adscode
adscode

Zoru başardılar

Fatih Çelikbaş, Polis Akademisi’nde okuyordu, okulu kapanınca Boğaziçi Üniversitesi’ne yerleşti. Birinci sınıftayken Yale Üniversitesi’ne başvurarak, 67 bin dolarlık burs kazandı. Fatih, şimdi yol masraflarını…

Zoru başardılar
Burslar


ABD’deki University of California - San Diego’nun Politika Bölümü’nden kabul alan Defne Florat’ın asıl hedefi uluslararası alanda başarılı bir avukat olmak. Defne, eğer önündeki maddi engelleri aşarsa bu hedefine ulaşacak.

MİNE ÖZDEMİR

Yurtdışında yer alan üniversitelerin öğrenci kabulleri belli olmaya başladı. Türkiye’den her yıl, devlet liselerinde ve özel okullarda öğrenim gören yüzlerce öğrenci Harvard, Yale, Columbia, Princeton, Oxford, Cambridge gibi dünyanın en prestijli üniversitelerinden burslu kabul almayı başarıyor.

Bu üniversitelere girişte öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra sosyal sorumluluk projelerinde yer almaları, spor, kültür ve sanat etkinliklerine katılmaları ve bilim olimpiyatlarında ödül kazanmaları etkili oluyor. Bu yıl zorlu süreci aşıp üstün başarı sergileyen öğrencilerden biri de Fatih Çelikbaş oldu. Ankara Polis Koleji mezunu olan Fatih, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okurken ABD’de yer alan Columbia ve Yale üniversitelerine başvurdu. Columbia Üniversitesi’nden yıllık 70 bin dolarlık, Yale Üniversitesi’nden de yıllık 67 bin dolarlık bursla kabul alan Fatih’in tercihi Yale Üniversitesi oldu. Fatih eğitim ücreti, yemek ve barınma için tam burs aldı ancak uçak bileti ve diğer masrafları için sponsor arıyor.

Yapay zekâ ile ilgileniyor

Eğitim hayatını bir anda farklı bir rotaya çeviren Fatih, yapay zekâ üzerine çalışmayı hedefliyor. Bir sonraki aşamada ise ayrıntılı olarak reinforcement learning (pekiştirmeli öğrenme) üzerine uzmanlaşmayı daha sonra da akademik odaklı bir startup kurmayı planlıyor. Fatih, “Elon
Musk’ın Tesla da yaptığı gibi yapay dar zekâ araştırmalarından elde edilecek geliri daha kapsamlı araştırmalar için kullanacak, yapay genel zekânın gelişini hızlandıracak bir startup hayalim var” diyor.

Milyonlarca öğrencinin hayalini süsleyen Yale gibi dünyanın en prestijli üniversitelerinden birini kazanan Fatih’in eğitime başlama hikâyesi herkes gibi ama sonrası çok farklı. Fatih, bu sürece nasıl geldiğini şöyle anlatıyor: 

İstanbul Esenler’de oturuyorum. Annem ev hanımı, babam ise bir restoran işletiyor. İki kardeşiz; kardeşim lise üçüncü sınıfta. Esenler Hasip Dinçsoy İlköğretim Okulu’ndan mezun olduktan sonra 2009’da Ankara Polis Koleji’ne devam ettim. Kolej, fen lisesi müfredatında ama resmi bir lise, tıpkı askeri liseler gibi. 2013’te Polis Akademisi’ne başladım. 1 yıl önce 2. sınıftayken İç Güvenlik Yasası ile okulum kapatıldı. 2015’te Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ne girdim. Ocak 2016’da başvurduğum ABD’deki üniversitelerin sonuçları açıklandı.

Columbia Üniversitesi’nden yıllık 70 bin dolar ve Yale Üniversitesi’nden yıllık 67 bin dolar burs (tam burs) ile kabul aldım. Şu an Boğaziçi’nde kaydımı dondurdum. Yale Üniversitesi’ni tercih edeceğim. Bölüm olarak şu an net bir şey kararlaştıramadım.

Fiziğe hep merakım oldu ama Computer Science-Psychology ortak bölümü var. Bu bölümü seçip yapay zekâ üzerine çalışmak istiyorum. Bana göre makine öğrenimi insanlığın yüzleştiği en muazzam ve elzem olaylardan biri. Bu bölümü okurken ekonomiden de ders almak istiyorum.

Dört ayda hazırlandı

Yale Üniversitesi’ni kazanmamda yazdığım ‘essay’ler etkili oldu. Okulum kapandıktan sonra iki ayda YGS’ye hazırlandım, sonrasında da LYS’ye girdim ve 33. oldum. 3-4 aylık çalışmayla Yale’den kabul aldım. Okulum rütbeli polis yöneticileri yetiştiren bir kurumdu. Yale’in akademik başarı dışında önemle üzerine durduğu liderlik vasıflarını okulumun hiyerarşik ortamında iyi geliştirdim diyebilirim. Fizik, psikoloji ve yapay zeka üzerine ilgiliyim. Kendi kendime yazı kabiliyetimi geliştirmeye çalışıyorum. Lisede ney üflerdim ve b1 seviyesine kadar İspanyolca öğrendim. Wing Chun (Çin dövüş sanatı) da 4. seviyeye geldim. Akademide hapishanelere ve yetimhanelere ziyarette bulunur, yetim çocuklara destek olurduk. Eğitim ücreti yemek ve barınma için tam burs aldım. Uçak bileti ve diğer masraflarımı karşılayacak sponsor arıyorum. 

California’dan kabul aldı

Ataşehir Doğa Koleji öğrencisi olan Defne Florat (17) da yurtdışında üniversite hayalini kendi çabasıyla gerçekleştirdi. ABD’deki Universityof California - San Diego’nun (UCSD) Politika Bölümü’ne kabul alan Defne’nin önünde tek bir engel kaldı. Öğrenim ücreti yıllık 57 bin dolar olan UCSD’ye gitmek için yıllık 25 bin dolarlık burs desteğine ihtiyaç duyan Defne, bu sorunu da aşmakta kararlı.

Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun, tüm dünyada hüküm süren kaosun ve insanların sürekli olarak bunlara bir anlam verme çabasının kendisini Politika Bölümü’nü seçmeye ittiğini söyleyen Defne, “Aklımda ne kadar soru işareti varsa silip, dünyanın karmaşık siyasi sistemlerini tam olarak kavrayabilmek, ülkemde yanlış giden şeylere karşı çözüm üretmek istedim. Bu konuda doğru kararı verdiğimi düşünüyorum”diyor.

Annesi bir sigorta şirketinde Tarım Sigortaları Birim Yöneticisi olan, babası deri mühendisi olan Defne’nin Mert Fikret Florat adında Çamlıca Doğa Koleji’nde 8. sınıfa giden kardeşi bulunuyor. Dedesinin yolunda Defne, ABD’de Politika Bölümü’nü bitirdikten sonra yine ABD’de iyi bir hukuk okuluna gitmeyi hedefliyor. Bu konuda avukat olan rahmetli dedesini kendisine örnek almış. Defne, gelecekle ilgili hedeflerini şöyle anlatıyor: “Dedem İzmir’de oldukça tanınan, saygı duyulan bir avukattı ve ben onu tanıyabilecek yaşa gelmeden vefat etse de küçüklüğüm ailemden onun başarı öykülerini dinleyerek geçti. Geçmişe dönüp onun hakkında anlatılanları anımsayınca dedemin ne kadar örnek alınmasıgereken bir insan olduğunu görüyorum ve onun yolundan gitmek istiyorum.”

UCSD’ye kabulde yazdığı ‘essay’lerin çok etkili olduğunu kaydeden Defne, ayrıca köy okullarının eğitim ihtiyaçlarını karşılamaya, barınaklardaki
hayvanlara yardıma yönelik sosyal sorumluluk projelerinde yer almasının da büyük katkısının olduğunun altını çiziyor
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)