adscode
adscode

Almanya Meselesi?..  

Hepimizin hayalleri olduğu gibi gençlerin de hayalleri var. Almanya’ya gitmek istiyorum diyen gencimiz, Almanya değil de, Ay'a gitmek istiyorum deseydi kahraman olacaktı. Oysa şu anda eleştirilerin odağında. Peki niye? İşte asıl sorgulanması gereken konu sanki bu?

aguclu@milliyet.com.tr




 

Eğitim sistemimizin yüzlerce sorunu var ama en önemlisi, ülkesiyle, bayrağıyla, toprağıyla, insanıyla, kültürüyle, tarihiyle, güzellikleriyle gurur duyan yurttaşlar yetiştirmiyoruz.  

 

Sınavlar, adeta eğitim sistemimizi esir aldı. Daha da vahimi, sınav şampiyonu olsanız da, en iyi üniversitelerimizden, en iyi diplomalar alsanız da çok fazla bir önemi yok.

 

Eğitim adına, onları, öylesine hırpalıyor ve o kadar çok sistem değiştiriyoruz ki, çocuklarımızın ülkeye, devlete, kurumlara olan bakış açılarını altüst ediyoruz.

 

Devlet deyince sürekli karar değiştiren, ne kadar çok çalışırsa çalışsın haklarını vermeyen bir yapı geliyor akıllarına.

Önce onları bu yanlıştan kurtarmalıyız.

Yanlış yapan devlet değil, kişiler.

Kişilere kızıp, devlete kırılmak ya da küsmek ise hataların en büyüğü olur.

 

Bu vesile ile, eğitimdeki önceliklerimizi bir kez daha gözden geçirmeliyiz.

Geçirmeliyiz ki, önce vatanım, önce bayrağım, önce kendi üniversitelerim, kendi arkadaşlarım diyen gençler yetiştirmeliyiz…

 

Eğitim ve öğretim iki ayaklı bir süreçtir.

Eğitim ve bilim evrenseldir ve nerede, nasıl öğrendiğiniz çok da önemli değil ama eğitim, kendi öz değerlerimiz çerçevesinde olmalıdır.

Dünyanın her yerinde bu böyledir, her ülke, kendi Anayasası ve gelenekleri çerçevesinde, öncelikle iyi bir eğitim yani terbiye, yani kültür, yani ahlak, yani kendi etik değerlerini kazandırmak ister, biz de bunu yapmalıyız…

Ne demişti?

 

Bir öğrencimiz, 23 Nisan’da, 'Hayalin ne?' sorusuna, Almanya’da öğrenim görmek, Alman vatandaşı olmak cevabını verince, gündeme oturmuştu.

Öğrenci, "Akademik olarak hayalin nedir?" sorusuna, "Almanya Köln Üniversitesi'nde tıp okumak istiyorum, ondan sonra da belki Alman vatandaşı olurum" yanıtını verdi. İşte kıyamet de ondan sonra koptu.

Gerekçeleri hiç sorgulanmadan, üzerine yorumlar yapıldı.

Keşke, hemen her konuda böylesine hızlı kararlar vermeden önce olayın tüm boyutlarını enine boyuna araştırıp ona göre yorum yapsak ama nerdeee…


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)