adscode
adscode

EKONOMİDE İTHAL İKAMESİ ŞART

​İthal ikamesi, daha önce yurt dışında ithal edilmekte olan malların, özendirici önlemlerle, yurt içinde üretilmesini öngören bir sanayileşme stratejisidir.

mustafa_seven@yahoo.com




İthal ikamesi, daha önce yurt dışında ithal edilmekte olan malların, özendirici önlemlerle, yurt içinde üretilmesini öngören bir sanayileşme stratejisidir.

Hükümet, dış ticaret açığını ve ithal ara malı ihtiyacını azaltmak için önemli bir adım attı. Yerlileştirilecek ürünlerle,  dış ticaret açığı azaltılacak ve döviz tasarrufu edilecek.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında; Maliye, Sanayi, Ekonomi, Kalkınma bakanlarının katılımıyla oluşturulan kurul çalışmalarında, ekonomisi doğal kaynak ağırlıklı olmayan G. Kore, İtalya, İspanya, Avusturya, Belçika, Finlandiya, Polonya, İsrail ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeleri de inceleyecek.

Çalışma kapsamında, imalat sanayiinin  ara malı ithalatını oluşturan binlerce ürün grubu tek tek incelendi ve yerli üretimi yapılabilecek ürünler belirlendi.

Yaklaşık olarak, 100 milyar dolarlık, sanayi ürünleri ithalatından kaynaklanan açığımız var. Bu açığın azaltılması için yerli üretim teşvik edilecek ve sektörlere ''İthal etme, yerlisi var'' denilecek.

Ülkemizde yapılabilecek hiçbir sistemi acil durum dışında dışarıdan almayacağız.

Türkiye, ihracatını, büyük ölçüde ithalata dayalı olarak yapıyor. Bu dış ticaret açığı ve Cari Açık verilmesine neden oluyor. 

Döviz kaybımız artıyor.

Ülkemizde üretilebilecek olan malları malesef ithal etmeye devam ediyoruz. İthal ikamesi (ithal edilen ürünlerin ülkemizde üretilmesi)  sanayileşme stratejisini uygulamaya mecburuz.

Bu arada, tüketiciler de benzeri varsa, barkod numarası 869 ile başlayan yerli mallarına yönelmelidirler. 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)