adscode
adscode

Zihinsel Engelli Çalıştırana "İŞKUR Koruması"

İŞKUR'un uygulamaya başladığı "Korumalı İş Yeri Projesi" kapsamında koruma altına alınan "Umut Çiftliği" 8 zihinsel engelli için umut oldu.

Zihinsel Engelli Çalıştırana "İŞKUR Koruması"
Türkiye'den Haberler

Türkiye İş Kurumunca (İŞKUR) başlatılan "Korumalı İş Yeri Projesi", iş gücü piyasasının "en dezavantajlı grubu" olarak değerlendirilen engellilere iş imkanı yaratırken, girişimcilere de yeni fırsatlar sundu. 

"Annem iyi... Gurur duyuyor yani. Seviniyor iş bulduğuma. Biz bu işi yaparken, kendimizi ispat ediyoruz, yani herkese ne olduğumuzu, gücümüzü gösteriyoruz".... Bu sözler, İŞKUR'un iş gücü piyasasını geliştirmek için geçen yıl kasım ayında, çok farklı bir anlayışla uygulamaya başladığı "Korumalı İş Yeri Projesi" sayesinde Girişimci Engelliler İşletme Kooperatifi'nce kurulan "Umut Çiftliği"nde çalışan zihinsel engelli Adnan Orman'a ait. 

Adnan, Avrupa ülkelerinde yıllardır uygulanan ve yaklaşık 350 bin zihinsel engellinin istihdam edilmesini sağlayan "korumalı iş yeri" uygulamasının, Türkiye'deki ilk örneği olarak İzmir'in Urla ilçesinde kurulan çiftlik sayesinde kendisi gibi zihinsel engelli 7 arkadaşıyla iş imkanına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. 

Üretimiyle de kuruluş öyküsüyle de özel 

Adnan ve arkadaşlarına iş imkanı sağlayan "Umut Çiftliği" ise Kırmızı Kaliforniya solucanının, özel havuzlarda saman, evsel atıklar ve inek gübresinden oluşan karışımla beslenerek dışkılamasından elde edilen ve dünyada en değerli organik gübreler arasında yer alan ve "solucan gübresi" üretmesinin yanı sıra kuruluş öyküsü ve çalışanlarıyla da özel bir işletme. 

Zihinsel engelli 8 kişi çalıştırana yıllık 600 bin lirayı bulan destek

AA ekibiyle "Umut Çiftliği"ni ziyaret eden İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, "korumalı iş yeri" uygulamasına ilişkin bilgi verdi. 

"Korumalı İşyeri Projesini", zihinsel engellilerin istihdamının sağlanması amacıyla gelişmiş Avrupa ülkelerinde yıllardır uygulanmasına karşın Türkiye için yeni bir anlayış olarak 27 Kasım 2014'te yürütmeye başladıklarını dile getiren Kabak, proje kapsamında ilk işletmenin de İzmir'de faaliyete geçtiğini belirtti.

Bir işletmenin proje desteklerinden yararlanmasının tek kıstasın, iş fikrinin zihinsel engelli bireylerin istihdamına olanak verecek nitelikte olması ve kurulacak işletmede toplam çalışan çalışan sayısının yüzde 75'inin zihinsel engellilerden oluşması olduğunu anlatan Kabak, şunları söyledi: 

"Bu nitelikte bir iş yeri kurmaya kalktığınız takdirde, biz İŞKUR olarak 150 bin liraya kadar hibe nakit kuruluş sermayesi yardımı yapıyoruz. Ayrıca 1 yıl boyunca da çalışacak olan tüm engellilerin ücret, sosyal güvenlik, tüm masraflarını karşılıyoruz. Bununla da sınırlı kalmıyor, 1 yıl boyunca elektrik, telefon, ısınma gibi giderlerin de yüzde 60’ını yine İŞKUR olarak biz karşılıyoruz. Yani bu bir imkanları üst üste koyduğunuzda, 10 kişi çalışacak bir işletme için 1 yıllık süreçte 500-600 bin lira civarında katkı sunabiliyoruz ve bu alanda da hakikaten önemli bir kaynağımız var. İş yerlerimizi, işletmelerimizi, sivil toplum kuruluşlarımızı bu konuda proje üretmeye ve İŞKUR'a başvurmaya davet ediyoruz." 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)