adscode
adscode

Çok Basit Ama Çok Önemli Konular!

Bayburt Üniversitesi, hep konuşulan ama bir türlü yerine getirilmeyen çok önemli bir projeye imza attı. Üniversite, yer altında kurulan depolama sistemiyle biriktirilen kar ve yağmur sularını, yaz aylarında çevre sulamasında kullanılacak.

aguclu@milliyet.com.tr




 

Aynı zamanda bir su cenneti olan ülkemizde kuraklık yaşanmasını anlamak mümkün değil. 

Alınacak onlarca önlemin yanı sıra, binlerce yıldır bu topraklarda süre gelen sarnıç kültürünün ve barajlarların olabildiğince artırılması, sadece yaşam için değil, sulu tarım ve iklim için de çok önemli. Keşke çok daha fazlası yapılabilse!..

 

Bayburt Üniversitesi’nin Baberti yerleşkesi ve çevresinde bulunan yeşil alanların sürdürülebilir yöntemlerle sulanması amacıyla yer altına her biri 100 ton kapasiteli 3 su tankı yerleştirilmesi işte bu açıdan çok önemli.


Sulama imkanları kısıtlı 200 bin metrekarelik yeşil alana sahip yerleşkenin çevresine döşenen 1500 metrelik boru hattıyla kar ve yağmur suları bu tanklara taşınıyor.
Son günlerde karların erimesiyle tamamen suyla dolan tankların, kurak dönemlerde kampüsün yeşil alanlarına can suyu olması hedefleniyor.

Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun, kar ve yağmur sularını geri dönüşüme kazandırarak çevre sulamasında ilk kez bu yıl kullanacak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söylemesi ve kentin de bu örnek uygulamayı içselleştirmeye çok önemli.


Rektör Coşkun’u kutluyoruz. Umarız, kampüse yeni depolar ve özellikle bir de gölet kazandırır. Pek çok üniversitede, çok güzel örneklerini gördüğümüz bu göletler, sadece sulama ihtiyacını karşılamakla kalmayacak, öğrenciler için de önemli bir mesire alanı olacaktır!..

 

Ülkemizde, dünya standartlarında çok ama çok güzel kampüsler var.

Onları korumak ve geleceğe taşımak, kurmaktan çok daha zor ve masraflı.

Bu yüzden, kampüs alanları seçilirken çok doğru seçimlerin yapılması ve sürdürülebilirliğinin dikkate alınmalı gerekiyor.

 

Bayburt gibi ülkemizin en ufak kentlerinden birinde böylesine komplike bir kampüsün hayata geçirilmesi, çok önemli bir hizmet.

Kütüphanesi, hiç tartışmasız ilk 5’e girer.

Devlet, bu konuda elinden gelenin çok daha fazlasını yapmış.

İçini doldurmak ve onu yüceltmek, halkıyla öğrencisi, öğretim üyesi ve yönetenleriyle onlara kalıyor.

 

Geleceğin parlayan üniversitelerinden biri olacağına yönelik duygularım, yapılanları gördükçe, daha da güçleniyor.

Yolunuz açık olsun...

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)