adscode
adscode

Doğrularıyla, Yanlışlarıyla Farklı Bir Eleştiri!

Sizlerden, hemen her konuda farklı değerlendirmeler geliyor. Kimi çok  haklı ve çok değerli, kimilerinde ise abartı boyutlarında haksız ithamlar var. Bugün ele alacağımız mesajda ise hepsi bir arada!..

aguclu@milliyet.com.tr




 
 
Eleştirmek dünyanın en kolay işi gibi gözükse de, sorumluluk gerektirir. 
Kimliğinizi saklayıp, bir kesimi ya da bir kurumu eleştiri bombardımanına tutmak en kolayı.
Ya da olaylara at gözlüğü ile bakarak eleştiri getirmek de artık iyice kanıksadığımız, eleştiri modellerinden birisi oldu.
Doğra eleştiri insani geliştirir. Bu yüzden eleştirirken de, muhattap olarak onu değerlendirirken de kantarın topuzunu iyi ayarlamak gerekir.
Aşağıdaki eleştiriye gelince,  artılarıyla, eksileriyle, abartısı ve sağlıklı tespitleriyle ve en önemlisi de öğretmenliği yüceltirken, öğretmenlerimizi kızdıracak, küstürecek doğru bilinen yanlış bilgiler var.
Gelin hep birlikte okuyalım, düşünelim, doğrulardan ders çıkartıp, yanlışlara gülüp geçelim:


Merhaba, eğitim sisteminin rezilliğini sürekli yazıyorsunuz ve sonuna kadar katılıyorum. Ancak benim kanaatim şu; matematik ve fendeki rezaleti bırakın, ana dilimizdeki yetersizliği ben öğretmenlere bağlıyorum.


Maalesef üniversitesi sınavı veya KPSS'den çok fazla soru çözerek öğretmen olunmaz. Çok zeki olabilirsiniz, 100 sorunun 100'ünü de doğru cevaplayabilirsiniz.


Ama insan psikolojisi, konu aktarımı, felsefe, göz teması, hatta tiyatro ve drama bilgisi, diksiyon, doğru ses kullanımı, ışığınız ve albeniniz yoksa istediğiniz kadar bilgili olun, öğretmen olamazsınız.


Benim şahsi kanaatim yolun yarısından sonrasını düzeltmek değil, yolun en başından çukurları tümsekleri yok etmek gerektiğidir.


Yani öğretmenleri 4 yıllık eğitim fakültesinden önce, KPSS'den ve üniversite snavından önce elemeye veya eğitmeye başlamalyız.


Yani öğretmen liseleri ile başlamalılar. Hem de askeri disiplinle...


Konuyu anlatmayı öğrenmeli, göz temasını, çocuğun psikolojisini, eğitimin ne kadar kritik bir konu olduğunu içine sindirmeli. Yoksa gelip dırdırdır konuşup gitmek iş değil. Maalesef şimdiki öğretmen adaylarının tek derdi, kapağı devlete atıp maaş garantisi, 3 ay tatil ve gayet iyi bir maaş.


Emin olun bu bu kadar net..


Bunu siz de iyi biliyorsunuz. öğretmen lisesinde başarılı olamayan, dersi anlatmayı, çocuğa hayata ve dünyaya dair güncel bilgiler vermeyi başaramayan öğrenciyi kesinlikle başka alana yönlendirilmeli. hatta öğretmenlerde iş garantisi olmamalı. tam tersi özel sektör gibi performans kriteri olmalı. yapamayan işten çıkarılmalı. çünkü koca bir milletin geleceği 3 5 tane çömez sözde öğretmenin keyfine bırakılamayacak kadar mühim.


Kimse kusura bakmasın, eğitim sistemi 19. yy ihtiyaçlarına yönelik müfredata sahip. Hala daha van gölünün büyüklüğü namık kemalin doğum tarihi karahanlıların kuruluşu alper tunga mutlak değer bilmem ne ile uğraşıyoruz. Hayat bu değil. 20. ve 21. yy çok daha  fazlasını istiyor. Bunlar gereksiz bilgi kaldı. 

 

Bir an önce doğru müfredat ve bu müfredatı içine sindirmiş ve tıpkı ölüme gitmeyi göze alan komando motivasyonunda öğretmenler şart. Hatta bu kafa yapısı üniversite hocalarında bile olmalı. Yüzde 80'i salla başı al maaşı kafasında...Kendimizi kandırıyoruz. Millet bu anlamda batıyor... Görüyoruz ama kimse de birşey yapmıyor.

Eleştiriye Evet Ama Yanlışa, Abartıya Hayır!
 
Müfredat programlarının günün ihtiyaçlarını karşılamadığı, öğretmen yetiştirme ve atama sisteminde hata ve eksikler olduğu doğru. Ama öğretmenlerin tümünü aynı kaynar kazanın içine atmak, üç ay tatil yapıyorlar gibi göstermek, sanki tek kabahatli onlarmış gibi hakarete varan eleştiriler getirmek kabul edilemez...

Emoji ile tepki ver!

Bu Yazıyı Paylaş :

Etiketler :
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)