adscode
adscode

AÖF'ten Bir Milyon Öğrencinin Katılacağı Sınava Enteresan Çözüm!

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim İktisat ve İşletme fakülteleri bahar dönemi ara sınavları, 18 Nisan-7 Mayıs tarihlerini kapsayan 20 günlük süreçte, internet tabanlı ortamda yapılacakmış! Detaylar çok önemli! Aynı sorularla mı yapılacak, güvenlik nasıl sağlanacak, dijital altyapı yeterli mi? Adayların yarım milyonu, son gün girerse ne olacak?

aguclu@milliyet.com.tr




Bu konuda, soruların kişiye özel olacağı, tüm internet platformlarından erişimin gerçekleştirilebileceği, 20 günlük süreç içinde istenilen yer ve zamandan sınava giriş yapılabileceği ifade ediliyor.

Güvenlik için öğrencilere güvenildiği ve bazı teknolojik önlemler aldığını söyleniyor.
Bir muhabir, "kopya için önlem aldınız mı?" diye sorduğunda da "biz sınava girecek kişilerin dürüstlüğüne güveniyoruz" denilmiş!..

Türkiye için ilginç bir uygulama olacak. Benzer sistemin daha önce denendiğini ve güvenlikli zaafları nedeniyle uygulamadan kaldırıldığını söyleyenler var. Umarız, yeni yazılım, tüm bu açıkları, kapatmıştır...

Uslararası daha az katılımlı sınavlar, örneğin TOEFL ve benzeri sınavlar, çok uzun süredir, internet üzerinden yapılıyor. Ama öylesi güvenli ortamlarda gerçekleşiyor ki, bırakın kopyayı, adayın, herhangi bir şey yapması mümkün değil. Çünkü hem gözetmenler var hem de tepelerinde bir kamera canlı olarak, sınav boyunca çalışıyor ve soruların kopyalanması ya da görüntüsünün alınması mümkün olmuyor.

Şimdi herhangi bir yerde yapılacak sınavda, sorular anında görüntülenip, cevapları elden ele dolaşınca ne olacak?

Bir milyon adaya farklı soru sormak mümkün değil. Muhtemelen, normal soru sayısının, diyelim ki 10 katı soru olan bir havuz oluşturuldu ve sınava giren her adaya, bu havuzdan, soru yerleri ve seçenekleri değiştirilerek yeni bir sınav oluşturulacak.
Adaylar ve bu konuda hazırlık yapan kurslar için, bu sistemi ve soruları çözmek, anında kursiyerleriyle paylaşmak çocuk oyacağı olacaktır.

Önceki yıllarda, bu konuda en deneyimli sayılan kurumlardan ÖSYM, zaman olmadığı gerekçesiyle, Tıpta Uzmanlık Sınavı TUS'ta, önceki yılların sorularını takla attırarak yeni bir sınav gerçekleştirdi ve üç gün sonra iptal etmek zorunda kaldı.

20 günlük süreçte, adaylar muhtemelen ilk 16, 17 gün sınava girmeyip, çıkan soruları görmek isteyecektir. Ve son bir kaç gün aynı anda yüzbinlerce kişi bilgisayar başına oturup sınav almak istediğinde, mevcut altyapı bunu kaldıracak mı? 
Hiç sanmıyoruz!..

Keşke önce pilot uygulamaları yapılıp daha sonra böylesi büyük bir işe soyunulsaydı!
Görünen o ki Rektör Hoca, macerayı seviyor. Umarız, elinde patlamaz! Umarız başarılı bir örnek olur ve ileride üniversite sınavları başta olmak üzere diğer çok katılımlı sınavlar için de uygulanabilir bir seçenek haline gelir...

Merakla bekliyoruz...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?
Beklentiler?