adscode
adscode

Yüzdelik dilimlere dikkat edin

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları 26 Haziran’da açıklanacak. Temmuz ayının ilk haftasında da “Yerleştirme Kılavuzu” yayımlanacak. Uzmanlar öğrencileri tercihler konusunda uyardı.

Yüzdelik dilimlere dikkat edin
Sınavlar
Liselere Geçiş Sınavı ( LGS ) sonuçları 26 Haziran’da açıklanacak. Temmuz ayının ilk haftasında da “Yerleştirme Kılavuzu” yayımlanacak. Sonrasında da tercih ve başvuru işlemleri başlayacak. Sınava giren öğrencilerin, sonuçlar açıklanınca öncelikle içinde bulundukları Türkiye yüzdelik dilimini öğrenmeleri gerekiyor. Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, “Tercihlerde esas, içinde bulunduğunuz yüzdelik dilimi olacaktır” dedi. Tercih süreciyle ilgili önemli noktalar şöyle:

ÖZEL OKULLAR

Özel okullar sınav sonuçları açıklanmasının ardından taban puanlarını ilan edecek ve kayıtlar, en çok iki hafta içinde resmi okul kayıtlarından önce yapılacak.

RESMİ OKULLAR

Özel okul kayıtları tamamlandıktan sonra Temmuz ayının ilk haftasından itibaren resmi okullar için tercih ve başvuru süreci başlayacak.

KAÇ TERCİH YAPILACAK?

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Liseye girişte, 5 sınavla alan, 5 evine yakın, 5 de daha uzakta pansiyonlu okullardan olmak üzere her öğrenciye 15 okul seçme hakkı vereceğiz” açıklamasını yaptı. Bu açıklamaya göre, sınava girmeyen öğrencilerin 10, girenlerin 15 okul tercih hakkı olacağı öngörülebilir.

YÜZDE 8 HEDEFE ULAŞACAK

1 milyon 270 bin öğrenci 8. sınıfı bitiren öğrenci var. Bu öğrencilerden 126 bin 240’ı beş farklı türde sınavla öğrenci alan bir okula yerleştirilecek. LGS’ye giren 996 bin adayın gerçek hedefi ise beş okul türü içinde toplam kontenjanı 78 bin 480 olan Fen Lisesi, Anadolu Lisesi veya Sosyal Bilimler Liselerinden birine yerleşmek. Yani YGS’ye giren adayların yaklaşık yüzde 8’i hedefine ulaşabilecek.

YEREL YERLEŞTİRME

Sınavla öğrenci alan okulların kontenjanının az olması nedeniyle yaklaşık bir milyon öğrencinin liseye adrese dayalı olarak yerleşeceği tahmin ediliyor. Sınavsız öğrenci alan okullara yerleştirme işlemi, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince belirlenen ortaöğretim kayıt alanları içindeki sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına belirlenen kontenjanlara göre yapılacak. Yerel yerleştirme işlemleri, okulun bağlı bulunduğu genel müdürlük ile il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinin sorumluluğunda Bakanlıkça yürütülecek. Yerel yerleştirme, ortaöğretim kayıt alanı, okulların türü, okulların kontenjanı, okulların bulundukları yer, okulların pansiyon durumu ile öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin okullarda bulunuşlukları, tercihler, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş gibi kriterler göz önünde bulundurularak gerçekleştirilecek.

ÖNCELİK NE OLACAK?

Yerleştirmenin tercih sırasına mı yoksa adrese dayalı çemberlerin kontenjanlarının doldurulması esasına göre yapılacağı belli değil.

PANSİYONLU BİLMECESİ

Bulunduğu yerleşim yerinde gidebileceği okul bulunmayan ya da olan okulları tercih etmeyen öğrencilere “pansiyonlu okul” seçeneği sunuluyor. Ancak, bu okulların büyük bir bölümü imam hatip okulları.

Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz: Okulları araştırın
Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, öğrencilere ve ailelerine şu önerilerde bulundu: 

26 Haziran’da sınav soruları ilan edildiğinde öncelikle içinde bulunduğunuz Türkiye yüzdelik diliminize bakınız. Tercihlerde esas içinde bulunduğunuz yüzdelik dilimi olacaktır. 
Özel okul düşünen velilerin 26 Haziran haftasında özel okulların ilan edeceği taban puanları takip ederek puanlarının yettiği okulla ön kayıt yaptırıp sonuçları takip etmeleri gerekir. 
Sonuçlar açıklanıncaya kadar en düşük hedefinizden en yüksek hedefinize kadar tercih listenize almayı düşündüğünüz okullarla ilgili araştırma yapın. 
Araştırma yaparken düşündüğünüz okul türlerinin haftalık ders dağılım çizelgesini MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun sayfasından indirerek inceleyin.

BİRGÜN

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)