adscode
adscode

ÖZEL KURUMLARDA REKLAM, İLAN VE KAPATMA SORUNLARI

Öğretim kurumlarının bu günlerde karşılaştığı en önemli sorunlar...

mcanga25@gmail.com




Özel öğretim kurumlarının bu günlerde karşılaştığı en önemli sorunları şöyle sıralayabiliriz. Birinci sorun kapatma cezası ve bu cezayı düzenleyen 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunun 7. Maddesi.

Bu maddeye göre; “………… reklam ve ilana ilişkin gerekli şartların yerine getirilmemesi halinde, davranışın ağırlık derecesine göre onbeş günden az olmamak kaydıyla üç aya
kadar geçici olarak,……….. geçici olarak kapatma cezası alan ve aynı fiili tekrar işleyen kurumlar ise sürekli olarak kurum açma izni veren makam tarafından kapatılır……..” denmektedir.
 
5580 Sayılı ÖÖKK’nun 11. Maddesinde ise;  “ ………………..Kurumlar, ancak amaçlarına uygun tanıtıcı mahiyette reklâm ve ilân verebilirler. Bu kurumlar reklâm ve ilânlarında
gerçeğe aykırı beyanlarda bulunamazlar ve televizyonda reklâm ve ilân yapamazlar.” denmektedir.

Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 9. Maddesinde de; “ (1) Kanunun 7 nci maddesi hükümlerinde belirtilen durumların gerçekleşmesi hâlinde kurumların kurum açma izinleri ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilir veya kurum geçici olarak kapatılır. (2) Geçici kapatma cezası verilen kurumların, geçici kapatma cezası sürelerinin dolması ve valiliklerce eksikliklerini tamamladıklarının tespit edilmesi durumunda öğretime devam etmelerine izin verilir. (Değişik cümle:RG-8/8/2015-29439) Maarif müfettişlerince eksikliklerini süresi içerisinde tamamlamadığı tespit edilen kurumlar hakkında sürekli kapatma işlemi uygulanarak bu kurumların kurum açma izinleri ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatları iptal edilir. ……………Geçici kapatma cezaları okullarda ders yılı bitiminden, diğer kurumlarda ise verildiği ayı izleyen ayın birinci iş gününden itibaren uygulanır. Geçici kapatma cezası verilen kurumlar bu süre içerisinde eğitim öğretim faaliyeti ve öğrenci/kursiyer kaydı yapamazlar.” hükmü yer almaktadır.

Şimdi diyeceksiniz ki burada sorun ne? Sorun çok. Örneğin kapatma cezası gerektiren maddelere bakalım. “………… reklam ve ilana ilişkin gerekli şartların yerine getirilmemesi halinde, davranışın ağırlık derecesine göre onbeş günden az olmamak kaydıyla üç aya kadar geçici olarak,……….. geçici olarak kapatma cezası alan ve aynı fiili tekrar işleyen kurumlar ise sürekli olarak kurum açma izni veren makam tarafından kapatılır……..” denmektedir.

Peki bu şartlar nelerdir?  5580 Sayılı ÖÖKK’nun 11. Maddesinde ise;  “ ………………..Kurumlar, ancak amaçlarına uygun tanıtıcı mahiyette reklâm ve ilân verebilirler. Bu kurumlar reklâm ve ilânlarında gerçeğe aykırı beyanlarda bulunamazlar ve televizyonda reklâm ve ilân yapamazlar.” denmektedir.
 
Bu açıklamaları niye yapıyorum? Ülkemizde binlerce özel öğretim kurumu var. Ve bunlar ülkenin eğitim, öğretim ve ekonomik sorunlarına katkıda bulunuyorlar. İstihdam sağlıyorlar ve ekonomiye katkıda bulunuyorlar. Bunları çoğu bir şirkete bağlı olarak ya da kişi şirketlerine bağlı olarak çalışıyorlar.

Bu çalışmalarımı ÖÖKK’ ÖÖKY, ÖÖKSY ve diğer yasal mevzuat çerçevesinde yürütüyorlar. Şirketlerinin isimleri var. Tescilli markaları var. Şubeleri var. Bazıları ülkemizdeki hemen hemen tüm illerinde hatta yurt dışında faaliyet gösterenleri var. Bu kurumların isimleri, tabelaları, reklam ve ilanları yasanın sınırladığı alanlarda mevzuatına uygun yapılıyor. Belki yapmayanlarda vardır ama istisnadır. Ancak bizim konumuz o değil.
ÖÖKK’nun 11. Maddesine göre reklam kurumun amacına uygun olacak, tanıtıcı mahiyette olacak, gerçeğe aykırı beyan taşımayacak ve televizyonda yapılmayacak diyor. Gerekli makamlardan mevzuatına göre izin alındıktan sonra diğer basın yayın organlarına  reklam verebilir. Afiş ve ilan bastırıp dağıtabilir. Ben bunu böyle anlıyorum.

Peki bu maddede ya da diğer mevzuat hükümlerinde kurumlar internette, Facebook’ta, Google’da gerçeğe uygun, tanıtıcı anlamda reklam ya da ilan verilemez deniyor mu? Hayır. Peki bu reklamı kurumun bağlı bulunduğu şirket veriyorsa, şirketin adı da ………English Ticaret Şirketi ya da Anonim Şirketi ise, reklamı şirket kendisine bağlı kurumları , onların özelliklerini, adreslerini ve iletişim bilgilerini veriyorsa, kurumun tescilli markasın var ise ve şirket adı ile tescilli markasını bu yayında kullanıyorsa bunu suç olmaması gerekir.

Hukukta bir kural vardır. Kişiler ya da kurumlar bir yasanın hükümlerini isteğine göre genişletemez ya da daraltamaz. Yazılı olmayan bir kural üreterek kurumları ya da kişileri mağdur edemez. Hele hele bu bir eğitim kurumu ya da eğitim kurumu işletmecisi ise buna daha da dikkat etmek gerekir.

Özel kurumlarda resmi tabela ve bu tabelanın vasıfları bellidir ve nereye asılacağı mevzuatında vardır. Bakanlıkça verilmiş resmi bir adı vardır ve tüm yazışmalarda bu isim kullanılır. Ancak bu kurumun bağlı olduğu şirketine adından dolayı, bu şirketin bağlı bulunduğu şirketin tescilli markasından dolayı, hele hele bu ismi yasada belirtilmeyen internette, Facebook’ta, Google’da kullanmışsa görevden vazife çıkartmaya gerek olmadığı kanısındayım.

Bazı illerde bazı yöneticilerin bu hususlara dikkat etmeden görevden vazife çıkartmaya çalıştıkları görülmektedir. 81 ilin bir ya da birkaçında bu davranışların yapılıyor olması da düşündürücüdür.
Kısacası daha önceki bir yazımda da belirttiğim gibi edindiğim duyumlara göre bakanlığımızın kurumları kapatma cezasını günün şartlarına uygun ve evrensel kurallara bağlı hale getirme düşüncesinde olduğunu memnuniyetle duymuş bulunuyorum. Bunun  yanı sıra çağ dışı kalmış bir anlayışla internette, Facebook’ta, Google’da yapılan yazışmalardan hareketle kurumlara kapatma cezası vermeye çalışan, yasaların amir hükümlerini yanlış düşüncelerle genişleten ya da daraltan yöneticileri uyarmak v e bu tür yasaları da çağa uygun düzenlemelerle çağdaş hale getirmek Bakanlığımızın görevi olmalıdır.
 
                                                                                              Metin ÇANGA
                                                                                   Emekli Maarif Müfettişi
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)