adscode
adscode

Çanakkale Bir Destandır!..

Çanakkale, Kurtuluş Savaşı’nın, Milli Mücadele’nin bir provası, yedi düvele meydan okuyuşun, küllerinden yeniden doğuşun, Mustafa Kemal ve Mehmetçiğin tarihin altın sayfalarına yazılışının bir destanı ve Winston Churchill’in en büyük pişmanlığıdır!

aguclu@milliyet.com.tr




Yakın tarihimizi hiç bilmiyoruz dersek, abartı olmaz.

Örneğin hâlâ Mustafa Kemal Çanakkale’de var mıydı, yok muydu, savaşın kaderini çizdi mi, çizmedi mi tartışmaları yapılıyorsa, ya bilgisizlik söz konusudur ya da art niyet!
En çok bildiğimiz konularda bile ne kadar az bilgiye sahip olduğumuzu anlamak için Çanakkale’ye bakmak yeter de artar.

 

Çanakkale’de Mustafa Kemal var mıydı ki diyenler, keşke biraz da o dönemde Padişah var mıydı, ordumuz neden Almanların yönetimine teslim edildi, Halife’nin Cihad-ı Ekber çağrısına rağmen, dünya Müslümanlarından neden hiç yardım gelmediğini de sorgulasalar ne iyi olur.

 

Tarihçi Sinan Meydan’ı önceki yıllarda, Genç Bakış’ta konuğumuz olmuştu ve ana tema Çanakkale'yi. İşte o günden kalan önemli satır başları:

Mustafa Kemal ve Çanakkale

 

- Mustafa Kemal’i çekip aldığınızda, Çanakkale Savaşı’nı bir günde kaybedebilirdik.
- Enver Paşa, 24 Mart’ta 5. Ordu’nun başına Liman von Sander Paşa’yı getirir, o da, Mustafa Kemal’in daha önceden yapmış olduğu planları değiştirir ve Mustafa Kemal Paşa’yı yedeğe alır.
- 3 Kasım 1914 itibarıyla İngiliz, Fransız donanmaları Seddülbahir ağzına gelmişlerdir. 19 Şubat ve 25 Şubat’ta bir girişimde bulunurlar ama olmaz. Mustafa Kemal, Maydos bölgesindedir. Düşman sahile çıktığında ilk karşılayacak kişidir. 4 Mart’ta bir çıkarmasında 26. Alay düşman kuvvetlerini denize döker. Ve Mustafa Kemal Seddülbahir’e gelir.
- 25 Nisan Çıkarması’nda Mustafa Kemal, Kabatepe ve Arıburnu civarında top sesleri duyulduğunu Halil Sami Bey ve Esat Paşa’ya söyler. Esat Paşa “Von Sanders’e sorayım” der. Ararlar, karargâhta yoktur; 5. ve 7. Tümen’le Saros’a gitmiştir. Mustafa Kemal “Saros’a çıkmayacaklarını biliyorduk” demiş. Düşman tepeleri ele geçirmek üzere. Esat Paşa’dan emir yok, ordu komutanı yok. Sabah 04:30’da Arıburnu’na Anzaklar çıkarma yaptığı zaman inisiyatif kullanarak taarruz emri veriyor. Conkbayırı’nda 27. Alay’ın geri çekildiğini görüyor. Silahlarında kurşun yok. O zaman süngünüzü kullanın; “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” der. 57. Alay’ı oraya getirmemiş olsa Çanakkale 25 Nisan’da kaybedilmişti. 57. Alay komutanına kadar şehit vermiş bir alay.
- Mustafa Kemal, 1 Haziran 1915 yılında Albay oldu. Madalyalar ve nişanlar aldı. 9 Ağustos itibarıyla Anafartalar Grup komutanı olur. 3 kolordu emrine verilir. 10 tümeni idare eder. 100 bin civarında asker. Neredeyse ordunun yüzde ellisi.

Almanya’nın amacı neydi?
- Çanakkale geçildiği zaman Anadolu risk altında. Almanların böyle bir endişesi yok. İngiltere ve Fransa ile savaş halindedir. Rusya ile açılmış bir cephesi vardır. Alman komutanların hedefi Çanakkale’de mümkün olduğu kadar uzun süre İngiliz, Fransız kuvvetlerini oyalamaktır.
- Çanakkale’de çocuklar ve aydınlar öldü, bir nesli kaybettik. Seyit Onbaşı, Mehmet Çavuş, Yahya Çavuş, 27. Alay, Şefik Bey kahramanlığı var. Nusret Mayın Gemisi’nin, 13 yaşındaki bombacımızın kahramanlığı var. Sorgulanması lazım. Sorguladıkları tek şey Mustafa Kemal Çanakkale’de var mıydı, yok muydu?
- Rütbeleri altüst eden bir savaştır. Çanakkale, 1. Dünya Savaşı’nın bütün cephelerine bedel bir cephe.
- Çanakkale
hem Avustralyalıları hem de bizi uluslaştırdı. Cumhuriyet bu harcın üstüne kuruldu.

Tarihi değiştirdi

 

- Kurtuluş Savaşı’nın psikolojisi ve altyapısı Çanakkale’de gizli.
- Aklın zaferidir. Çanakkale’de bir komuta kademesi yetişti. Kurtuluş Savaşı, Büyük Taarruz, Sakarya’nın komutanlarının yüzde 80’i Çanakkale’den.
- Çanakkale’den bir sene sonra Kut’ül Amere’de Nisan 1916’da Enver Paşa’nın amcası Halil Paşa İngilizlere karşı önemli bir zafer kazandı. İngilizler rezil oldu. Bu iki zafer kazanılmasa 1. Dünya Savaşı erken bitecekti.
- Cephede ölenlerin sayısı 50 binden fazla. 76 bin civarında doğrudan savaş nedeniyle şehidimiz var. Ama toplam kayba baktığınız zaman 250 bin civarında. Karşı tarafta da 250 bin civarında.

Dinimize saygısızlıktır

 

- Çanakkale’de “halifenin gücünün” olmadığı ortaya çıktı. İslamcılığı bitiren bir savaş.
- 1. Dünya Savaşı’nda 5. Mehmet Reşat, Cihadı- Ekber ilan edince bütün dünya Müslümanlarından kimse gelmedi. Arap coğrafyasında Arap isyancı aşiretler, Osmanlı’nın sonunu hazırladılar.
- Atatürk mektuplarında da askerlerin öldüklerinde cennete gideceklerini düşündüklerini, bu inancın da savaşı kazandırdığını yazmıştır.
- Çanakkale’de yeşil sarıklı ve beyaz gömlekliler, bulutlar zaferi kazandırdı diye hurafeler var. Mustafa Kemal’in, Mehmetçiğin, başarısı yoktur” deniliyor. Bu dinimize de bir saygısızlıktır.
- Atatürk’ü, Peygamberimizin en çok etkileyen yönü liderliği ve komutanlığı. Savaşlarını biliyor ve haritaların krokilerini çiziyor. Geliştirdiği stratejilerini inceliyor.

Enver Paşa ve Atatürk

 

- Savaşın sonlarında Enver Paşa bölgeye geldiğinde Mustafa Kemal’in yanına uğramaz. Mustafa Kemal bunu gerekçe olarak gösterip istifa eder. Liman Paşa araya girer, Enver Paşa bir özür mektubu gönderir. Ve kendisini Çanakkale’ye gelerek ziyaret eder.
- Mustafa Kemal Çanakkale’den, 3 Mayıs 1915’te Arıburnu’ndan Enver Paşa’ya rapor yazar, Mareşal Von Sanders’ın, orduyu, bölgeyi tanımadığını, Almanların fikri gücüne de itimat buyurmamasını ister. Bunları sorgulamak zorundayız. Çanakkale’nin zerzevat tarihçiliğini bırakmalıyız.
- Enver Paşa normalde Mustafa Kemal adının çok öne çıkmasını istemiyor. Öbür taraftan da oradaki başarısı gölgelenecek bir başarı değil.

Çanakkale kahramanları

 

- Mehmet Çavuş, kurşunu kalmayınca taşla düşman üzerine yürümüş bir kahramandır.
- Seyit Onbaşı, Mecidiye tabyasında görevli. Gülleleri, topları yerleştiren mekanizma bozulunca o koca gülleyi kaldırarak topa sürer. Oradan daha sonra Kurtuluş Savaşı’na katılır. Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşı sonrasında yurt gezisinde Seyit Onbaşı’ya rastladığı zaman maaş bağlamak ister. Seyit Onbaşı bunu reddeder.

 

Hiçbir şey sır olarak kalmıyor. Gerçekler, 100 yıl sonra da olsa gün yüzüne çıkıyor!..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)