adscode
adscode

Burs Vermek Hayırların En Büyüğü!

Üniversitelerde kayıtlar başlamak üzere ve on binlerce öğrenci, hayalini kurduğu üniversiteyi kazandığına sevinemiyor. Çünkü ekonomik şartlar, umduklarının çok ötesinde. Liselerde de durum farklı değil. Gidecek lise bulamayan aileler, kolejler konusunda kıvranıp duruyorlar...

aguclu@milliyet.com.tr




 
Türkiye, eğer Dünya Birinci Ligi’nde yarışmak istiyorsa, yükseköğrenimdeki okullaşma oranını çok daha yükseklere çıkartmak zorunda. Ama bugünkü gibi diploma dağıtarak değil, kaliteyi artırarak.
 
Üniversitelerde hala on binlerce kontenjan boş, bir kısmı devlette, önemli bir kısmı da vakıflarda. Yabancı kolejler ve bir kaç Türk kolej dışında özel okullar da doluluk oranları memnuniyet verici değil. 
 
Yüzbinlece öğrencinin okul arayışı içerisinde olduğu şu günlerde, boş kontenjanlarla yeni öğretim yılına girmenin hiç kimseye ama en fazla da ülkemize hiç  bir yararı olamaz.
 
Bir yanda paralı öğrenci arayan okullar, öte yanda mali gücü, özellere  ya da uzaktaki kentlere gidecek kadar iyi olmayan öğrenciler!..
 
Bu paradoksu çözmek zorundayız.
Bu da kontenjanlarını boş bırakarak değil, her koşulda doldurarak mümkün.
Bunun yolu da, daha çok burs vermekten ve tıkanan sistemleri açmaktan geçiyor.
 
Eğer bu konuya birileri kafa yormuyorsa, kendimiz yormalıyız. 
Ve eğer birileri bizim geleceğimizle ilgilenmiyorsa, kendimiz ilgilenmeliyiz...

Boş kontenjan kalmasın

Para, her zaman kazanılır ama eğitim her yaşta mümkün değil. 
Bu yüzden her şeyi erteleyin ama eğitimi sakın ertelemeyin, ötelenmeyin,  bugün olmazsa yarın olur demeyin. 
Şu günlerde burs verenlerin sayısı, çok daha fazla artmalı. Yoksa, üniversiteyi kazandığı halde, cebinde parası olmadığı için on binlerce öğrenci, gidip kaydını yaptıramayacak. On binlerce öğrenci de, gidecek lise bulamadığı için açık liseye razı olacak, hayattan kopacak.
Bu konuda hayırseverler kadar üniversite ve kolej  sahipleri de, kesenin ağzını açmalıdır. Kontenjanların boş kalmasının hiç kimseye faydası yok.!..
Vakıf üniversiteleri ve kolejler gibi devlet üniversiteleri ve devlet liseleri de boş kontenjanlarının dolması için çaba harcamalıdır. 
Boş kalan her kontenjan, ister devlette olsun isterse özelde, milli kaynakların heba olması anlamına gelir.
Hemen her kurum ya da hayırsever, YURTKUR burslarının yanı sıra kendilerine özgü burslar vererek, öğrenci aidiyetini güçlendirebilirler...
Burs vermek, hayırların en büyüğüdür ve bunun için niye yarını ve sonraki günleri düşünüyorsunuz ki, işte şimdi tam zamanı...
 
Bir gencin hayatını kurtarmak, dünyaya yön vermektir. Gün gelir, o genç, tarihin akışını değiştirebilir...

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)