adscode
adscode

Bu Kurallar Kesinlikle Değişmeli (3)

Birkaç gündür, MEB, YÖK ve ÖSYM'nin eğitime, öğretmene, öğrenciye ve sınavlara bakış açısının değişmesine yönelik tespitlerde bulunuyorum. Yazmaya devam edeceğim, çünkü gidişat, gidişat değil! Lise ve üniversiteye giriş sistemi kesinlikle değişmelidir! Niye mi?..

aguclu@milliyet.com.tr




Liselere ve üniversitelere giriş sistemi, neden değişmeli?
Gelin tek tek alalım:

Giriş sistemeleri adil mi?
Evet demek mümkün değil. Tavşanla kaplumbağın 100 metre yarışı ne kadar adilse Robert, Galatasaray ve fen lisesi mezunları ile bir taşra lisesi  ya da bir meslek lisesi mezunlarının yarışması o kadar adildir!

Sınav ve giriş sistemleri güvenilir mi?
ÖSYM hakkında açılan son davalar da gösteriyor ki, soruların, organize çeteler tarafından çalındığı ortadayken, yetkililerin onlarla uğraşacağına, küpeyle, tokayla, yüzükle, tuvaletle uğraşması çok manidar!

Objektif mi?
Olduğunu söylemek için tek bir gerekçe bulan varsa bize de söylesin!

Ölçme niteliği ve yeterliliği var mı?
Kesinlikle hayır. Öğrencilerin okulda aldığı dersler ve sınav sistemiyle, yeni sınav sistemleri birbirinden çok farklı. Lise ve dengi okullarda yüzlerce farklı ders varken soruların sadece 10 dersten çıkması anlaşılır gibi değil

İlgi ve yeteneği ölçüyor mu?
Yanından bile geçmiyor!

Dersaneyi gitmeyen ya da takviye almayanın şansı var mı?
Yok gibi!

Ayırt edici mi?
Ayni puanda binlerce hatta onbinlerce öğrencinin yığıldığı bir sınava seçici demek çok zor

Kazananlar başarılı, kazanamayanlar başarısız mı?
Kesinlikle hayır

Yerleştirme sistemi doğru?
Kazananın yüzbinlerce öğrencisinin yeniden sınav girmesi, yüzbinlerce kontenjanın boş kalması, sistemin iyi işmediğinin en önemli göstergesi!...

Sistemin bir an önce değişmesi için daha onlarca gerekçe sayabiliriz ama önemli olan böylesi bir reformun gerekliliğine inanılması.
Peki o irade var mı?
Maalesef hayır!
Üç maymunu oynayan, maalesef sadece yönetenler değil, veli, öğretmen, öğrenci ve sivil toplum örgütleri de, yaşanan erozyonun, tam olarak hala farkında değiller.
Öyle olmasaydı, böyle olur muydu?..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)