adscode
adscode

YENİ TÜKETİCİ HAKLARININ GETİRİLERİ GÖTÜRÜLERİ

Yeni Tüketici Haklarında yapılan düzenlemede, tüketicinin lehine ve aleyhine olabilecek konular bulunuyor.

mustafa_seven@yahoo.com




Tüketicilerin, cep telefonu, bilgisayar, tablet gibi teknoloji ürünleri konusundaki şikayetlerinde,  mahkemelerde uğraşmasın diye doğrudan tüketici hakem heyetlerine başvurabilme limiti  6 bin liraya yükseltildi. 
Buna karşın, elektrik, su, telefon faturasını ödeyemeyen tüketici için şirketlere ve bankalara, hakem heyetine gitmeden, doğrudan ''İcra'' ya gidebilme yolu açıldı.
Bunun yanı sara, tüketici hakem heyetlerinin yapısı değişiyor, başvuru limiti artıyor...
Tüketici hakem heyetlerine, 3 bin 610 liraya kadar olan uyuşmazlıklarda başvuru yapılabiliyordu; bu limit 6 bin liraya kadar yükseltilecek.
81 ilde ve 919 ilçede, binin üzerinde tüketici hakem heyeti oluşturulmuş durumda. Heyetlerin, başkanlığını illerde ticaret il müdürü, ilçelerde ise kaymakam yapıyor.
Heyetlerde, baro, belediye, tüketici örgütleri, ticaret, sanayi, esnaf ve sanatkarlar odasından temsilciler olmak üzere 5 üye bulunuyor.
Yeni düzenlemede,  tüketici hakem heyetlerinin iş ve işlemlerinde kullandığı  sistem olan Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS), tüm tüketici hakem heyetleri tarafından aktif olarak kullanılır hale getirilecek.
Tüketici şikayetleri 2017 yılında da,  en çok  “bankalar, ayıplı mal ve ayıplı hizmet, mesafeli satışlar, elektronik cihazlar, turizm sektörü, hizmet sektörü, hediye kazandınız reklamları, abonelik hizmetleri, tarife değişikliği ve dolandırıcılıklar” konusunda oldu.
Yalnız yeni düzenlemede, tüketici lehine olmayan bir durum var. Bu yeni duruma göre, tüketicinin 7 gün içinde borcunu ödemesi veya itiraz etmesi gerekecek.
Tüketici davayı kaybettiğinde ise hem mahkeme harcını, hem de avukatlık ücretini ödemek zorunda kalacak. 
Oysa konu tüketici hakem heyetlerindeyken icrasız çözülebiliyordu.
Yani bu yeni düzenlemeyle,  elektrik, su, telefon, internet gibi fatura, bankacılık kredi kartları, krediler gibi tüketicinin taraf olduğu bütün uyuşmazlıklarda icra yolunun açık olduğu ifade ediliyor.
Tüketici dernekleri,  borçlu yararına olsa dahi takip sonrasında yapılacak bütün yazışmaların, icra müdürlüğü aracılığı ve karşı taraf vekili ile yapılması ve uyarının taciz boyutlarına varmaması gerektiğini belirtiyorlar.
Dernekler tüketicilere,  kesinleşmemiş alacakların tahsili için ''hukuk bürolarından ısrarla telefon edilmesi veya mesaj gönderilmesi durumunda baroya şikayet edebilir, savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz” önerisinde de bulunuyorlar.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)