8 yıllık kesintisiz temel eğitim gibi 4+4+4 de ölü doğdu. Daha ilk günden itibaren tartışmalı hale gelen hiçbir sistem kalıcı olmuyor. Harcanan zamana, paraya ve en önemlisi de heba olan nesillere yazık oluyor. Peki eskiye ya da farklı bir modele dönüş olur mu? Görünen o ki olacak!..
Okul öncesi eğitimi de içine alan 6, 7 yıllık bir temel eğitimden sonra isteğe ve yönlendirmeye bağlı güçlü bir ortaokul sistemine acil olarak ihtiyacımız var.
Bu çerçevede Anadolu liselerinin, yabancı kolejlerin ve meslek liselerinin ortaokulları da mutlaka açılmalıdır.
Temel eğitimden sonra isteyen akademik eğitim için Anadolu liseleri ya da kolejlere gider, isteyen de meslek liselerine yönelir. Yine aynı şekilde MEB de öğrencilerin akademik başarıları, ilgi, yetenek, beklentileri ve ülke ihtiyaçlarına göre erken yönlendirme yapabilir..
Birçok ülkede yapılan da zaten bu. Yani erken yönlendirme en yayının olanı! Peki biz şu anda ne yapıyoruz?
Tüm öğrencileri getirip üniversite önünü yığıyoruz, onunla da yetinmeyip dershane sektörünün daha da güçlenmesi için her öğrenciye onlara yönlendirerek umut tacirliği yapıyoruz…
Bu arada mesleki eğitime yönlendirme konusunda çok geç kalmakla yetinmiyor daha da vahimi meslek liselerine yönelenleri de üniversite yönlendirmek için özel bir gayret içerisine giriyoruz.
Sonuçta geldiğimiz noktada isteyen herkese üniversiteli olma şansı tanınmış ama sonrası yeterince düşünülmediği için diplomalı işsiz sayısında rekor kırılırken, kalifiye ara insan gücü açığı inanılmaz boyutlara yükselmiştir…
MEB ya da diğer ilgili kurumlar 4+4+4’ü bir an önce masaya yatırmak ve geleceği konusunda karar vermek zorunda.
Eğer ille de devam edecekse gerekçelerini kamuoyu ile paylaşmalı ve başta öğretmenler olmak üzere herkesi inandırmalı ya da daha fazla zaman kaybetmeden yeni modeller aranlalıdır..
Hatadan dönmek de bir erdemdir ve bunu MEB göstermezse, başkalarından beklemek abes olur.
İşin ilginç yanı 100’ü aşkın eğitim ve eğitim bilimleri fakültesinden, bu konuda en ufak bir değerlendirmenin yapılmaması. Bu konuda konuşmayacaklar da hangi konuda konuşacaklar? Şimdi değil de ne zaman eğitime sahip çıkacaklar?..