adscode
adscode

Ceza Yöntemleri de Değişti!

Dijital Çağ, herşeyi olduğu gibi evdeki cezalandırma yöntemlerini de değiştirdi.

aguclu@milliyet.com.tr




Annelerin çocuklara uyguladığı cezalandırma yöntemleri arasında cep telefonuna el koyma, interneti yasaklama ve azarlama ilk üç sıraya yükselmiş! Terlik atma ve cimdikleme tarih olmuş!


Sosyolojik araştırmalar, bizde çok yapılmaz, yapılsa da medyada fazla yer bulmaz! Eminim ki aşağıdaki haberi okumuşsunuzdur, okumadıysanız da, birlikte bir göz atalım?

Teknoloji Cezaları da Değiştirdi

Altınbaş Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar, Türkiye’de aile içinde çocuklara yönelik cezaların teknolojinin de etkisiyle değişime uğradığını söyledi.

Prof. Dr. Koçkar, çalışma grubunda yer aldığı Türk Aile Yapısı (TAYA) İleri İstatistik Araştırması 2018 sonuçlarına göre, bir önceki araştırmada annelerin çocuklara uyguladığı cezalandırma yöntemleri arasında ilk üç sırayı harçlığını kesme, arkadaşlarıyla görüşmesini yasaklama ve odaya kapatmanın aldığının görüldüğünü, iki araştırma arasında geçen beş yılda, annelerin çocuklarına yaygın şekilde uyguladığı ceza türlerinin büyük bir değişim geçirdiğini ifade etti.


İnterneti azaltmak terlikten etkili

 

Prof. Dr. Koçkar, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından koordine edilen 2018 TAYA İleri İstatistik Araştırması’nda, ailelerin çocuklarına terlik fırlatma, çimdikleme gibi fiziksel şiddet türleri ile azarlama, bağırma gibi psikolojik şiddet türlerinde anlamlı düzeyde azalmalar görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar’ın verdiği bilgiye göre, yapılan araştırmalardan çıkan bir başka sonuç da bir cezalandırma yöntemi olarak çocuklara yönelik fiziksel ve psikolojik baskının yerini giderek daha çok teknoloji kısıtlamasının alması. Prof. Dr. Koçkar “İnterneti kısıtlama, cep telefonunu elinden alma gibi kısıtlamalar tercih ediliyor. Buradan da anlaşılıyor ki, anne babalara göre, bu tür yöntemlerin çocuklar üzerindeki caydırıcı etkisi, terlik fırlatma, odaya kapatma, arkadaşlarıyla görüştürmeme gibi geleneksel cezalandırma yöntemlerinden daha etkili. Ancak çocuğa ceza vermek, çocuğun görev ve sorumluluklarını bilen yetkin bir kişi olmasını desteklemiyor. Bunun yerine, anne-baba-çocuk arasında olumlu bir ilişkinin kurularak, çocuğun mantık ve muhakeme yürütebilen bir insan olması için desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu. (AA)

 

 

Doğru Olan Ne?

 

Hemen her konuda olduğu gibi örneğin bilinçli yurttaş, bilinçli tüketici, bilinçli seçmen gibi bilinçli çocuk yetiştirmek de çok önemli. Onlara, doğruyu, yanlışı iyi öğretebilirsek sonrasında, büyük bir ihtimalle, geleneksel ya da yeni cezelandırma yöntemlerinden hiç birisine gerek kalmaz.

Peki bu noktada doğru olan ne? İşte asıl sorun o!

Kimimize göre doğru olan, bir başkasına göre yanlış!

Dahası, okulda doğru olana, evde yanlış deniliyorsa, çocuk neye göre karar verecek?

İşte bu noktada cezalardan önce, doğru ve yanlışların ne olduğu konusunda ortak noktalarda buluşmalıyız.

Örneğin yaramazlığın sınırları nerede başlıyor, nerede bitiyor?

Sürekli icat çıkarmak iyi mi kötü mü?

Dijital dünya ile iç içe olmanın dozu ne?

Benzer soruları alt alta dizsek metrelerce uzar.

Peki cevaplarını biliyor muyuz ya da çok daha önemlisi bunun tek bir reçetesi var mı?

Var demek mümkün değil. Çünkü her çok çocuk farklı bir kişiliğe sahip ve biri için doğru olan çözüm, bir diğeri için yeni sorunlara yelken açmak olabilir...

İşte bu yüzden, çocuklarımızı ya da öğrencilerimizi yakından izleyip, onlara özgü çözüm yöntemleri ve ille de hak ediyorlarsa ceza yöntemleri getirmeliyiz.

Kısıtlamalar, hoş bir çözüm gibi gözüküyorsa da uzun vadede sorunları da beraberinde getirebilir, aman dikkat!..

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)
Yazarın Diğer Yazıları
Zaman yönetimi!
Köy Enstitüleri???
Yarına hazır mıyız?