adscode
adscode

Zorunlu Okul Öncesi Eğitim Rafa Kalktı

Milli Eğitim, okul öncesi eğitimin 2013’ten itibaren zorunlu olmasına yönelik çalışma yürütürken, Ak Parti teklifinde ‘zorunlu’ eğitim yok.

Zorunlu Okul Öncesi Eğitim Rafa Kalktı
Anaokulu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), okul öncesi eğitimin 2013ten itibaren zorunlu olmasına yönelik çalışma yürütürken, Ak Parti tarafından hazırlanan 12 yıllık kademeli eğitim sisteminde “okul öncesi”ne yer verilmemesi dikkati çekti. Halen 71 ilde öğrenciler zorunlu okul öncesi eğitimi alırken, teklif bu haliyle okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasının önünde engel oluşturdu. MEB yetkilileri, “okul öncesine” ilişkin hedeflerde değişiklik yapılmayacağını belirtirken, bugün teklif üzerine TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda yapılacak görüşmede Bakan Ömer Dinçer’in konuya dikkat çekeceği öğrenildi.

71 ilde zorunlu oldu
Avrupa Komisyonu’nun da desteklediği ve 17 milyon doları bulan mali yardım taahhütünde bulunduğu proje kapsamında, geçen yıllar içerisinde zorunlu okul öncesi eğitim yapılan il sayısı 57’ye ulaşırken, bu yıl 14 il (İzmir, Tekirdağ, Ordu, KonyaErzurumIğdırZonguldakKastamonu,KayseriAnkaraDiyarbakırBursaKahramanmaraş ve Adana) daha uygulamaya katıldı. Böylece, okul öncesi eğitimin zorunlu olarak uygulandığı il sayısı 71’e yükseldi.
MEB’de tüm planlar okul öncesi eğitimin gelecek yıl 
Türkiye genelinde zorunlu uygulanmasına ilişkin yürütüldü. Fiziki mekan yetersizliğinin önüne geçilebilmesi için MEB, hayırseverlere çağrı yaparak nakdi yardım yerine anaokulu yaptırılmasını istedi. Türkiye genelinde zorunlu okulöncesi  eğitimin uygulandığı illerde yüzde 67 okullaşma oranına ulaşılırken, MEB ayrıca 11 ilde ayrıca 17 mobil anaokulu ile eğitim hizmeti veriliyor.

Kademeden çıktı
Ak Parti, 18. Milli Eğitim Şurası’nda “tavsiye kararı olarak alınan” 1 yıllık zorunlu okul öncesi eğitime, “kademeli eğitim” içerisinde yer vermedi. Şurada kademeli eğitime ilişkin alınan “1+4+4+4 formülünde” değişikliğe giden Ak Parti, söz konusu düzenlemeye ilişkin yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.
Teklifte, 12 yıllık 
zorunlu eğitim kapsamında okul öncesi eğitim “mecburi” sayılmadı. Ak Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve bazı milletvekillerinin yasa teklifi, bugün komisyonda görüşülecek.

‘Geriye gidiş’ eleştirisi
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, zorunlu okul öncesi eğitime teklifte yer verilmemesine tepki göstererek, “Bu çok ciddi bir tezat. Okul öncesi eğitim 71 ilde zorunlu olarak devam ediyor bundan geriye gidiş olur. Hükümetin okul öncesi eğitimde havlu attığını, öğretmen ve fiziki alt yapı ihtiyacının karşılanamadığını gösteriyor” dedi.
Eğitim Sen Basın Yayın Sekreteri Tuğrul Culfa da teklifin zorunlu eğitimi fiilen 4 yıla indirdiğini savundu.

 

MEB ne dedi, ne oldu?
MEB’in 
2010-2014 Stratejik Planı’nda, okul öncesi eğitimi için şu ifadeler yer alıyor: “0-5 yaş grubundaki çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden gelişmelerini destekleyen, onları toplumun kültürel değerleri doğrultusunda yönlendiren ve temel eğitim bütünlüğü içinde ilköğretime hazırlayan eğitim sürecidir. MillÓ Eğitim Bakanlığı bu alandaki eğitim faaliyetlerini; resmÓ ve özel anaokulları, her türlü örgün ve yaygın eğitim kurumlarının bünyesindeki ana sınıfları ile çocuk bakımevleri, gezici sınıflar ve yaz eğitiminde uygulanan eğitim programı ile düzenlemektedir. Örgün eğitimin ilk basamağı okul öncesi eğitimdir. 3-5 yaş grubundaki çocuklar bu eğitimi alır. Bu eğitim çocukların zihinsel, bedensel, duygusal gelişimini ve iyi alışkanlık kazanmalarını ilköğretime hazırlanmasını, elverişsiz çevreden gelen çocuklar için ortak bir yetişme ortamı hazırlanmasını, Türkçenin doğru ve güzel konuşulmasını amaçlar. Öğrenim sürecinin en önemli basamağı olan bu dönemde edinilen beceriler yaşantının bütün evrelerini etkiler.”

 Milliyet


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)