adscode
adscode

Bu bir dayatmadır!..

Mağduriyetleri önlememiz gerekirken, yeni mağduriyetler yaratmamalıyız.

aguclu@milliyet.com.tr




 

Deprem felaketi nedeniyle yurtlar boşaltıldı, üniversiteler uzaktan eğitime başladı. Yapılması gerekiyordu ki yapıldı. Finaller başladı. Sınavı çoğu uzaktan yapıyor kimi de yüz yüze. Peki uzaktan gelen o öğrenciler şimdi nerede kalacak? Yüz yüzeye evet ama... 

“Biz yaptık oldu” mantığını artık terk etmemiz gerekiyor. 

Mağduriyetleri önlememiz gerekirken, yeni mağduriyetler yaratmamalıyız. 

İsterseniz gelin önce öğrencilerin bu konudaki sıkıntılarına bir göz atalım, sonra da yapılması gerekenler konusunda sesli düşünelim: 

“Ankara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyiz. 

Eğitimi uzaktan online yapıyoruz. 

Üniversitemizin bazı fakülteleri (hukuk vs) gibi final sınavlarını online yapacak ancak Mühendislik fakültesi yüz yüze yapmakta ısrarcı. 

300’den fazla öğrenci dilekçe göndermesine rağmen, Dekanlık bu karardan vaz geçmiyor. Şehir dışında yaşayan yüzlerce öğrencinin 2 haftalık sınav haftası için kendine yer bulması gerekiyor. 

Maddi açıdan ya da depremden dolayı psikolojik açıdan sorun var mı yok mu bunu hiç irdelemeden bu kararda ısrarcı olmak ne kadar doğru? 

Birçok kişi evini kapatıp kirayı sonlandırdı ve memleketine gitti, yurtlarından ayrıldı. Şimdi 2 hafta için gelin diyorlar, peki nerede kalacağız? 

Final sınav haftası 22 Mayıs’ta başlıyor ve seçimler 2.tura kalırsa binlerce öğrenci memleketine dönüp oy kullanamayacak. Sizden ricamız yüzlerce dilekçenin yapamadığı ses getirmeyi, sizin yapmanız ve bizim sesimiz olmanızı istiyoruz. Teşekkürler…” 

Ortada bir sıkıntı varsa bunu el birliği ile düzeltmek hepimizin görevi olmalı. 

“Ekmek yoksa pasta yesinler” mantığıyla “Ev ve yurtları yoksa otelde kalsınlar” dayatması içerisine girenler, belli ki hiç sıkıntı yaşamamışlar. 

Yaşasalar ceplerinde para olmamanın ne demek olduğunu bilirlerdi!.. 

Sınavlara ve eğitime gelince, hele ki mühendislikte, mutlaka yüz yüze yapılmalı. Öğrencilerin dileği de zaten bu yönde. 

Sorun eğitimin ya sınavların yüz yüze yapılmasında değil, bozulan düzenin yeniden inşa edilmesinde. 

Peki bu noktada neler yapılmalı? 

* Sınavlar yüz yüze yapılacaksa YURTKUR ya da üniversite tarafından ihtiyacı olan öğrencilere mutlaka barınma ve ulaşım desteği sağlanmalıdır. 

* Yerel yönetimler bu konuda devreye girebilir.

* Üniversiteler bir an önce yüz yüze eğitime başlamalıdır. 

* YÖK, ÖSYM, YURTKUR ve üniversiteler gibi öğrencilere hizmet için var olan kurumlar, zor zamanlarda, ihtiyacı olan öğrencilere her türlü desteği sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılmalıdır...


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?