlaşmış okullar ile anlaşma yapıyorlar. İngilizcede Pathway Programs adı verilen hazırlık programları genellikle üniversitelerin kampüsündü yer alıyor. Üniversiteler ile anlaşmalarına göre, lise mezuniyet ortalaması ve İngilizce seviyesi yetersiz öğrenciler hazırlık programına giderek, eğitimlerinin sonunda üniversiteye garantili bir şekilde geçiş yapıyorlar. Hazırlık programını sunan okul, uluslararası öğrencinin hangi eğitim sisteminde nasıl bir mezuniyet ortalaması olduğunu değerlendirip, buna göre ne kadar hazırlık eğitimi alması gerektiğini tespit ediyor. Anlaşma gereği, üniversite de bu değerlendirmeye uyarak öğrenciyi kabul ediyor.
Türkiye’den gelen öğrenciler değerlendirilirken, lise mezuniyet ortalaması yüksek olan öğrenciler bazen hazırlık programından sonra üniversitenin 1. sınıfından değil 2. sınıfından devam edebiliyorlar. Üniversite eğitiminin sadece 3 yıl sürdüğü İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde, Türk öğrencileri bir nevi sınıf atlamış oluyor. Üniversite eğitiminin 4 yıl sürdüğü Türkiye’deki öğrencilere kıyasla İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki Türk öğrencileri üniversiteden bir yıl önce mezun olabiliyorlar. Türk öğrencilerinin değerlendirilmesi sırasında Üniversite Hazırlık Programlarının Türkiye’deki kayıt ofisleri çok önemli rol oynamaktadır. ASBA Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı 1996’da kurulmuş ve bu konuda çok fazla tecrübeye sahip kayıt ofislerinden bir tanesidir.
Asba Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Genel Koordinatörü Irmak OTRAÇ, “Hazırlık programlarını sunan okullar bazen yerli öğrencilerin bile girmekte zorlandıkları üniversiteler ile anlaşma yapıyorlar. Normal şartlarda kabul olmayacak Türk öğrencileri, sadece hazırlık programının anlaşması sayesinde bu tarz seçici üniversitelere girebiliyorlar. Örnek vermek gerekirse, İngiltere’de Lancaster, Loughborough, Manchester, Sheffield gibi üniversitelere İngiliz öğrenciler girmekte zorlanırken; Türk öğrencilerinin lise mezuniyet ortalaması yüksekse, Pathway Provider’in anlaşması sayesinde kabul oluyorlar” dedi.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)