adscode
adscode

Bu Nasıl Bir Dünya Böyle! 781 Milyon Kişi Hala Okuma Yazma Bilmiyor!

Yaşam hakkından sonra en temel hak, eğitim hakkı. Ama öylesine bir dünyada yaşıyoruz ki, bırakın doğru düzgün bir eğitimi, iyi bir meslek kazandırmayı ve iş, güç sahibi yapmayı, okuma yazma bile öğrenemiyoruz. Bu ayıp, hepimizin!..

aguclu@milliyet.com.tr




 

 

Okuma yazma oranları, özellikle, üçüncü daha ülkelerinde düşük de, biz de iyi mi. Fena sayılmaz ama hala biz de milyonlarca insanımız okuma yazma bilmiyor. Bilenler de aktif olarak kullanmıyor. Yani okumuyor, yazmıyor!..

İşte bu konudaki haber. Çarpıcı hem de çok çarpıcı ama hiç şaşırtıcı değil!

 

Üçte İkisi Kadın!

"Dünyada 781 milyon yetişkin kişinin okuma yazması bulunmazken, bu rakamın yaklaşık üçte ikisinin kadınlardan oluşması dikkati çekiyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ile bazı uluslararası araştırma kuruluşlarının raporlarında yer alan verilere göre, dünyada 486 milyon kadın ve 295 milyon erkek, 15 yaş veya üzeri olduğu halde okuma yazma bilmiyor.

Okuryazarlığı olmayanların yüzde 45'i Güney Asya'da, yüzde 27'si Sahra Altı Afrika'da, yüzde 10'u Doğu ve Güneydoğu Asya'da, yüzde 9'u Kuzey Afrika ve Batı Asya'da, yüzde 4'ü de Latin Amerika ve Karayipler'de yaşıyor.

Orta ve Doğu Asya ile Avrupa ve Kuzey Amerika'da yetişkinlerin neredeyse tamamı, okuma yazma biliyor. Bu bölgelerin yanı sıra Latin Amerika ile Karayipler'deki okuryazarlık oranı da yüksek seyrediyor.

Afrika'daki bazı ülkelerde ise okuryazarlık oranının yüzde 50'lerin altında olduğu gözlenirken, Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerindeki vatandaşların neredeyse tamamı okuma yazma biliyor."

 

Bu ülkelerin, refah düzeylerinin yüksek olması biraz da bu yüzden!


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?