adscode
adscode

Cek, Cak'la Olmuyor! Zoom Mucizesi!

Devlet koronovirüsü konusunda fikri olanlara destek yağdıracakmış! Ne güzel. Benzer açıklamalar daha önce farklı konularda da, defalarca yapıldı. Peki arkası geliyor mu?..

aguclu@milliyet.com.tr




Dijital ortamda çoklu görüşme sağlayan Zoom'un takipçi sayısı, 10 milyondan 300 milyona çıkmış. Aynı uygulama, 10 yıl önce, Bizim Mucitler'de finale kalmıştı, destek çıkan olmadı. Çok daha büyük bir pazar olan Dijital oyun yazılımı da sahipsiz kaldı. Benzeri yüzlerce örnek var!..

 

"Türk gibi başla Alman gibi bitir" diye bir deyim var.

Proje üretme ve başlama konusunda gerçekten de, çok yetenekliyiz ama iş takibe ve bitirmeye gelince, yerlerde sürünüyoruz.

Bu hemen her alanda, bu böyle.

Projeyi açıklayınca, o iş oldu, bitti gözüyle bakıyor, yeni projeler peşinde koşuyoruz.

Yaratıcılığa, girişimciliğe, heyecana elbette set çekilmez ama sanki bize, "önce başladığın işi bitir" ya da "yarıla" gibi kuralların getirilmesi, sanki iyi olacak...

 

Genç Bakış programının içende, yıllarca, Bizim Mucitler diye bir bölüm açıp, gençlerimizin, yeteneklerini göstermelerine ortam hazırladık.

Müthiş projeler geldi.

Çoğunluğu da kodlama, yazılım ve uygulamaydı.

Dijital ortamda daha bire bir görüntülü görüşmenin bile çok zor yapıldığı o günlerde, şimdi göklere çıkartılan Zoam'un, aynısı yarışmaya katılmış ve finale kalmıştı.

Bugün için bile çok yeni olan uygulamalardan bir çoğu da, yine gençlerimiz tarafından başarıyla, hayata geçirilmişti.

Peki ilgilenen çıktı mı?

Evet demek mümkün değil.

Ne devlet, ne yatırımcılar, ne de ilgili kurum ve kuruluşlar. Çünkü, hemen hepsi, geleceği değil günü kurtarmanın peşindeydi!..

9 yıl önce kurulan Zoom'un piyasa değeri 42 Milyar Dolar'a yükselmiş!

Çinli Eric Yuan gibi onlar da Amerika'ya mı gitselerdi? Onu yaptıklarında kızmıyor muyuz? Sonra da hadi geri dönün diye yine havada kalan tersine beyin göçü projeleri üretmiyor muyuz?

Ne olur artık, treni kaçırmaktan, nal toplamaktan vazgeçip, değerlerimize sahip çıkalım..

Önceki yıl, dünya için çok yeni ve önemli dijital oyun yarışması formatında yeni bir program yaptık, Çünkü "oynayan, değil, oyun yazan bir gençliğimiz olsun" istiyorduk, ona da zerre kadar destek çıkan olmadığı gibi fazlasıyla köstekleyen vardı.

Oysa dönemin ABD Başkanı, ulasa sesleniş programında, adeta bizim programın reklamını yapıyordu.

"Oyun oynayın ama ABD'nin gücünü korumasını istiyorsanız, arada oyun da yazın" diyor ve büyük destekler sağlıyordu...

 

70'li yaşları çoktan geride bırakan ve zamanın çok ünlü doktorlarından bir dostumuzla sohbet ederken, uzmanlık alanı virüsler konusunda, söylenenlere ve yapılan şovlara gülüp geçtiğini söyledi...

 

Anlayacağınız, galiba biz hiç değişmeyeceğiz. İki demeç patlatıp, sosyal medyada iki de mesaj atınca, üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyor ve yeni projeler peşine düşüyoruz...

 

Aynı yaklaşım tarzı eğitimde de var. Her gelen Bakan sürekli yeni projeler ortaya atıyor ve neredeyse hiç birinin devamı gelmiyor ve MEB, adeta proje çöplüğüne dönüştü!

 

Bu yıl liselere giriş sınavı LGS'ye, 1.2 yerine 1.8 milyon öğrenci giriyor!

Niye mi?

Son 10 yılda, okula başlama yaşına bir türlü karar veremediğimiz için!

Bir Bakan geldi 60 ay dedi, diğeri 66, bir diğeri de 72 ayda ısrar etti!

Ve, en acısı da, getirdikleri projeler, hele ki, "Cumhuriyet tarihinin en büyük projeleri" diye lanse ettikleri bile çöpe atılırken, o projeleri getirenlerin ortaya çıkıp, tek kelime etmemeleriydi...

 

Koronavirüsü ile ilgili teşvikler, umarız hayata geçer, umarız, çok ciddi sonuçlar alınır da, başlayıp da yarıda bırakma huyundan vazgeçeriz!..

 

Bu konuda en büyük kabahatlilerden biri de maalesef biz basınız.

Mesleğimizin temel kurallarından birisi de "fikri takip" olmasına karşın, balon haberler yapıp, devamını hiç sorgulamadık. Başarıyla tamamlayanları alkışlamadık, yarım bırakanları, unutanları hiç hatırlatmadık!..

 

Korona'la birlikte çok şeyler değişti, değişmeye de devam edecek. Bakalım, biz ne kadar ders alacağız?..


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)