adscode
adscode

Bir Bilene Soralım

Sayın Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra yöneticileri ile personelleri, uzun zamandır yaptığım bazı gözlemleri ve edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyordum.

mcanga25@gmail.com




Sayın Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra yöneticileri ile personelleri, uzun zamandır yaptığım bazı gözlemleri ve edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istiyordum. Ülkemizin geçtiği sıkıntılı dönemleri atlattığımız ve bir nebze rahata erdiğimizi düşünerek zaman zaman Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bazı kurumlarla Bakanlığımız yönetici ve memurlarının farklı yorumlarla   bence yanlış yaptığı uygulamalardan bahsetmek istiyorum.
 
Daha önce kurum açma ve öğretime başlama izni alan bir yabancı dil kursu program ilavesi yapmak istemesi halinde; il milli eğitim müdürlükleri iki müfettiş görevlendiriyor. Gelen müfettiş binanın kurum açma izninde belirtilen tüm evraklarını istiyor. Asansör, yangın merdiveni ve benzeri birimlerin hepsini yeniden değerlendirerek olumlu ya da olumsuz rapor veriyor.
 
Halbuki; Özel Öğretim Kurumları Kanununda ve Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 14. maddesinde belirtilen hükümlere göre bu yönetmeliğin Ek 4. maddesinde belirtilen kurumlardan daha önce kurum açma izni alan bir yabancı dil kursu program ilavesi yapmak istiyorsa, yerleşim planında herhangi bir değişiklik yapmamışsa, kontenjan artırımı talebi yoksa, ya da kontenjanı azalmıyorsa bu konu ile ilgili müfettiş incelemesi yapılmadan, evraklar üzerinde yapılan inceleme sonucu İl Milli Eğitim Müdürlüğü (Valilik) kanalı ile program ilavesine izin verilmesi gerekir.
 
Ayrıca yabancı dil kurslarının açılışında uygulama sınıfı zorunluluğu olduğunu savunan ve bu tür uygulamaları yapan illerde mevcuttur. Yabancı dil kursunun uygulaması ne olabilir ki? Okuma, sözlü ve yazılı anlatım, gramer gibi çalışmalar yapan bu kurumlar bu etkinliklerini dersliklerde yaparlar. Mevzuat dikkatli incelendiğinde mevzuatta böyle anlatır.
 
Burada bu tür uygulamaların yapıldığı illeri belirtmek istemiyorum. Kaldı ki bu tür uygulamaları doğru uygulayan iller çoğunluktadır. Bence bu tür ve buna benzer konularla ilgili olarak gerekli açıklamaları ve seminerlerin sık sık yapılmasında yarar var.
 
Bu Yönetici ve Müfettişler için önemli bir şey olmayabilir. Ancak kurumlar için çok önemli bir uygulamadır. Ayda binlerce lira kira veren, çalıştırdığı personelin maaş, SSK vb. giderlerini karşılayan ve kursiyerlerine gerekli dersleri vermek zorunda olan kurumların halinden anlamak gerekir. ÖÖKK, ÖÖKY ve ÖÖKSY tam anlamıyla incelenip değerlendirildiğinde yukarıda sözünü ettiğim her iki konunda bazı illerde yanlış anlaşılıp yanlış uygulandığı anlaşılacaktır.
 
Sayın yöneticilerimizin, müfettişlerimizin, şeflerimizin ve memurlarımızın daha dikkatli davranmasını, bu tür kurumların yasal mevzuat çerçevesinde çalışmalarına ve ülkemize istihdam sağlamalarına yardımcı olmalarını diliyorum. Yoruma dayalı yerlerde ya lehte karar vermelerini ya da ilgili birimlerden görüş istemelerini, kısacası bir bilene sormalarını diliyorum.
 
 
                                                                                                          Metin ÇANGA
                                                                                                Emekli Maarif Müfettişi

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)