adscode
adscode

Zatürre aşısı bir yıldır yok!

Ölüme sebep olan hastalıklardan zatürrenin aşısı bir süredir eczanelerde yok. Eczacılar tüm ithal aşıların fiyat politikası nedeniyle zor bulunduğunu söylüyor

Zatürre aşısı bir yıldır yok!
Sağlık
Türkiye'de enfeksiyona bağlı ölümler arasında birinci sırada bulunan zatürreye (akciğer iltihabı) yakalanan hastaların ölüm oranının ortalama yüzde 5 dolaylarında. Hastalıktan korunmanın önemli bir yolu aşı. Özellikle de risk grubundakiler için doktorlar aşı önerisinde bulunuyor. Ancak her yıl milyonlarca kişinin olduğu zatürre aşısı ise yaklaşık bir yıldır piyasada bulanamıyor.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, "Zatürre aşısıyla ilgili uzun süredir sıkıntı var. Yaklaşık bir senedir, çok az az geliyor. Fiyat politikasından dolayı bu aşılar Türkiye'ye gelmiyor. Döviz kurundaki artış bunun ana nedeni. Bununla ilgili elimizde bir veri yok ama aşı aranıyor" dedi.

'SGK'nın ilacı yok'

Eczacı Serdar Türkaydın ise iki çeşit zatürre aşısı olduğunu ve bunlardan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) karşıladığı aşının piyasada bulunmadığını ifade etti. Türkaydın, "Bildiğim kadarıyla ilaç şirketinin aldığı karar neticesinde bu aşının üretimi durdu. SGK'nın karşıladığı ve yaklaşık bir senedir piyasada bulunmayan zatürre aşısı 50 TL civarındayken diğer aşı ise yaklaşık 150 TL" diye konuştu.

'Risk grubu için şart'

Türk Toraks Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversite Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Fuad Kalyoncu da "Bu aşılar ithal. Çok sert bir kış geçirdiğimiz için firmalar ithal ilaç kotasını doldurmuş olabilirler. Ama bu aşı mutlaka gelecektir, çünkü talep ediliyor. Zatürre aşısını özellikle risk grubu içindeki 65 yaş üzeri kişilerin, kronik kalp ve akciğer hastalığı bulunanların, çocukların olması gerekiyor. Aksi halde hastalığa yakalanılması ölümcül sonuçlar doğurabiliyor" diye konuştu.

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)