adscode
adscode

Adalet Bakanı Talep Etti, YÖK İndirdi. 2022’de Hukuk Barajı: 100 Bin!

YÖK, kalite arayışını sürdürüyor. Bu çerçevede Hukuk fakülteleri barajını, 125 binden 100 bine yükselti. Keşke aynı titizliği, diğer fakülteler ve yeni fakültelere açılma, öğrenime başlama izni ve kontenjan verirken de gösterebilse!

aguclu@milliyet.com.tr




Adalet Bakanlığı’nın talebi üzerine alınan 100 bin  kararı, gelecek yıl uygulanacak!

Ülkemizde halen 47'si Devlet, 37'si vakıf toplam 84 hukuk fakültesi bulunuyor!

Hukuk fakültelerine geçen yıl 15 bin öğrenci yerleştirilmişti!

 

2020’de Devlet hukuk fakültelerine en düşük puanla yerleşen adayın başarı sırası 33.813; vakıflarda ise 125.000'di.
Bu makas, diğer alanlarda çok daha açık!

Yani bir anlamda parayı bastıran çok daha kolay, doktor, mühendis, avukat, öğretmen, eczacı, dış hekimi olabiliyor!

 

YÖK, vakıf üniversitelerinin, kontenjanlarını belirlerken ve yerleştirme yaparken, hoca sayısı, istihdam ve aynı kentteki devlet üniversitelerine son yerleşen öğrencinin puanını dikkate alması halinde, kalite arayışındaki samimiyetini pekiştirmiş olur!..

Bu arada, kararın, hemen bu yıl değil de, gelecek yıl uygulanıyor olması, doğru bir tarar ve dayatmacı bir tavır içerisinde olmadığı için bu konuda YÖK’ü kutluyoruz.

 


Neden Böyle Bir Karar Alındı?

 

YÖK’ün neden böyle bir uygulamaya gittiğine ilişkin açıkladığı bilgilendirme notunun satır aralarına gelin hep birlikte göz atalım!

. Eğitim öğretimde nitelik ve kalitenin düşürülmemesi, bilakis yükseltilmesi temel hedeftir.

. Bir kısmına öğrenci kontenjanı verilmemekle birlikte bugün; 47'si Devlet, 37'si vakıf olmak üzere toplam 84 hukuk fakültesi bulunmaktadır.

. Devlet ve vakıf üniversitelerindeki hukuk fakülteleri için bir dizi tedbir almış olup, almaya da devam edeceğiz.

. Aldığımız tedbirlerden ilki: “Asgari öğretim üyesi sayısı"dır. Devlet veya vakıf üniversitelerindeki hukuk fakültelerinde eğitim öğretime başlayabilmek için kadrolu 6 farklı anabilim dalında asgari 8 öğretim üyesi ve 3 araştırma görevlisi bulunması şartı koşulmaktadır.

 

. Öğrenci kontenjanı tahsis etmediğimiz, fakat araştırma görevlisi yetiştirdiğimiz hukuk fakültelerine, “kamu zararına yol açmamak için" dekan ataması, idari kadro ve bina tahsisi yapılmamıştır. Bu fakültelerimizde dekanlıklar, başkaca üniversitelere doktora eğitimi için gönderilen araştırma görevlilerinin işlemlerinin takibini yapmak üzere Rektörler (uhdesinde) veya vekaleten görevlendirdikleri bir öğretim üyesi tarafından yürütülmektedir. Kamuoyundaki kimi hukuk fakültelerimizde “hukukçu" olmayan dekan görevlendirmesi yapıldığı yolundaki bilgi, esasen bu fakültelerle ilgili uygulamaya dayanmaktadır.

. Aldığımız tedbirlerden ikincisi: Yükseköğretim Kurulu olarak yıllardır dile getirdiğimiz ve en nihayet yasal zemine kavuşan “Hukuk Meslekleri İcra Sınavı"dır. 

. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanuna eklenen “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı" ileavukatlık veya noterlik stajına başlamak, adli ve idari yargı hâkimliği sınavlarına girebilmek için bu mesleklerin kanunlarında öngörülen şartlarla birlikte bu sınava girip başarılı olmak şarttır. Yükseköğretim Kurulu olarak, meslek icra sınavlarının sadece “hukuk" ile sınırlı kalmamasına ve genişletilmesinin doğru olacağına inandığımızı da burada ifade etmek isteriz.

. Aldığımız tedbirlerden üçüncüsü:  Adayların ilgili puan türündeki “başarı sıralaması şartı"dır. 

. Devlet veya vakıf üniversitelerindeki hukuk fakültelerine yerleşebilmek için öğrencilerimizin, YKS'deki başarı sıralaması belirleyicidir. Hukuk fakültelerine yerleşebilmek için bu şart, 2018/2019 eğitim öğretim yılında 190 bin iken; 2019/2020 eğitim öğretim yılında 125 bin olarak uygulanmıştır.

- Adalet Bakanlığının talebi de dikkate alınarak “2022-YKS'den itibaren" 100 bine yükseltildi

. Bu konuda birkaç hususu vurgulamak gerekir. “Rasyonel ve bilimsel planlamalar" sonucunda tahsis edilen hukuk fakültesi kontenjanlarına, 190.000 başarı sıralamasının geçerli olduğu 2019 yılında 15.721; başarı sıralaması şartının 125.000'e yükseltildiği 2020 yılında ise 15.070 öğrencimiz yerleşmiştir

 

. 2020-YKS'de, Devlet üniversiteleri hukuk fakültelerine en düşük puanla yerleşen adayın başarı sıralaması 33.813; vakıf üniversiteleri hukuk fakültelerine yerleşen en düşük puanlı adayın başarı sıralaması ise 125.000'dir. Bu rakamlar başarı sıralaması şartının yükseltilmesinin önemine de işaret eden bir husustur.

Diğer Barajlar!

 


En düşük başarı sırası, şu fakültelerde var ve bu yıl, ilgili puan türüne göre 
Sıralamalar şöyle:

Hukuk’ta 125.000
Tıp’ta 50.000
Mimarlık’ta 250.000
Eczacılık’ta 100.000
Diş Hekimliği’nde 80.000
Mühendislik ve Öğretmenlik programlarında ise 300.000.

En merak edilen soru ise baraj, neden sadece bu bölümler için geçerli?

Diğer alanlar önemsiz mi?..

 

Yeni YÖK, umarız ki, bu konuya da bir açıklık getirir!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)