adscode
adscode

Çin Aldı Başını Gidiyor!..

Bunların en başında da Çin geliyor. Peki bu durum Çin’i dünya lideri yapmaya yeter mi? Bugün için olmasa bile yarın evet!..

aguclu@milliyet.com.tr




ABD’yi dünya lideri yapan dinamiklerin en başında bilimsel üretkenliği geldiğini sürekli yazayoruz.

Amerika’yı Amerika yapan pek çok etken var ama bunların en etkilisi  dünyanın en iyi üniversitelerinin Amerika’da yer alıyor olması çok önemliydi.

Şimdi bu yarışa Çin de katıldı ve hiçbir ülkenin zorlamadığı kadar ABD’yi zorlamaya başladı. Arkadan da muhtemelen Hindistan gelecek! Avrupa üniversiteleri ise bizim gibi kendilerini yenilemede zorlanıyorlar…

İşte Çin’in geldi son noktaya ilişkin değerlendirme:

 

İngiltere merkezli eğitim danışmanlığı kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), önceki gün 2019'un en iyi üniversitelerini açıkladı. Çin sıralamadaki üniversite sayısını artırmayı başardı.

78 ülkeden bin 200 üniversitenin değerlendirildiği sıralamada Çin'in 110 üniversitesi ve 1032 bilim dalı ilk 600'de yer aldı.

Çin'in ana kesiminde faaliyet gösteren 18 üniversitenin 96 bilim dalı, söz konusu sıralamada ilk 50'ye girmeyi başardı, böylece Çin'in üniversiteleri 2016 yılına göre ilk 50'deki bilim dalı sayısını yüzde 257 artırdı.

QS Çin Şubesi Başkanı Zhang Yan, basına verdiği demeçte, Çin'in 2016 yılında dünyanın önde gelen üniversiteleri ve bilim dallarını açma çalışmalarını başlattığını hatırlattı.

Geçen 3 yıl içinde dünyanın ilk 50'si arasına giren Çin'in üniversite sayısında büyük artış görüldüğünü belirten Zhang, ülkenin eğitim alanındaki küresel etkisinin gitgide yükseldiğini ve eğitimde çağdaşlaşmayı hızlandırdığını kaydetti…

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)