adscode
adscode

YYÜ'de Eğitim Şubat'ta Başlayacak!

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Peyami Battal, daha önce açıkladıkları gibi Şubat ayında eğitim öğretime başlamayı planladıklarını belirterek, "İsrail'den gelen 100 adet konteyneri ise yurt…

YYÜ'de Eğitim Şubat'ta Başlayacak!
Üniversite

Van'da meydana gelen depremlerin ardından 13 binası hasar gören Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü, öğrenci yurdu, öğretim görevlileri için lojman ve derslikler için konteyner kurma çalışmalarına başladı. Çalışmalarını konteynerde sürdüren Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, bir yanda az hasarlı iki binanın güçlendirme çalışmalarını yürütürken diğer taraftan şubat ayında ders başı yapmak için konteyner derslik ve yurt çalışmalarını kaydetti. Yaşanan 5.6'lık depremden sonra Diş Fakültesi Hekimliği Fakültesi'nin bodrum katındaki bazı kirişlerde sorun olunca hizmetleri konteynerde verildiğini söyledi.

Prof.Dr. Battal, üniversitenin şubat ayında başlayacağı eğitim konusundaki planlamada herhangi bir değişikliğin olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Battal, derslikleri kurduklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Yurt Kur binalarının bulunduğu yerde de yurt kurma çalışmaları devam ediyor. İsrail'den gelen 100 konteyneri oraya kurduk. 30 metrekare olan konteynerlerde 5'er kişi kalacak. En azından 500 kişilik yurt hazır hale getirilmiş olduk."

Yurt-Kur Genel Müdürlüğü ile görüşmelerin devam ettiğini anlatan Battal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha önce açıklandığı bin 500 adet konteynerin kapasitesinin çok üzerine çıkarak 5-6 bin prefabrik yurt yapma çalışmalarını devam ettiriyor. Şubat ayında eğitim ve öğretime başlayacağız. Herhangi bir aksilik olmazsa."

YENİ HASTANE İKİ AY İÇİNDE FAALİYET VERECEK

YYÜ Eğitim Araştırma Hastanesi'nde hasta kabul etmediklerini dile getiren Prof.Dr. Battal, doktorları ise Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi'ne gönderdiklerini ifade ederek şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız sözleşme ile oraya gönderdik. Ama bizim kampus alanında inşaatı devam eden hastanemiz bitme aşamasına geldi. Çok az bir inşaat kısmı kaldı. Ama biz şu an merkezdeki hastanemizdeki alet ve ekipmanı bir firma yardımıyla taşıtıyoruz. Çünkü, profesyonel bir taşımacılık gerektiği için ihale yolu ile özel bir firmaya yaptırıyoruz. Başbakanımızın talimatıyla Kalkınma Bakanlığı'na hastanemizin eksiklerini gidermek için bir bütçe talebinde bulunduk ve bu ödenekte sanırım önümüzdeki günlerde aktarılacak. Biz de bu parayla çalışmalarımızı son aşamaya getireceğiz. İlk etapta makine ve tefrişat gibi ne gerekiyorsa onu yapacağız. Bir iki ay içerisinde hasta kabulüne başlayacağız."

Diş Hekimliği Fakültesi'nde ise yaşanan kiriş çatlaklarından dolayı konteynerlere taşıdıklarını ve bir sorun yaşamaması halinde faaliyetlerine konteynerlerde sürdüreceklerini anlattı.

Hizmete devam ettiklerini belirten Peyami Battal, şunları söyledi: "İlk günlerde 50-60 hasta geldi ve bu artarak devam ediyor. Sanırım pazartesi günü bu sayı daha da artacak. Ayrıca, mobil bir ekip oluşturduk. Bu ekip çadırkentlerde dolaşacak. Doktor ve dişhekiminden oluşan ekibimiz hem Sağlık Bakanlığı ekiplerine yardımcı olacak hem de konteynerlerde tedavisi yapılması gerekenleri tedavi yapacak. Hizmetlerimiz aşağı yukarı aksamadan devam ediyor. Kütüphanemiz hariç belki de Van'da dış görüntü olarak en sağlam binalardan biri de bizim binalarımızdır. Ama iç mekanlarda sorun var."

13 binada kiriş çatlağı gibi hasar olduğunu ifade eden Prof. Dr. Battal, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İkinci depremde ise Diş Hakimliği Fakültesi'nin bulunduğu binada biraz açılma oldu. Ama diğer binalarımız ikinci depremde fazla etkilenmedi. Ama biz öğrencilerimizi herhangi bir güçlendirme yapmaksızın binalara almak istemiyoruz. Şu anda yüksek okulumuz da güçlendirme çalışmaları devam ediyor. Ondan sonra eğitim fakültesine geçilecektir. Lojmanlarda hasar var.Kütüphanemizi zaten bir daha açmayacağız.

İnşallah şubat ayına kadar bu iki binamızda güçlendirme çalışmaları tamamlanmış olacak."

Öğrenci yurdunu konteyner şeklinde düşünmenin çok zor olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Battal, İsrail'den gelen ve 30 metrekare olan konteynerlerin geniş olmasından dolayı yurt binası olarak kullanacaklarını söyledi. Bu yüzden en az 6-7 bin kişilik yurt oluşturulması gerektiğini anlatan Battal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu da Yurt Kur Genel Müdürlüğü ile ilgili bakanlık tarafından kabul edildi ve çalışmalara başlandı. İnşallah şubat ayına kadar bunlar tamamlanacak. Tabi biz bunların sadece Yurt Kur Genel

Müdürlüğü'ne yüklenerek çözülmesini istemiyoruz. Biz de görüştüğümüz sivil toplum örgütleri temsilcileri ile işadamlarına yurt yapmaları için telkinlerde bulunuyoruz. Birçok kişi de bu çağrımıza olumlu cevap veriyor."

Yurt Kur Genel Müdürlüğü'nün yanında çok sayıda işadamı ve sivil toplum örgütünün yurt yapacağını anlatan Battal, sözlerine şöyle devam etti: "Bizim depremden önce işadamları ile yurt yapma çalışmalarımız var. Bu depremde bunun ne kadar isabetli bir şey olduğunu görüyoruz. Biz önümüzdeki hafta ihalesini yaparak arazimizi işadamlarına vererek kim yurt yapmak istiyorsa yapacak ve kira vererek belli bir süre işlettikten sonra devredecekler. Burada da en az 500-600 kişilik yurtların yapılmasını bekliyoruz.

Bu da bize ciddi bir katkı sağlayacaktır."

*****

JAPON DOKTOR MİYAZAKİ'NİN İSMİ YAŞATILACAK

Bayram Oteli'nin enkazında kalarak hayatını kaybeden Japon yardımsever Doktor Asushi Miyazaki'nin ismini de Diş Hekimliği Fakültesi'ndeki kliniğe verdiklerini anlatan Prof.Dr. Peyami Battal, "Bizim meslektaşımızdı. Biz de bu meslektaşımıza değer verdik. Niye değer verdik. Bu insan Japonya'dan kalkarak geldi. Bizlere yardımcı olmak, insanımıza destek sunmak için geldi. Burada hayatını kaybetti. İnsanın insanlara ve birilerine verebileceği en büyük şey hayatını ortaya koymasıdır. Dolayısıyla o hayatını ortaya koyarak ülkemize hizmet etti. Biz de onun ismini yaşatmak için Diş Hekimliği Fakültemizdeki bir kliniğe ismini verdik. Biz hastanemize geçtiğimizde de bir kliniğe ismini vermek suretiyle yaşatacağız" dedi.

Rektörlük binasında hiç hasar olmamasına rağmen yaşanan artçılardan dolayı personelin korktuğu için zaman zaman çalışmalarını kurulan konteynerde sürdürdüklerini dile getiren Prof.Dr. Battal, yan yana birkaç konteyner olduğu için çalışanların kendi konteynerine 'Rektör' ibaresini yazdıklarını belirtti.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)